Liderka w bran偶y HoReCa - kim jest?

Liderka w Bran偶y HoReCa – kim jest?

W dniu 20 marca 2024 roku w Warszawie na terenie EXPO XXI, podczas GASTROTARG脫W SMAKKi, odb臋dzie si臋 wyj膮tkowe spotkanie Kobiet tworz膮cych i rozwijaj膮cych bran偶臋 HoReCa. Konferencja dedykowana Liderkom, kt贸re z odwag膮 i determinacj膮 buduj膮 biznes w 艣wiecie gastronomii, hotelarstwa i cateringu. O tym spotkaniu rozmawiamy z Grzegorzem Sendorem, Prezesem Sp贸艂ki organizuj膮cej targi i konferencj臋.

Sukces Pisany Szmink膮: Bardzo cz臋sto kobiety musz膮 same zabiega膰 o zwr贸cenie uwagi na ich istotny udzia艂 w tworzeniu biznes贸w. Konferencja „Liderki Bran偶y HoReCa”, kt贸ra stanowi wyj膮tkowe wydarzenie w ramach tegorocznych GASTROTARG脫W SMAKKi, zwraca na to szczeg贸ln膮 uwag臋, co ogromnie nas cieszy. Czym jest dla Pana ta konferencja i jakie cele ma osi膮gn膮膰?

Grzegorz Sendor: Konferencja „Liderki Bran偶y HoReCa” to dla nas inicjatywa kluczowa, maj膮ca na celu podkre艣lenie i promowanie roli kobiet w rozwoju sektora HoReCa. Naszym g艂贸wnym celem jest podniesienie 艣wiadomo艣ci bran偶y na temat wk艂adu, jaki kobiety wnosz膮 w jego rozw贸j, ale te偶 stworzenie przestrzeni newtorkingowej, w kt贸rej uczestniczki (i mam nadziej臋 uczestnicy) b臋d膮 mogli nawi膮zywa膰 relacje.

Jakie tematy b臋d膮 poruszane na konferencji?

Grzegorz Sendor: Zaproszenie do udzia艂u w debatach przyj臋li wyj膮tkowi Go艣cie. W pierwszej cz臋艣ci spotkania b臋dziemy rozmawia膰 o historiach sukcesu m.in. z dr Iren膮 Eris, Ann膮 Chylewsk膮 (Maczfit), Mart膮 Klepk膮 (Lake Hill Resort&Spa), Ann膮 Krajewsk膮 (Salad Story) oraz Mart膮 Sta艅czak (Sodexo Poland). Druga debata po艣wi臋cona b臋dzie dyskusji na temat ceny, jak膮 kobiety cz臋sto p艂ac膮 za osi膮gni臋cie tego sukcesu. Do tych rozm贸w zaprosili艣my psycholog i coacha dr Joann臋 Heidtman, Szefowe Kuchni Cristin臋 Catese oraz Ma艂gorzat臋 Kalisz, Justyn臋 Sekund臋 (Sekunda w kuchni) oraz Agnieszk臋 Kazu艣 (DBL wynajem odzie偶y roboczej). Trzeci panel dotyczy膰 b臋dzie specjalnej kategorii w ramach konkursu Bizneswoman Roku, kt贸rej jeste艣my sponsorem, a kt贸r膮 wsp贸lnie z Pa艅stwem uda艂o nam si臋 stworzy膰. Jestem przekonany, 偶e zaproszeni do rozm贸w Go艣cie i ich historie b臋d膮 藕r贸d艂em inspiracji dla uczestniczek spotkania. 聽

Kliknij i sprawd藕 szczeg贸艂y

Wspomnia艂 Pan o konkursie Bizneswoman roku i kategorii 鈥濴iderka Bran偶y HoReCa鈥, kt贸r膮 wsp贸lnie stworzyli艣my. To faktycznie pierwsze tego typu wyr贸偶nienie dla kobiet pracuj膮cych w tym obszarze. Jak to si臋 sta艂o, 偶e postanowili艣cie w taki spos贸b zwr贸ci膰 uwag臋 na kobiety? Bo faktycznie musimy przyzna膰, 偶e pomys艂 uruchomienia tej specjalnej kategorii od pocz膮tku by艂 po stronie SMAKK贸w.

Grzegorz Sendor: Jako organizatorzy GASTROTARG脫W SMAKKi chcemy sta膰 si臋 kreatorami zmian 艣wiadomo艣ci o roli kobiet w bran偶y HoReCa. Jeste艣my z tym rynkiem zwi膮zani od dawna i widzimy rosn膮c膮 si艂臋 i znaczenie kobiet w tym sektorze. Chcieli艣my nie tylko doceni膰 ich dotychczasowe osi膮gni臋cia, ale r贸wnie偶 zach臋ci膰 inne Panie do aktywnego uczestnictwa i rozwijania swoich karier w tej bran偶y. Stworzenie tej kategorii w konkursie Bizneswoman Roku jest wyrazem naszego zaanga偶owania w promowanie r贸wno艣ci p艂ci i wsparcia dla lider贸w przysz艂o艣ci.

Jakie s膮 Pa艅stwa oczekiwania co do d艂ugoterminowego wp艂ywu tej konferencji na bran偶臋?

Grzegorz Sendor: Chcemy, aby konferencja „Liderki Bran偶y HoReCa” sta艂a si臋 przestrzeni膮 inspiracji i motywacji do dalszego rozwoju. Zar贸wno dla kobiet ju偶 obecnych w bran偶y, jak i dla tych, kt贸re dopiero planuj膮 swoj膮 karier臋 w HoReCa. Mamy nadziej臋, 偶e przyczynimy si臋 do zwi臋kszenia reprezentacji kobiet na wszystkich szczeblach zarz膮dzania w bran偶y, a tak偶e do wzrostu 艣wiadomo艣ci na temat r贸wno艣ci p艂ci i r贸偶norodno艣ci w miejscu pracy. Lubimy pos艂ugiwa膰 si臋 takim przyk艂adem: Co przychodzi nam na my艣l, kiedy m贸wimy 鈥濳ucharz鈥? Gwiazdki Michelin, przystojni m臋偶czy藕ni w eleganckich kitlach Szefa Kuchni, dostojni Szefowie we wspania艂ych restauracjach. A teraz s艂owo 鈥濳ucharka鈥. Nikt chyba nie zaprzeczy, 偶e w naszym wyobra偶eniu nie ma takiego obrazu. Kobiety walcz膮 o bycie zauwa偶on膮 i docenion膮. Podejmuj膮 wiele wysi艂ku, aby r贸偶nice p艂ciowe przesta艂y mie膰 znaczenie. Ta konferencja ma wyj艣膰 naprzeciw wszystkim Liderkom bran偶y HoReCa.

Zatem nie pozostaje nam nic innego, jak zaprosi膰 wszystkie Kobiety Bran偶y HoReCa na wydarzenie dedykowane w艂a艣nie im.

Grzegorz Sendor: Tak. Zapraszam do Warszawy 20 marca. Spotkamy si臋 podczas GASTROTARG脫W SMAKKi. Szczeg贸艂y dotycz膮ce naszej konferencji mo偶na znale藕膰 na stronie wydarzenia oraz na naszych social mediach.聽