3 sposoby na dyni臋. Poznaj ciekawe przepisy!

Anna Ruszczak

Idealna na rozgrzewk臋 w pierwsze jesienne ch艂ody jest ozdob膮 sto艂u. Nie tylko z okazji Halloween.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Na przystawk臋

Prze艂om wrze艣nia i pa藕dziernika to szczyt dyniowych zbior贸w. Dyni膮 przez wiele lat kompletnie si臋 nie przejmowa艂am. Nie istnia艂a wr臋cz. W moim domu wyst臋powa艂a w postaci marynowanej w s艂oikach i l膮dowa艂a na imieninowym stole jako przystawka, bardzo pyszna przystawka.

Dynia marynowana

1 kg dyni
陆 l octu 6%
1 szklanka wody
20 dag cukru
3-4 go藕dziki
kora cynamonowa

Dyni臋 obra膰, pokroi膰 w kostk臋, lekko zblanszowa膰. Zagotowa膰 pozosta艂e sk艂adniki i do gor膮cego roztworu w艂o偶y膰 dyni臋. Prze艂o偶y膰 do s艂oik贸w. Pasteryzowa膰.

PRZECZYTAJ TAK呕E: PRZEPIS NA JESIENNY GULASZ Z DYNI

Dynia na ostro

Kilka lat temu, kiedy zacz臋艂a wraca膰 moda na dyni臋, trudno by艂o mnie nam贸wi膰 cho膰by na jej spr贸bowanie. Mia艂am kilka podej艣膰, jak przys艂owiowy pies do je偶a. W ko艅cu uleg艂am. Przecie偶 nie mo偶na m贸wi膰, 偶e si臋 czego艣 nie lubi, je艣li nawet si臋 nie pow膮cha艂o. Zakocha艂am si臋 od pierwszego 鈥瀔臋sa鈥 i zwi膮zek ten trwa do dzi艣 – powiedzia艂abym nawet, 偶e temperatura uczu膰 ro艣nie, zw艂aszcza, gdy ta na zewn膮trz spada. Teraz pasjami gotuj臋 z niej zupy z r贸偶nymi dodatkami, na s艂odko i na ostro, cho膰 wol臋 te bardziej wyraziste, pikantne. W ostatni膮 deszczow膮 sobot臋, kiedy powa偶nie powia艂o ch艂odem, urz膮dzi艂am sobie istne piek艂o w g臋bie鈥. Przestrzegam wi臋c przed nadmiarem, ma艂y kawa艂eczek habanero to ma艂y kawa艂eczek, a p贸艂 艂y偶eczki curry to p贸艂 艂y偶eczki. Amatorzy pikanterii powinni by膰 usatysfakcjonowani t膮 ilo艣ci膮.

Krem z pieczonej dyni z papryk膮, curry i domowym sosem pomidorowym

1 kg dyni
5 z膮bk贸w czosnku
1 du偶a czerwona papryka
ma艂y kawa艂eczek papryczki habanero
陆 艂y偶eczki pasty curry
2 szklanki bulionu warzywnego
ma艂a 艣mietana do zup
s贸l, pieprz (艣wie偶o mielone z m艂ynka)

Sos pomidorowy:
olej rzepakowy
6 艣rednich pomidor贸w
2 艣rednie cebule
szczypta cukru
s贸l, pieprz

Na rozgrzanym oleju zeszkli膰 pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋. Doda膰 sparzone, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pomidory, s贸l, pieprz, cukier. Sma偶y膰, a偶 sos zg臋stnieje.

Dyni臋 pokroi膰 na du偶e kawa艂ki, upiec ze skorup膮 i pestkami razem z czosnkiem. Po ostudzeniu, obra膰 i pokroi膰 w kostk臋. Papryk臋 oczy艣ci膰 i upiec. W garnku z grubym dnem rozgrza膰 oliw臋 i podsma偶y膰 past臋 curry przez p贸艂 minuty, mieszaj膮c. Wrzuci膰 pokrojon膮 dyni臋, czosnek, papryk臋 i habanero, podsma偶y膰 kilka minut. Doda膰 bulion i sos pomidorowy, s贸l, pieprz do smaku. Gotowa膰 10 minut. Przestudzi膰. Zmiksowa膰 ze 艣mietan膮 na g艂adki krem, po czym jeszcze raz podgrza膰.

Pomys艂 na pestki

Nie wyrzucajcie pestek! Mo偶na je ususzy膰 i potem schrupa膰 pod kocykiem, ogl膮daj膮c ulubiony film. Dodaje si臋 je te偶 do sa艂atek, chleb贸w lub ciast. Olej z pestek dyni jest smacznym dodatkiem do wielu potraw. Nie wolno go jednak u偶ywa膰 do sma偶enia, gdy偶 pod wp艂ywem wysokiej temperatury tworzy szkodliwe zwi膮zki. Jest te偶 doskona艂ym kosmetykiem, dzi臋ki swoim nawil偶aj膮cym, nat艂uszczaj膮cym i wyg艂adzaj膮cym w艂a艣ciwo艣ciom, a dzi臋ki du偶ej zawarto艣ci potasu dzia艂a oczyszczaj膮co i rozja艣niaj膮co. Samo zdrowie, jak zreszt膮 cala dynia. Im intensywniejszy kolor mi膮偶szu, tym wi臋cej witamin i sk艂adnik贸w mineralnych. Bogata w bia艂ko, pektyny i kwasy organiczne. I nie tuczy!

Wielkimi krokami zbli偶a si臋 Haloween. Nie jestem jego fank膮, obchodz臋 listopadowe 艣wi臋to tradycyjnie w zadumie. Co nie przeszkadza wcze艣niej sp臋dzi膰 beztrosko troch臋 czasu z zaprzyja藕nionymi Milusi艅skimi i pobawi膰 w wycinanie. I czy偶 to nie przyjemne, gdy przy wej艣ciu do domu wita膰 mnie b臋dzie u艣miechni臋ta dynia?

Anna Ruszczak
autorka bloga 鈥濶a moim stole鈥
www.annaewamarianamoimstole.pl
https://www.facebook.com/annaewamarianamoimstole
https://www.pinterest.com/annaewamaria/na-moim-stole/

Zarejestruj si臋 aby otrzyma膰 newsletter

 

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dost臋p w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawid艂owego dzia艂ania strony. Je偶eli nie wyra偶asz na to zgody, mo偶esz zmieni膰 ustawienia w swojej przegl膮darce. Zobacz wi臋cej w Polityce Prywatno艣ci.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close