Piotr Dziwok

Jak pracodawcy zmienili podejście do pracowników podczas pandemii?

Dominika Jajszczak

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Czego lider może nauczyć się w pandemicznej rzeczywistości? Czy pracodawcy w czasach covid-19 zmienili podejście do swoich pracowników na bardziej ludzkie i wrażliwe? Jak mogą zadbać o komfort pracy w dzisiejszych warunkach? Posłuchaj nowego odcinka programu Sukcesu Pisanego Szminką.

Nie możemy już ufać swoim doświadczeniom z przeszłości. Wszystko co się teraz dzieje jest zupełnie nowe. Nagle w ciągu jednego dnia wszyscy zaczęli pracować z domu, wszyscy poczuli się zagrożeni, zaczęli się bardziej troszczyć o własne zdrowie i pracować z dziećmi z domu. Wszystkie te doświadczenia z obszaru zarządzania ludźmi i przywództwa całkowicie się zmieniają. Wszystkie problemy i wyzwania, które spotykamy są nowe i trzeba znaleźć do nich odpowiednie podejście oraz podjąć odpowiednie decyzje.” – opowiada Piotr Dziwok, Prezes Shell w Polsce i członek Klubu Champions of Change w najnowszym odcinku programu Sukces Pisany Szminką Olgi Kordys Kozierowskiej.

Podczas tego odcinka dowiesz się:

  • jakie wyzwania stoją przed liderami w czasach pandemii,
  • czym jest „learner mindset”,
  • jak zmieniło się podejście pracodawców do pracowników,
  • jakie wsparcie firma może dostarczyć pracowników pracującym zdalnym w pandemii,
  • jak zmieniły się kontakty między pracownikami w czasach covid-19.

Posłuchaj na Spotify
Posłuchaj na ApplePodcasts

Obejrzyj cały wideo wywiad poniżej!

Zarejestruj się aby otrzymać newsletter

 

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dostęp w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawidłowego działania strony. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce. Zobacz więcej w Polityce Prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close