G臋sina nie tylko na 艣wi臋tego Marcina

Anna Ruszczak

G臋艣 wraca na nasze sto艂y. Nie ograniczajmy si臋 zatem do dnia 艣w. Marcina i Bo偶ego Narodzenia. Stw贸rzmy g臋sie rarytasy na niedzielny obiad.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Niedoceniany rarytas

Uleg艂am raz temu g臋siemu, 艣wi臋to-marci艅skiemu szale艅stwu jeszcze w czasach, gdy dopiero si臋 zaczyna艂o. Odt膮d ulegam mu co roku. Nie do艣膰, 偶e mo偶na g臋艣 przyrz膮dzi膰 na wiele ciekawych sposob贸w, to podoba mi si臋 promowanie naszego dobra narodowego. W tym roku ju偶 po raz si贸dmy odbywa si臋 kampania 鈥濳ujawsko-pomorska g臋sina na 艣w. Marcina鈥, kt贸ra zach臋ca nie tylko do skosztowania wspania艂ych potraw z g臋siny, ale tak偶e do odwiedzania wojew贸dztwa kujawsko-pomorskiego, by przekona膰 si臋, 偶e g臋sie przysmaki tutaj smakuj膮 najlepiej. W ko艅cu to centrum hodowli tego ptactwa. Z tej okazji, co roku organizowany jest najwi臋kszy w Polsce jarmark w Przysieku pod Toruniem, gdzie na miejscu mo偶na spr贸bowa膰 pysznych lokalnych specja艂贸w.

Polskie g膮ski

Szkoda, 偶e tak ma艂o nasze g膮ski doceniamy. W艂adys艂aw Kopali艅ski w 鈥濻艂owniku mit贸w i tradycji kultury鈥 pod has艂em 鈥瀏臋艣鈥 zamie艣ci艂 staropolski tekst, idealnie oddaj膮cy znaczenie g臋si: 鈥濶ie masz lepszej zwierzyny, jako nasza g膮ska: dobre pi贸rko, dobry mech, nie ga艅 mi i mi膮ska鈥. Wci膮偶 zjadamy jej ma艂o, jednak z bada艅 wynika, 偶e w ci膮gu ostatnich trzech lat spo偶ycie wzros艂o ponad trzykrotnie. A to przecie偶 samo zdrowie. Du偶o bia艂ka, sk艂adnik贸w mineralnych oraz witaminy A, z grupy B i E. Nie przera偶ajcie si臋 t艂uszczem: paradoksalnie ma nisk膮 jego zawarto艣膰, jak r贸wnie偶 cholesterolu. W mi臋sie g臋si znajduj膮 si臋 tak偶e kwasy CLA (sprz臋偶one kwasy linolowe), kt贸re maj膮 zdolno艣膰 do redukowania tkanki t艂uszczowej, zwi臋kszania masy mi臋艣niowej i poprawy przemiany materii.

Gdy dopad艂a g臋艣 i mnie, najpierw wpatrywa艂am si臋 w ni膮 z przera偶eniem, co ja zrobi臋 z takim ptaszyskiem??? Na szcz臋艣cie tamta sztuka by艂a niedu偶a, ogo艂ocona ju偶 z n贸g i skrzyde艂, wi臋c wrzuci艂am do najwi臋kszego gara i po kilku godzinach otrzyma艂am aromatyczny, g臋sty ros贸艂, na bazie kt贸rego powsta艂 krupnik z truflowymi ziemniakami. To nie by艂 jeszcze koniec. Dalej wpatrywa艂am si臋 w ugotowan膮 g臋艣, intensywnie my艣l膮c, bo nie mia艂abym sumienia pozby膰 si臋 takiej ilo艣ci mi臋sa! I tak powsta艂 Pasztet I Wielki. Podw贸jny debiut: pierwsza g臋艣, pierwszy pasztet. Doskonale smakowa艂 z chrzanem i 偶urawin膮. Debiut by艂 podw贸jnie udany.

Domowy pasztet z g臋siny

1 kg g臋siny
1 kg 艂opatki wieprzowej
1 kg podgardla
30 dag w膮tr贸bki
3 udka kurczaka
3 bu艂ki kajzerki ususzone
5 jajek
2 du偶e marchewki
1 du偶a pietruszka
kilka suszonych grzybk贸w
2 li艣cie laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
ga艂ka muszkato艂owa (starta)
suszony majeranek
s贸l, pieprz
smalec
tarta bu艂ka

Mi臋so, warzywa, li艣cie laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu w艂o偶y膰 do du偶ego garnka, zala膰 zimn膮 wod膮 tak, aby przykry艂a wszystko, posoli膰, zagotowa膰 do mi臋kko艣ci mi臋sa (ok. 2 godziny). Ostudzi膰. Bu艂ki namoczy膰 w zimnej wodzie. Ugotowane mi臋so zmieli膰 z warzywami i bu艂k膮 (2 razy). Wymiesza膰 (najlepiej r臋kami) z jajkami, sol膮, pieprzem, ga艂k膮 muszkato艂ow膮 i majerankiem (ilo艣膰 wed艂ug w艂asnego smaku). W膮skie formy (polecane jednorazowe aluminiowe) wysmarowa膰 smalcem, posypa膰 tart膮 bu艂k膮. Prze艂o偶y膰 pasztet, wyr贸wna膰 g贸r臋, posypa膰 majerankiem. Piec w 1800 ok. godziny. Pasztet jest upieczony, gdy odchodzi od brzeg贸w formy. Po ostudzeniu mo偶na zamrozi膰 i przechowywa膰 3 miesi膮ce.

Nie taka g臋艣 straszna鈥

Od pasztetu min臋艂o troch臋 czasu, nasta艂a wiosna. Kt贸rego艣 dnia powr贸ci艂o przera偶enie, niepor贸wnywalne z tamtym. Przyjaci贸艂ka obdarowa艂a mnie 5-kilogramow膮 g臋si膮 owsian膮 z ekologicznego gospodarstwa Pa艂acu Pac贸艂towo. Nawet nie zd膮偶y艂am zaprotestowa膰, a ptak rozgo艣ci艂 si臋 w mojej kuchni. Rozejrza艂am si臋 po spi偶arni. Tu marchew, tam jab艂uszko, czosnek i 艣wie偶e zio艂a zawsze na podor臋dziu. I tak powsta艂a G臋艣 I Wielka Pieczona. Wymaga艂a cierpliwo艣ci, ale ob艂臋dny smak wart by艂 tego po艣wi臋cenia.

G臋艣 pieczona na marchewce i jab艂kach z rozmarynem

1 g臋艣 owsiana (ok. 5 kg)
kilka z膮bk贸w czosnku
3 marchewki
4 jab艂ka
kilka 艣rednich ziemniak贸w
suszony majeranek
艣wie偶y rozmaryn
s贸l, pieprz

G臋艣 umy膰, osuszy膰 r臋cznikiem papierowym. Natrze膰 czosnkiem, sol膮, pieprzem i majerankiem. Mo偶na do 艣rodka wrzuci膰 kilka z膮bk贸w czosnku. Odstawi膰 najlepiej na ca艂膮 noc.

Ziemniaki obra膰, ugotowa膰 na p贸艂twardo, pokroi膰 na grube plastry. Marchew obra膰, pokroi膰 na grube talarki. Jab艂ka oczy艣ci膰 z pestek, pokroi膰 w plastry bez obierania. W brytfance na dnie u艂o偶y膰 pokrojone warzywa, posypa膰 majerankiem, rozmarynem, sol膮 i pieprzem. Na nich po艂o偶y膰 g臋艣, wstawi膰 do rozgrzanego do 1800 piekarnika i piec ok. 5 godzin (g臋艣 mo偶e by膰 mniejsza – og贸lna zasada: 1 godzina pieczenia na 1 kg mi臋sa).W trakcie pieczenia polewa膰 t艂uszczem, kt贸ry wytapia si臋 z g臋si. Po upieczeniu pozostawi膰 na kilkana艣cie minut w piekarniku.

Niew膮tpliwym atutem g臋siny jest tak偶e jej uniwersalno艣膰 w po艂膮czeniu z winami. Aromatyczne, ci臋偶kie bia艂e gewurztraminery lub beczkowe chardonnay czy klasyczne nebbiolo albo pinot noir? Zdecydujcie sami. M贸j subiektywny wyb贸r to toska艅skie Terre Dei Bocci Montecucco DOC 2011 z winnicy Perazetta, o pi臋knej rubinowej barwie i z wyczuwalnymi nutami owocowego d偶emu. Zabieram je do koszyka, wraz z g臋simi piersiami, na wypraw臋 do mazurskiej krainy. Jesienne 艢niardwy czekaj膮鈥

***

Anna Ruszczak
autorka bloga 鈥濶a moim stole鈥
www.annaewamarianamoimstole.pl
https://www.facebook.com/annaewamarianamoimstole
https://www.pinterest.com/annaewamaria/na-moim-stole/

Zarejestruj si臋 aby otrzyma膰 newsletter

 

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dost臋p w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawid艂owego dzia艂ania strony. Je偶eli nie wyra偶asz na to zgody, mo偶esz zmieni膰 ustawienia w swojej przegl膮darce. Zobacz wi臋cej w Polityce Prywatno艣ci.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close