Monika Kowal

Chcia艂abym by jak najwi臋cej os贸b mog艂o korzysta膰 z w艂a艣ciwo艣ci SOTI na ca艂ym 艣wiecie – opowiada Monika Kowal, Bizneswoman Roku 2019

Magda Mikos

Wywiad z Monik膮 Kowal, Laureatk膮 XI edycji konkursu Bizneswoman Roku Sukcesu Pisanego Szmink膮 w kategorii Biznes Roku, Przych贸d poni偶ej 10 mil z艂otych. O historii modelki, kt贸ra zosta艂a prezesem zarz膮du i pomys艂odawczyni膮 zamkni臋tej w butelce zielonej herbaty zaparzonej zgodnie ze sztuk膮 rozmawia艂a Magda Mikos.

Soti Natural to pierwszy tego typu produkt nie tylko w Polsce, ale i na 艣wiecie. Sk膮d pomys艂 na taki produkt? Jaka jest historia powstania SOTI Natural?

Podczas nauki w liceum dosta艂am propozycj臋 pracy jako modelka i jednym z kontrakt贸w by艂 wyjazd do Japonii. Mieszkaj膮c tam widzia艂am, 偶e Japo艅czycy dok艂adnie parz膮 herbat臋 z termometrem, po艣wi臋caj膮c na ten powtarzalny proces parzenia du偶o czasu. Pij膮c japo艅sk膮 herbat臋 z li艣ci Gyokuro dok艂adnie zaparzon膮 przez moje japo艅skie kole偶anki, modelki czu艂am si臋 lepiej, l偶ej. Wtedy powsta艂 w mojej g艂owie pomys艂, by te szlachetne li艣cie zaparzy膰 tak precyzyjnie i oferowa膰 w formie gotowej RTD 鈥 ready to drink, dla wszystkich aktywnych os贸b jak ja, kt贸re nie maj膮 codziennie 50 minut by parzy膰 herbat臋 z li艣ci tak by jej w艂a艣ciwo艣ci zosta艂y zachowane. Po studiach w Stanach bliska mi osoba zachorowa艂a na nowotw贸r, wtedy zacz臋艂am si臋 interesowa膰 antyoksydantami, kt贸re produkty naturalnie maj膮 ich du偶o ilo艣膰, gdy偶 antyoksydanty pomagaj膮 zapobiega膰 tego typu chorobom i wspomagaj膮 te偶 podczas leczenia. Okaza艂o si臋 偶e owoce, warzywa jak np. goji czy granaty mog膮 mie膰 wysok膮 zawarto艣膰 antyoksydant贸w: katechin, polifenoli ale bardzo cz臋sto ta ilo艣膰 jest 艣ladowa bo zale偶ne jest to od uprawy, przechowywania, transportu. Herbata zaparzona precyzyjnie wydobywa antyoksydanty i taki napar utrzymuje najwi臋ksz膮 stabilno艣膰 antyoksydant贸w.

Jakie w艂a艣ciwo艣ci ma wasza zielona herbata zamkni臋ta w butelce? I czym r贸偶ni si臋 od klasycznej herbaty zaparzanej w domu?

SOTI Natural zawiera min 340 mg antyoksydant贸w, a parzona przeze mnie w domu herbata z li艣ci, kt贸re przywioz艂am z Japonii gdy to zbada艂am mia艂a jedynie 0,1 mg. Dalsze badania pokaza艂y 偶e herbaty z herbaciarni, parzone przez r贸偶ne osoby w warunkach domowych czy restauracyjnych mia艂y 艣rednio 0,3 mg antyoksydant贸w a wi臋c SOTI dawa艂o ich du偶o, du偶o wi臋cej. Dodatkowo SOTI jest wygodna by mie膰 j膮 zawsze ze sob膮 w torebce, w samochodzie, na uczelni czy na biurku w pracy. Nie trzeba czeka膰 a偶 wystygnie mo偶na j膮 pi膰 w pokojowej temperaturze, sch艂odzonej a nawet podgrza膰 do 50 stopni bez utraty w艂a艣ciwo艣ci. Wiele os贸b pije herbat臋 zielon膮, czerwon膮 czy mi臋tow膮 dla w艂a艣ciwo艣ci, cz臋sto jednak w艂a艣nie taka parzona w warunkach domowych herbata nie ma w艂a艣ciwo艣ci np. ze wzgl臋du na to 偶e zwietrza艂a na etapie transportu do Polski, dlatego ja parz臋 herbaty SOTI tu偶 przy plantacji i aseptycznie zamykam w butelkach i papierowych puszkach.

W jaki spos贸b dbacie o 艣rodowisko?

SOTI ma by膰 wygodna i lekka, ale te偶 przyjazna 艣rodowisku, dlatego jako opakowania wybrali艣my lekkie papierowe puszki, a materia艂y do ich produkcji pochodz膮 w 60% z recyklingu i mog膮 by膰 poddane dalszej obr贸bce po segregacji. Jako zakr臋can膮 form臋 wybrali艣my lekkie butelki, kt贸re od 2020 oferujemy w technologii rpet tj 100% plastiku u偶ytego do produkcji pochodzi z recyklingu.

Li艣cie herbaty Gyokuro, dlaczego wyb贸r pad艂 w艂a艣nie na te li艣cie. Czy jest to zwi膮zane z sekretem d艂ugowieczno艣ci o kt贸rym m贸wi si臋 w 艣wiecie modelek w Japonii?

Te li艣cie w艂a艣nie pi艂y moje kole偶anki modelki i ten w艂a艣nie gatunek po precyzyjnym zaparzeniu zachowywa艂 najwi臋ksz膮 zawarto艣膰 cennych antyoksydant贸w.

Na czym polega wasz sukces?

Sukces polega na tym, 偶e mimo baga偶u skojarzeniowego z jakim przychodzi nam si臋 mierzy膰 coraz wi臋cej os贸b wie 偶e SOTI nie ma nic wsp贸lnego z ice tea, nazywam t臋 kategori臋 herbatami kraftowymi tak jak piwa kraftowe, herbaty kraftowe to wg mnie takie kt贸re s膮 wygodne, gotowe, powstaj膮 rzemie艣lnicz膮, dok艂adn膮 metod膮 z wysokiej jako艣ci sk艂adnik贸w.

Jak oceniasz potencja艂 naszego rynku, czy mo偶na go oszacowa膰?

Moje has艂o to SOTI. Wi臋cej ni偶 woda. SOTI daje wszystkie w艂a艣ciwo艣ci wody: naturalno艣膰, wygod臋, brak cukru, fruktozy, s艂odzik贸w a tak偶e dodatkowo antyoksydanty i naturalny smak, kt贸ry dla naszego organizmu nie jest neutralny jak wody.

Co pomog艂o wam w ekspansji zagranicznej?

Kosmopolityczne podej艣cie wielu fan贸w SOTI to dzi臋ki nim SOTI jest ju偶 tak偶e na innych rynkach, wiele os贸b mieszkaj膮cych w Polsce gdzie poznali SOTI pisa艂o do nas podaj膮c namiary na odbiorc贸w du偶ych w innych krajach. Wystawiali艣my si臋 tak偶e na targach m.in. w Kolonii, Szanghaju, Dubaju czy Lizbonie.

Gdzie jeste艣cie dzi艣, a gdzie widzicie si臋 w najbli偶szej przysz艂o艣ci?

Chcia艂abym by jak najwi臋cej os贸b mog艂o korzysta膰 z w艂a艣ciwo艣ci SOTI na ca艂ym 艣wiecie.

***

Cykl #PrzepisNaBiznesWomanRoku

Ksi膮偶ki, publikacje lub autorzy, kt贸rych polecam:
Wszystkie publikacje Claytona Christensena a tak偶e ze wzgl臋du na obecn膮 sytuacj臋 na rynku zwi膮zan膮 z pandemi膮 鈥濧ntykrucho艣膰鈥 od Nassima Nicholasa Talebiego.

Sw贸j dzie艅 zaczynam od:
Butelki SOTI Natural zwykle w wariancie z mi臋t膮 i traw膮 cytrusow膮 lub rooibos z imbirem

Najwi臋kszy sukces:
Wci膮偶 przede mn膮 ;) Ka偶dy dzie艅 to suma sukces贸w i lekcji, ale najwi臋kszym sukcesem jest chyba to 偶e udaje si臋 nie traci膰 pasji i entuzjazmu, nawet w najbardziej kryzysowych sytuacjach.

Warto艣ci jakimi kieruj臋 si臋 w biznesie:
Kieruj膮 mn膮 zawsze imperatyw kategoryczny Kanta 鈥 traktuj innych tak jak sama by艣 chcia艂a by膰 traktowana w takiej sytuacji.

Motywuje mnie:
Ciekawo艣膰

Kobieta, kt贸r膮 podziwiam:
Cindy Eckert