Sukces Pisany Szminką platforma pierwszego wyboru dla kobiet

Portal wiedzy i najnowsze trendy ze świata biznesu, start-upów, finansów oraz kobiecej przedsiębiorczości

Liderzy, a może liderki. Czy więcej kobiet powinno zajmować ważne stanowiska w firmach?

Ile kobiet zajmuje ważne stanowiska w firmach

Aż 45% pytanych uważa, że więcej kobiet powinno zajmować ważne stanowiska w firmach. A jaka jest rzeczywistość?

Pod koniec 2014 roku oczy całego świata były skierowane na Malalę Yousafzai – najmłodszą w historii laureatkę Nagrody Nobla. Dzięki nagrodzie ludzie z całego świata, przedstawiciele wszystkich ras i narodowości zobaczyli w niej bohaterkę znaną z odwagi do upominania się o wolność i prawa człowieka, w szczególności prawa kobiet i dzieci. Malala jest żywym przykładem na to, że kobiety we współczesnym świecie mają coraz więcej do powiedzenia i powinny to wykorzystywać.

Kobieta na wysokim stanowisku

Prof. Nancy Adler z Uniwersytetu w Kanadzie zwraca uwagę na fakt, że liderzy świata biznesu, członkowie rządów oraz przywódcy organizacji religijnych powoli zaczynają dostrzegać korzyści, jakie mogą płynąć z obsadzenia kobiet na kluczowych stanowiskach. Zgodnie z raportem „Women and Leadership” Pew Research Center, w 2015 roku rolę Dyrektorów Generalnych w 500 największych amerykańskich firmach sprawuje 26 kobiet, co stanowi 5,2% wszystkich Dyrektorów Generalnych. Dla porównania cofnijmy się 20 lat temu. W 1995 roku takiego stanowiska nie obejmowała ani jednak kobieta. Jak pokazuje sondaż CBOS z 2013 roku, Polacy także podążają za tym trendem.

Aż 47% respondentów chciałoby zwiększenia liczby kobiet na kierowniczych stanowiskach w rządzie, a 45% uważa, że więcej kobiet niż obecnie powinno zajmować odpowiedzialne stanowiska w firmach i przedsiębiorstwach.

Kariera kontra etyka

Co sprawia, że kobiety zyskują coraz większe zaufanie? Myślenie o wpływie podejmowanych decyzji na społeczeństwo, zachowania zgodne z osobistym kodeksem moralnym, współczucie i empatia to cechy kobiet, natomiast myślenie zadaniowe, organizowanie, zarabianie pieniędzy, płacenie rachunków to męska działka. Jak pokazują badania przeprowadzone na Uniwersytecie Wharton School w Pensylvanii, kobiety są mniej zdolne do poświęcenia swoich zasad moralnych dla pieniędzy i statusu społecznego niż mężczyźni, co w pewnym stopniu wyjaśnia mały udział kobiet w strukturze zatrudnienia na wysokich stanowiskach. Większość z nas po prostu rezygnuje z kariery, ponieważ, zwłaszcza wśród kobiet, panuje przekonanie, że biznes jest nieetyczny i wymusza podejmowanie decyzji, które są niezgodne z osobistym kodeksem moralnym.

Kobiecy sposób na sukces

Do niedawna świat biznesu rzeczywiście zdominowany był przez mężczyzn, którzy sami ustalali zasady i podporządkowywali się im. W związku z tym kobieta na rynku pracy musiała się do nich dostosować, aby traktowano ją poważnie. Współcześnie jesteśmy jednak świadkami rewolucji w postrzeganiu kobiet. Coraz częściej zwraca się uwagę na pozytywny wpływ kobiecego podejścia i punktu widzenia. Z Global Gender Gap Report opracowanego przez Światowe Forum Ekonomiczne wynika, że firmy, które zatrudniają więcej kobiet radzą sobie zdecydowanie lepiej od tych, które na wysokie stanowiska wybierają mężczyzn:

• poprawiają swoje wyniki finansowe (wzrost ekonomiczny, szybsza redukcja długów, lepsze negocjacje umów)
  • poprawiają atmosferę w organizacji
  • zwiększają działania na rzecz społecznej odpowiedzialności
  • poprawiają swoją reputację
  • lepiej wykorzystują talenty swoich pracowników
  • zwiększają innowacyjność
  • osiągają wyższy poziom zbiorowej inteligencji

Badania wykazały, że kobiety są zdolne do myślenia bardziej holistycznego niż mężczyźni, poświęcają więcej czasu na podjęcie decyzji, aby wypracować kompromis zadowalający obie strony w równym stopniu. Ponadto są bardziej wrażliwe na komunikację niewerbalną, lepiej radzą sobie z dwuznacznością wielu sytuacji, stosują dywersyfikację stylów przywódczych oraz skupiają się na pracy zespołowej i współpracy. Są także bardziej opiekuńcze i chętnie poświęcają swój czas na rozwijanie talentów współpracowników.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ: SPRAWDŹ, CZY JESTEŚ LIDERKĄ?

Świat potrzebuje liderek

Współczesny świat zmienia się szybciej niż kiedykolwiek wcześniej, co stwarza możliwości dla zaistnienia kobiet-liderów we wszystkich rodzajach organizacji. Przestano wymagać od nas podporządkowania wobec męskich reguł gry, przyszedł czas, w którym cechy naturalnie wynikające z naszej płci są docenianie a wręcz pożądane na rynku pracy i w polityce. W związku z wieloma problemami, z którymi zmaga się świat – od globalnego ocieplenia po konflikty zbrojne – potrzebujemy liderów, którzy są autentyczni, promują kooperację, dążą do pozytywnych zmian, wspierają budowanie wspólnoty, a przede wszystkim podejmują przemyślane decyzje, które uwzględniają zarówno interesy wszystkich stron jak i aspekt etyczny. Świat potrzebuje wzajemnej kooperacji kobiet i mężczyzn, różnych punktów widzenia, jakie z tej współpracy wynikają. Dlatego musimy zacząć już teraz, uwierzyć w nasz potencjał, być sobą, bo świat nas potrzebuje, przyszłość zależy od nas.