Sukces Pisany Szminką platforma pierwszego wyboru dla kobiet

Portal wiedzy i najnowsze trendy ze świata biznesu, start-upów, finansów oraz kobiecej przedsiębiorczości

Kulinarna ekonomia wg Jana Kuronia

Kulinarna ekonomia wg Jana Kuronia

Jak robić zakupy, żeby spiżarnia była zawsze pełna, a jedzenie się nie marnowało? Oto pięć porad przygotowanych przez Jana Kuronia.


Ekonomiczne robienie zakupów spożywczych tak, żeby nie marnować jedzenia i wykorzystać z głową wszystkie produkty to sztuka, której można się nauczyć – przekonuje Jan Kuroń, kulinarny mistrz i uczeń prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu w Londynie. Robi to w swojej pierwszej książce Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia, w której przekazuje wiedzę, jak odpowiednio zaplanować zakupy, by kupować bardziej świadomie i nie ulegać sklepowym promocjom. Na filozofię Jana Kuronia ogromny wpływ miał jego ojciec, Maciej Kuroń oraz dziadek, Jacek Kuroń – polityk, społecznik i ważna postać polskiej opozycji.

Jedną z głównych zasad, jakie wpoił mi ojciec, jest niemarnowanie żywności. Ciągle powtarzał, że dobry szef (szefowa) kuchni lub dobra gospodyni (gospodarz) zawsze coś wymyśli, żeby nie wyrzucać jedzenia – pisze w swojej książce Jan Kuroń.

W książce znajdują się także porady, jakie produkty zawsze powinny znajdować się w domu, co powinniśmy trzymać w spiżarni, które produkty można schować do lodówki, a które można mrozić. Autor promuje również lokalne produkty i wytwórców.
Porady zakupowe Kuroń wzbogacił o kilkadziesiąt przepisów na szybkie i smaczne dania. Większość można przygotować w ciągu 20-30 minut. Znalazły się wśród nich receptury m.in. na krem z dyniowo-pomidorowy z tymiankiem, piersi kacze z sosem z miodu pitnego i zielonej herbaty czy flaki „jarskie” z boczniaków. Przepisy na desery przygotowała żona Jana Kuronia, Aneta Kuroń. Większość z nich udowadnia, że gotować wykwintnie można niskim kosztem.

Dla czytelniczek Sukcesu Pisanego Szminką Jan Kuroń przygotował 5 podstawowych zasad, jak kupować, żeby nie marnować jedzenia. Oto one:

  1. Raz na kilka dni rób przegląd lodówki. Będziesz wiedzieć czego brakuje, a jakim produktom kończy się termin przydatności do spożycia. Te otwarte lub z krótszą datą ustawiaj z brzegu półek.
  2. Przed wyjściem na zakupy koniecznie zrób listę. Dzięki niej zminimalizujesz ryzyko kupna niepotrzebnych rzeczy. Staraj się nie wychodzić z pustym żołądkiem – według badań kupujemy wtedy zdecydowanie więcej.
  3. Zawsze obserwuj opakowania produktów. Bardzo często te z brzegu półek mają najkrótsze terminy przydatności.
  4. Nie daj się nabierać na promocje. Zazwyczaj kupujemy wtedy więcej niż jesteśmy w stanie przejeść. Zdarza się też, że są na nich oferowane produkty, które niebawem stracą ważność.
  5. Staraj się gromadzić przepisy na posiłki, dzięki którym uda Ci się wykorzystać możliwie największą ilość produktów z lodówki.

Więcej znajdziesz w książce Jana Kuronia Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia.

okladka_3D_SPRYTNA_KUCHNIA

Komentarze

może cię zainteresować

Najnowsze wpisy wybrane specjalnie dla Ciebie

Sukces Pisany Szminką

Wspieramy i promujemy kobiety od 2008 roku.

Newsletter

Jesteś ciekawy, co u nas nowego?
Bądź na bieżąco, zapisz się do newslettera!

NEWSLETTER

Potrzebujesz jeszcze więcej motywacji, inspiracji i wiedzy?

Bądź na bieżąco i zapisz się do naszego newslettera!





Podanie przez Ciebie powyższych danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do korzystania z Newslettera.
Zapisując się wyrażasz zgodę na przesyłanie przez nas informacji o tematyce motywacyjnej, rozwoju osobistego, nowościach w serwisie oraz informacji handlowych.
Administratorem danych osobowych jest Fundacja Sukcesu Pisanego Szminką z siedzibą w Warszawie (00-012) przy ul. Podchorążych 75/77 lok. 2.
Zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności, z której dowiesz się, jak chronimy Twoje dane.

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dostęp w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawidłowego działania strony. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce. Zobacz więcej w Polityce Prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close