Jak się nie przejeść w święta

Święta przyjazne dla żołądka. 10 wskazówek

Dagny Kurdwanowska

W Święta spotykamy się z bliskimi przy suto zastawionych stołach. Najpierw najadamy się pierogami, bigosem i ciastami, a potem płaczemy z powodu bólu brzucha i wyrzutów sumienia. Jak to zmienić?

Smażony karp, smażona kapusta z grzybami, pierogi okraszone tłuszczem, tradycyjny sernik czy makowiec to pozycje obowiązkowe w wigilijnym menu. I nikt przy zdrowych zmysłach nie próbowałby z nich rezygnować. Z kolei słowo dieta lub dietetyczny zamiennik zupełnie w święta odpadają. Czasem można odnieść wrażenie, że Wigilia jest tylko po to, żeby wszyscy mogli się najpierw najeść, a potem płakać z przejedzenia. I byłoby to nawet zabawne, gdyby nie to, że czasem może się skończyć naprawdę poważnymi problemami żołądkowymi. Jak zatem jeść, żeby nie pęknąć i sobie nie zaszkodzić?

Odpowiedź jest w pewnym sensie oczywista – z umiarem. Łatwo powiedzieć, wiem. W końcu pierogi z kapustą i grzybami tak pięknie uśmiechają się do nas z talerza i kuszą „Zjedz mnie”. Jeśli zatem trudno nam się powstrzymać, możemy zmienić odrobinę recepturę i sposób przygotowania potraw tak, żeby stały się nieco zdrowsze.

Jak zatem odchudzić Święta? Oto kilka porad przygotowanych przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia.

1. Zamiast smażonego karpia podaj karpia przygotowanego w piekarniku. Dzięki temu nie tylko „odchudzisz” rybę, lecz także poznasz jej prawdziwy unikalny smak. Dobrym dodatkiem będą podprażone na suchej patelni migdały. Wigilijnego karpia możesz też udusić w białym winie.

2. Zrezygnuj z tłustej zupy rybnej na rzecz czystego czerwonego barszczu. Koniecznie niezabielanego. Śmietana to dodatkowa porcja zbędnych kalorii i tłuszczu.

3. Do uszek i pierogów dodaj mąkę pełnoziarnistą. Uważaj ponadto, aby użyty do nich farsz nie był zbyt tłusty. Staraj się przygotować go z minimalną ilością oleju, dusząc składniki. Możesz też poeksperymentować z mniej tradycyjnymi, zdrowymi farszami, np. na bazie białej kaszy gryczanej lub kaszy jaglanej i twarogu, albo soczewicy i pomidorów.

4. Do ciasta na krokiety dodaj nieco otrąb lub mąki z pełnego przemiału. Z panierki i obsmażania najlepiej zrezygnuj – na rzecz pieczenia. Jako alternatywę panierki zastosuj zmielone orzechy, które po uprażeniu w piekarniku nabiorą wspaniałego aromatu.

5. Używane do sałatek majonez i śmietanę zastąp gęstym jogurtem naturalnym. Będą mniej kaloryczne. Pomyśl także o przygotowaniu sałatki z dużej ilości świeżych warzyw. Tradycyjna sałatka warzywna nie powinna być Twoją jedyną porcją warzyw w czasie Świąt.

6. Niech owoce będą Twoim głównym sposobem na świąteczny deser. W okresie Bożego Narodzenia dostępne są w dobrej cenie soczyste mandarynki i pomarańcze. Wykorzystaj to. Przygotuj na ich bazie sałatkę owocową lub domowy koktajl.

7. Nawet klasyczne świąteczne wypieki łatwo odchudzisz – do piernika dodaj marchewkę, cukinię lub dynię. Warzywa są doskonałymi wypełniaczami, utrzymują wilgoć ciasta i umożliwiają zmniejszenie ilości dodawanego tłuszczu.

8. Zrezygnuj z maślanych kremów, mas śmietanowych i mas karmelowych – to prawdziwe bomby kaloryczne!

9. Do sernika użyj sera o zawartości tłuszczu do 6%. Do masy twarogowej nie dodawaj masła i dużych ilości jajek. W uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wypieku pomoże Ci budyń.

10. Pamiętaj, że nadmiar świątecznego jedzenia lepiej schować do zamrażalnika, niż jeść, „żeby się nie zmarnowało”. Za jakiś czas z jeszcze większą ochotą odgrzejesz świąteczne pierogi.

W Święta pamiętaj też o ruchu. Długie siedzenie przy stole sprzyja spożyciu większej ilości jedzenia i późniejszym problemom trawiennym. Dlatego wybierz się z rodziną czy znajomymi na długi świąteczny spacer, unikniesz pokus, a przy okazji dotlenisz organizm. Jeśli natomiast codziennie ćwiczysz, nie rezygnuj z tego także podczas Świąt. Znajdź czas dla siebie – będzie to tylko z korzyścią dla Twojego zdrowia – mówi mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.

A zatem zdrowych Świąt, bez bólu brzucha!

Przeczytaj także