Dagmara Rosiak (Foto. Agata G膮sek)

Jej apetyt ro艣nie w miar臋 jej biznesu

Przez 10 lat pracuj膮c w gastronomii przesz艂a przez wszystkie etapy pracy w restauracji - od kelnerki, kucharki, przez managerk臋, brand managerk臋 oraz fotografk臋. Kiedy czu艂a, 偶e nauczy艂am si臋 czego艣 w konkretnej kategorii, przechodzi艂a do kolejnej a偶 w ko艅cu postanowi艂a otworzy膰 w艂asny biznes! Poznajcie Dagmar臋 Rosiak znan膮 r贸wnie偶 jako G艂odna Daga.

Jak wygl膮da艂a Twoja pierwsza praca? Czym si臋 zajmowa艂a艣?

By艂a w艂a艣nie w gastronomii. Kiedy wylecia艂am na studia do Amsterdamu, na dobre zakocha艂am si臋 w gotowaniu i odkrywaniu nowych smak贸w. Gdy tylko wr贸ci艂am do Polski w 2012 pomy艣la艂am, 偶e to najlepszy spos贸b na pog艂臋bianie swojej nowej pasji. Zacz臋艂am prac臋 jako kelnerka w jednej z warszawskich restauracji, ale bardzo szybko przekona艂am si臋, 偶e interesuje mnie najbardziej to co dzieje si臋 za drzwiami kuchennymi.

Dlaczego zdecydowa艂a艣 si臋 na posiadanie w艂asnej firmy? Sk膮d wzi膮艂 si臋 pomys艂, by robi膰 to czym si臋 zajmujesz?

Jestem osob膮 zadaniow膮 i planuj膮c膮. Od 10 lat zwi膮zana z gastronomi膮, przesz艂am wszystkie etapy pracy w restauracji dla kogo艣. Od kelnerki, kucharki, przez managerk臋, brand managerk臋 i fotografk臋. Kiedy czu艂am, 偶e nauczy艂am si臋 czego艣 w konkretnej kategorii, przechodzi艂am do kolejnej. W ten spos贸b do艣膰 szybko, bo w 2016 roku podj臋艂am decyzj臋, 偶e chcia艂abym w przysz艂o艣ci otworzy膰 co艣 swojego. Wtedy ju偶 bardzo 艣wiadomie wymienia艂am sobie r贸偶ne prace zespo艂owe w restauracjach, aby wiedzie膰 czego b臋d膮 w przysz艂o艣ci potrzebowa膰 moi pracownicy i jak膮 szefow膮 chce by膰.

Co stanowi dla Ciebie najwi臋ksze wyzwanie w byciu swoj膮 w艂asn膮 szefow膮/ w prowadzeniu w艂asnej firmy?

Do niedawna moja firma rzeczywi艣cie polega艂a na byciu w艂asn膮 szefow膮 na platformie www.glodna.com.pl. Sama pilnowa艂am systematyczno艣ci, mobilizowa艂am si臋 do wielu czynno艣ci zawodowych, aby i艣膰聽do przodu. To nie jest 艂atwe, nawet jak jest si臋 bardzo zmotywowanym do osi膮gni臋cia celu. Czasem nawet mi si臋 wydaje, 偶e prowadzenie w艂asnej firmy, jest bardziej skomplikowane i z艂o偶one. Bo z jednej strony mo偶esz pracowa膰 w godzinach jakie sama sobie narzucisz, ale je艣li nie wykonasz odpowiedniej pracy, to firma nie p贸jdzie do przodu 鈥 bo z regu艂y na samym pocz膮tku ma tylko Ciebie.

Zupe艂nie inaczej jest teraz, gdy prowadz臋 piekarni臋 i mam ju偶 pi臋ciu pracownik贸w. Chcia艂abym by膰 dla nich przyk艂adem szefowej, kt贸ra stara si臋 zrozumie膰 potrzeby innych. Jest to 艂atwe, bo ka偶dego dnia pracujemy razem. To podziwia艂am w niekt贸rych moich szefach i szefowych 鈥 偶e potrafili pracowa膰 z innymi, a nie tylko zarz膮dza膰 i to zdecydowanie styl, kt贸ry praktykuj臋. Dodatkowo ciesz臋 si臋, 偶e mog臋 dba膰 te偶 o innych, lubi臋 ludzi, szczer膮 relacj臋 i ceni臋 sobie, gdy kto艣 m贸wi prawd臋. Na razie po pierwszych miesi膮cach widz臋 zdecydowanie wi臋cej pozytyw贸w tego kolejnego, wielkiego kroku.

Dagmara Rosiak (Foto. Julia Kaczorowska)
Dagmara Rosiak (Foto. Julia Kaczorowska)

Co daje Ci w艂asny biznes? Co odbiera? Jakie s膮 plusy i minusy?

Daje ogromn膮 satysfakcj臋, szczeg贸lnie jak co艣 wyjdzie. Uczy ogromnej pokory i cierpliwo艣ci. Pozwala na jeszcze wi臋ksze kreatywne my艣lenie. Odbiera niestety czas z bliskimi, ale wierz臋, 偶e jak tylko firma si臋 rozkr臋ci, b臋dzie z powrotem czas na kolejne przyjemno艣ci. Jestem osob膮, kt贸ra niew膮tpliwie ceni sobie niezale偶no艣膰. Zawsze lubi艂am chodzi膰 w艂asn膮 艣cie偶k膮, niekoniecznie zgodn膮 z oczekiwaniami innych. To ma ogromne plusy we w艂asnej firmie, bo wiele rzeczy staje si臋 tym bardziej unikatowych i doskonale si臋 wie, komu mo偶na przypisa膰 zas艂ugi.

Co Ci臋 inspiruje?

Nie b臋d臋 tutaj odkrywcza je艣li powiem, 偶e ludzie. Codzienne rozmowy z naszymi go艣膰mi w piekarni B臋dzie Dobrze powoduje, 偶e s艂uchamy ich potrzeb i staramy si臋 je dostosowa膰 i skonfrontowa膰 z naszymi pomys艂ami. Oni cz臋sto dziel膮 si臋 do艣wiadczeniem, czasami wydaje mi si臋, 偶e nawet nie艣wiadomie, niemniej jest to dzi臋ki temu bardziej dopracowane.

Co sprawia Ci przyjemno艣膰?

Aktualnie ogromn膮 przyjemno艣膰 sprawia mi praca. Kiedy co艣 wychodzi, czujesz wsparcie od innych 鈥 jeste艣 doceniania za te lata ci臋偶kiej pracy, jak膮 wykona艂a艣, aby doj艣膰 do tego etapu, w kt贸rym aktualnie jeste艣. Przyjemno艣膰 zacz臋艂y sprawia膰 te偶 pieski, kt贸re do nas przychodz膮. Nigdy nie by艂am wielbicielk膮 zwierz膮t, ale przez piekarnie i taki wysyp r贸偶nych ras i charakter贸w Dobrych Piesk贸w, spowodowa艂o, 偶e czerpi臋 przyjemno艣膰 z g艂askania i zwyk艂ego dawania atencji na aspekt, kt贸ry nigdy nie by艂 w moim polu widzenia.

A sw贸j dzie艅 zazwyczaj zaczynasz od鈥

鈥 spojrzenia za okno. Kiedy jest s艂o艅ce, od razu wiem, 偶e w piekarni b臋dzie spory ruch i trzeba si臋 skupi膰 na pracy, nie da膰 si臋 rozkojarzy膰 i dzia艂a膰 na pe艂nych obrotach. Kiedy jest pochmurnie, mam czas na zio艂owy napar, kr贸tk膮 medytacj臋 i zaplanowanie dnia. Z mojego punktu widzenia, przy w艂asnej firmie jest to bardzo potrzebne, aby dni nie przelatywa艂y, a w g艂owie pojawia艂 si臋 komunikat, 偶e kolejne rzeczy nie zosta艂y zrobione i s膮 dalej na li艣cie 鈥瀘czekuj膮ce鈥.

Ksi膮偶ka, kt贸r膮 ka偶da kobieta powinna przeczyta膰 i film, kt贸ry powinna obejrze膰 to wed艂ug Ciebie鈥

Ostatnio dobre wra偶enie zrobi艂a na mnie ksi膮偶ka 鈥濩zu艂a Przewodniczka鈥 鈥 bo opr贸cz motywacji do pracy, trzeba pami臋ta膰 te偶 o komforcie psychicznym. My艣l臋, 偶e to dobry wst臋p dla osoby, kt贸ra chce bardziej pomy艣le膰 o sobie w tym zabieganym 艣wiecie. Pozwoli si臋 zatrzyma膰 i zastanowi膰 鈥 to te偶 jest konieczne, aby 偶y膰 ze spokojem w g艂owie. Ostatnio te偶 przez znajom膮 odkry艂am serial 鈥濼his is Us鈥 o bardzo ciekawym poprowadzeniu komunikacji w relacjach. Jest wzruszaj膮co, szczerze, czasem trudno, ale zawsze z my艣l膮 o swoich emocjach i naszych bliskich. Tak偶e, chyba w aktualnym stanie: wojny, pandemii, braku stabilno艣ci co nas czeka, powinni艣my si臋 otula膰 takimi dobrymi i 偶yciowymi pozycjami, kt贸re zbli偶膮 nas do normalno艣ci.

Dagmara Rosiak (Foto. Paulina Pajka)
Dagmara Rosiak (Foto. Paulina Pajka)

Gdy masz chwil臋 zw膮tpienia to powtarzasz sobie, 偶e鈥

鈥 to minie i jest chwilowe. Szukam pozytyw贸w nawet w trudnych sytuacjach.

Czy jest co艣, co chcesz powiedzie膰 innym kobietom, kt贸re my艣l膮 o zako艅czeniu pracy na etacie i za艂o偶eniu w艂asnej dzia艂alno艣ci? Mo偶e jest co艣, co sama chcia艂aby艣 us艂ysze膰 na pocz膮tku swojej drogi?

Przede wszystkim s艂uchaj siebie i daj sobie czas. Jest mikro procent os贸b, kt贸rym wychodzi od razu. Wa偶ne jest to, 偶eby robi膰 rzeczy w zgodzie ze sob膮, z tym co aktualnie pragniemy i potrzebujemy. Nie warto por贸wnywa膰 si臋 do innych, bo przecie偶 ka偶dy z nas ma swoje schematy pracy, organizacji, zaanga偶owania, si艂y i wielu innych rzeczy, kt贸re wp艂ywaj膮 na ca艂okszta艂t. Praca w gastronomii na wielu stanowiskach by艂a procesem, kt贸ry doprowadzi艂聽do miejsca, o kt贸rym marzy艂am. Kiedy w ko艅cu do niego dosz艂am, wstawanie wcze艣nie okaza艂o si臋 mniej problematyczne. Pracowanie po kilkana艣cie godzin na stoj膮co, r贸wnie偶 jest przyjemniejsze. Wiele razy s艂ysza艂am, 偶e jak si臋 robi, co si臋 lubi to jest 艂atwiej i rzeczywi艣cie tak jest, a ta trudna droga po drodze jednak te偶 jest fajnym do艣wiadczeniem, z kt贸rego mo偶na wynie艣膰 pozytywne wnioski. Czy gdybym mia艂a cofn膮膰 czas, zrobi艂abym inaczej? Nie s膮dz臋, bo chocia偶 podej艣cie do w艂asnego lokalu robi艂am w 2019 i 2020 roku, to dopiero w 2021 poczu艂am, 偶e jestem gotowa. Dlatego s艂uchanie siebie i swoich potrzeb, w tym wszystkim jest naprawd臋 kluczowe.

Dagmara Rosiak 鈥 dziennikarka i przedsi臋biorczyni, kt贸ra ma ponad dekad臋 do艣wiadczenia w bran偶y gastronomicznej. Za艂o偶ycielka piekarni 鈥濨臋dzie Dobrze鈥. Redaktorka naczelna i g艂贸wna autorka www.glodna.com.pl. Mo偶ecie j膮 obserwowa膰 na Instagramie jako @glodnadaga.

Dagmara Rosiak (Foto. Agata G膮sek)
Dagmara Rosiak (Foto. Agata G膮sek)

Zarejestruj si臋 aby otrzyma膰 newsletter

 

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dost臋p w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawid艂owego dzia艂ania strony. Je偶eli nie wyra偶asz na to zgody, mo偶esz zmieni膰 ustawienia w swojej przegl膮darce. Zobacz wi臋cej w Polityce Prywatno艣ci.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close