Matylda Szyrle, w艂a艣cicielka marki Listny Cud

Miejskie rolnictwo to nasza przysz艂o艣膰 – musimy je rozwija膰 ju偶 dzi艣

Wed艂ug przewidywa艅 za 30 lat liczba ludno艣ci wyniesie oko艂o 9 mld, co oznacza, 偶e produkcja 偶ywno艣ci b臋dzie musia艂a wzrosn膮膰 nawet o po艂ow臋. Za to ju偶 w 2030 roku 60% ludzi ma 偶y膰 w miastach. O farmach wertykalnych, rolnictwie przysz艂o艣ci i 艣wiadomo艣ci ekologicznych upraw w Polsce rozmawiamy z Matyld膮 Szyrle, CEO firmy Listny Cud i finalistk膮 13. edycji konkursu Bizneswoman Roku w kategorii Mikrobiznes.

Jak dzia艂aj膮 farmy wertykalne?

Farmy wertykalne to uprawy w zamkni臋tych pomieszczeniach na pionowych konstrukcjach. Jedn膮 z g艂贸wnych zalet takich farm jest kontrola panuj膮cych tam warunk贸w, kt贸ra pozwala na monitorowanie przebiegu upraw i dopasowywanie warunk贸w do potrzeb ro艣lin. Przek艂ada si臋 to na zwi臋kszenie efektywno艣ci, bowiem produkcja ro艣lin na farmie wertykalnej nie jest uzale偶niona od warunk贸w pogodowych. Drugim aspektem jest mniejsze zu偶ycie wody – nawet o 90% w por贸wnaniu do rolnictwa tradycyjnego. Jest to mo偶liwe dzi臋ki jej zamkni臋temu obiegowi – woda na farmach wertykalnych kr膮偶y i mo偶na ni膮 wielokrotnie podla膰 ro艣liny. Wa偶ny jest r贸wnie偶 wymiar ekologiczny takich farm – dzi臋ki kontrolowaniu warunk贸w, nie jest konieczne u偶ywanie pestycyd贸w. Ogromnym plusem jest tak偶e lokalno艣膰, bowiem takie farmy mo偶na budowa膰 nawet w centrach wielkich miast, nie ma zatem potrzeby 艣ci膮gania 偶ywno艣ci z drugiego ko艅ca kraju czy nawet 艣wiata. Mamy wi臋c produkty wysokiej jako艣ci, kt贸re super smakuj膮, s膮 tak samo zdrowe jak te uprawiane tradycyjnie i dost臋pne 365 dni w roku.

A czym s膮 mikroli艣cie?

Mikroli艣cie okre艣lane s膮 jako superfood. To stadium ro艣liny pomi臋dzy kie艂kiem a jej doros艂膮 form膮. Wed艂ug przeprowadzonych bada艅 maj膮 w sobie du偶o wi臋cej witamin, mikroelement贸w i antyoksydant贸w ni偶 鈥渄oros艂e鈥 ro艣liny, dostarczaj膮c naszemu organizmowi du偶膮 dawk臋 sk艂adnik贸w od偶ywczych. Dodatkowo charakteryzuj膮 si臋 wyrazistym i intensywnym smakiem, a tak偶e pi臋knym wygl膮dem, dzi臋ki temu doskonale sprawdzaj膮 si臋 w wielu daniach. Od kanapek po wykwinty fine dining. Mamy w ofercie ponad 10 gatunk贸w mikroli艣ci, np rzodkiewki, gorczycy, grochu, kolendry jak r贸wnie偶 amarantusa.

Wasza farma mie艣ci si臋 na warszawskim Mordorze, w zag艂臋biu biurowc贸w i korporacji. Czy w czasach miast poch艂aniaj膮cych coraz 偶ar艂oczniej okoliczne tereny, uprawy miejskie to przysz艂o艣膰 rolnictwa?

Tak, jak najbardziej. Ju偶 teraz przewiduje si臋, 偶e za 30 lat liczba ludno艣ci wyniesie oko艂o 9 mld., co oznacza, 偶e produkcja 偶ywno艣ci b臋dzie musia艂a wzrosn膮膰 o nawet po艂ow臋. Za to ju偶 w 2030 roku 60% ludzi ma 偶y膰 w miastach. W tradycyjnym modelu rolnictwa oznacza to zwi臋kszenie emisji gaz贸w cieplarnianych, zu偶ycia wody i ja艂owienia gleb. Chc膮c zaspokoi膰 rosn膮ce potrzeby 偶ywieniowe ludzko艣ci, jednocze艣nie nie ingeruj膮c coraz bardziej w 艣rodowisko naturalne, musimy postawi膰 na innowacje, m.in. farmy wertykalne. Ogromn膮 zalet膮 tego rodzaju farm jest to, 偶e tak naprawd臋 mo偶na zbudowa膰 je wsz臋dzie. Wystarczy puste pomieszczenie z dost臋pem do wody. Daje to tak偶e mo偶liwo艣膰 ponownego wykorzystywania pojedynczych pomieszcze艅 lub budynk贸w, kt贸re lata swojej 艣wietno艣ci maj膮 za sob膮, i dawania im drugiego 鈥溑紋cia鈥.聽

Jak wygl膮da sytuacja i 艣wiadomo艣膰 ekologicznego rolnictwa w Polsce?

Oficjalnie ok. 3% polskiego rolnictwa to rolnictwo ekologiczne. To niestety oznacza, 偶e 97% naszych upraw (a jeste艣my czwartym najwi臋kszym eksporterem warzyw w Europie) to gospodarstwa, gdzie potencjalnie u偶ywane s膮 pestycydy. Wi臋c mamy tutaj jeszcze mn贸stwo do zrobienia. Je艣li chodzi o 艣wiadomo艣膰, na pewno ta z roku na rok ro艣nie – coraz wi臋cej os贸b zwraca uwag臋 na to sk膮d pochodzi ich 偶ywno艣膰 i jak ogromny wp艂yw ma na nasze zdrowie jako艣膰 tego co jemy. Jednocze艣nie zar贸wno w艣r贸d rolnik贸w jak i konsument贸w jest jeszcze sporo mit贸w do odczarowania. Np. takich, 偶e warzywa z upraw ekologicznych nie musz膮 by膰 mniejsze albo gorszej jako艣ci ni偶 te 鈥減ryskane鈥. Ale ekologiczne uprawy wymagaj膮 cz臋sto wi臋kszych nak艂ad贸w pracy albo innych narz臋dzi. To kolejny pow贸d, dla kt贸rego widzimy w farmach wertykalnych przysz艂o艣膰 – je艣li cz臋艣膰 upraw b臋dzie bardziej zautomatyzowania i bli偶ej miast, to te, kt贸re zostan膮 鈥渘a polu鈥 b臋d膮 mog艂y by膰 bardziej zr贸wnowa偶one bo presja na rolnictwo b臋dzie mog艂a (miejmy nadziej臋) by膰 mniejsza. Jednak to wymaga nie tylko 艣wiadomo艣ciowych ale te偶 systemowych zmian. Je艣li my艣limy sobie o tradycyjnej wsi to wyrabianie target贸w i maksymalna presja na efekty to raczej nie s膮 pierwsze rzeczy, kt贸re nam przychodz膮 do g艂owy. Niestety, w obecnym makroekonomicznym uk艂adzie sektora produkcji 偶ywno艣ci presja cenowa na rolnik贸w jest ogromna. Je艣li np. wi艣nie kosztuj膮 w skupie 0.60 z艂 kg, a kg tzw. tucznika wieprzowego 3,60 z艂 to pomy艣lmy, jak bardzo rolnicy musz膮 optymalizowa膰 upraw臋 i hodowl臋, 偶eby to si臋 im op艂aca艂o (tak, tego mi臋sa, za kt贸re potem w sklepie p艂acimy min. 20 z艂 za kg).

Nie tylko prowadzicie sprzeda偶 indywidualn膮, ale te偶 wsp贸艂pracujecie z hipermarketami. Ci臋偶ko by艂o si臋 przebi膰? Ludzie chc膮 kupowa膰 mikroli艣cie?

Tak, posiadamy w艂asny sklep online, ale nasze ro艣liny dost臋pne s膮 tak偶e w sklepach sieci Carrefour w Warszawie, w sklepach Selgros w ca艂ej Polsce oraz w sklepach internetowych, m.in. we Frisco. Mikroli艣cie s膮 nowo艣ci膮 na polskim rynku, nie s膮 tak znane jak popularne kie艂ki, bardzo cz臋sto zdarza si臋, 偶e konsument po raz pierwszy styka si臋 z takim produktem. Jednak w miar臋 鈥減oznawania si臋鈥 i pr贸bowania widzimy, 偶e coraz wi臋cej os贸b si臋 do nich przekonuje. Te zachowania konsument贸w maj膮 odzwierciedlenie w dzia艂aniach coraz wi臋kszej ilo艣ci firm, kt贸re zaczynaj膮 uprawia膰 mikroli艣cie. To co jest widoczne teraz u nas to, 偶e sporo klient贸w wraca po kolejn膮 porcj臋 witamin w doniczce :) Jednocze艣nie rozwijamy te偶 inne produkty, niedawno do naszej oferty wprowadzili艣my zio艂a oraz doros艂膮 rukol臋, r贸wnie偶 w eko i w biodegradowalnych doniczkach.

Jakie masz plany na przysz艂o艣膰? Planujesz poszerza膰 zakres upraw, a mo偶e rozwija膰 nowe ekologiczne rozwi膮zania?

Obecnie koncentrujemy si臋 rozmowach z inwestorami, bo jeste艣my w trakcie zbierania kolejnej rundy finansowania i jak to w startupie, to do艣膰 wa偶ny element naszej przysz艂o艣ci :) Poza tym ju偶 teraz zacz臋li艣my budowa膰 rozwi膮zania technologiczne, np. jako pierwsi w Polsce zbudowali艣my sklepowe farmy wertykalne, budujemy farmy dla biur, automatyczne rega艂y do magazyn贸w, farmy dla szk贸艂, hoteli, ale te偶 projektujemy wi臋ksz膮 farm臋 dla sieci restauracji, kt贸ra b臋dzie mog艂a dzi臋ki temu uprawia膰 ro艣liny u siebie 鈥渘a zapleczu鈥 i mie膰 w艂asne, wysoko jako艣ciowe produkty przez ca艂y rok. Nawi膮zali艣my tak偶e wsp贸艂prac臋 z firm膮 Orange – ostatnio w biurach ich firmy w 11 miastach w ca艂ej Polsce stan臋艂o 20 biurowych farm wertykalnych. Dzi臋ki temu pracownicy maj膮 na co dzie艅 dost臋p do 艣wie偶ej i ekologicznej 偶ywno艣ci. W przysz艂o艣ci chcemy z jednej strony rozwija膰 nasz膮 ofert臋 technologiczn膮 w Polsce i zagranic膮, a z drugiej dodawa膰 do naszej oferty kolejne produkty, np. pomidory, truskawki etc. Nasz cel to zbudowanie za par臋 lat du偶ej farmy wertykalnej, kt贸ra b臋dzie w stanie zaopatrzy膰 w pyszne, ekologiczne produkty co najmniej miasteczko albo du偶膮 warszawsk膮 dzielnic臋.

Matylda Szyrle

Matylda Szyrle 鈥 CEO firmy Listny Cud, buduj膮cej miejskie farmy wertykalne. W zamkni臋tych pomieszczeniach i kontrolowanych warunkach ekologicznie uprawia mikroli艣cie i zio艂a, kt贸re mo偶na kupi膰 online oraz w sklepach i wybranych hipermarketach. Nie u偶ywa pestycyd贸w, zu偶ywa znacznie mniej wody ni偶 tradycyjne uprawy i ogranicza 艣lad w臋glowy, korzystaj膮c z biodegradowalnych opakowa艅. Matylda Szyrle jest finalistk膮 13. edycji konkursu Bizneswoman Roku w kategorii Mikrobiznes, kt贸rej patronuje firma Orange.

 

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dost臋p w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawid艂owego dzia艂ania strony. Je偶eli nie wyra偶asz na to zgody, mo偶esz zmieni膰 ustawienia w swojej przegl膮darce. Zobacz wi臋cej w Polityce Prywatno艣ci.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close