P膮czek na szcz臋艣cie

Anna Ruszczak

Karnawa艂 w pe艂ni, w tym roku niestety kr贸tki, wi臋c niebawem ostatki. A jak ostatki to 4 lutego - T艂usty Czwartek. Bez p膮czk贸w si臋 nie ob臋dzie! Sprawd藕 przepis.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Od rana kolejki przed popularnymi cukierniami, licytacje, kto ile p膮czk贸w ju偶 zjad艂, wszelkie diety odwieszone tego dnia na przys艂owiowy ko艂ek. Jednym s艂owem: zapustowe szale艅stwo! Badania m贸wi膮, 偶e Polacy poch艂aniaj膮 wtedy w sumie ok. 100 milion贸w p膮czk贸w! Wed艂ug jednego z przes膮d贸w, je艣li kto艣 w t艂usty czwartek nie zje ani jednego p膮czka, to w dalszej cz臋艣ci roku nie b臋dzie mia艂 szcz臋艣cia.

Troch臋 historii

鈥濸owiedzia艂 mi Bartek, 偶e dzi艣 t艂usty czwartek, a Bartkowa uwierzy艂a, dobrych p膮czk贸w nasma偶y艂a鈥 mawiano dawniej. Ma艂o kto pewnie zastanawia si臋, sk膮d wzi臋艂a si臋 ta tradycja i sk膮d wzi膮艂 si臋 p膮czek. Ju偶 w staro偶ytnym Rzymie hucznie biesiadowano z okazji nadchodz膮cej wiosny, a na zak膮sk臋 do alkoholu podawano p膮czki z ciasta chlebowego nadziewane鈥 s艂onin膮. Od XVI wieku pampuchy (tak zwano wtedy p膮czki) zago艣ci艂y tak偶e w Polsce, najpierw w miastach i na dworach, potem na wsi na prze艂omie XIX i XX wieku. Pocz膮tkowo jadano je nie na s艂odko, jak dzi艣, ale okraszone skwarkami. R贸偶ni艂y si臋 znacznie od wsp贸艂czesnych: by艂y twardsze, ze zbitego ciasta, bez dro偶d偶y. W pierwotnej s艂odkiej wersji, do 艣rodka niekt贸rych p膮czk贸w wk艂adano orzechy i migda艂y, a osoba, kt贸ra trafi艂a akurat na p膮czek z 鈥瀗iespodziank膮鈥, mia艂a cieszy膰 si臋 szcz臋艣ciem przez ca艂e 偶ycie.

Jak 鈥瀞pali膰鈥 p膮czka?

Nie ma co si臋 oszukiwa膰, 偶e t艂ustoczwartkowe ob偶arstwo pozostanie bez skutk贸w. Jeden p膮czek to ok. 400 kalorii. Aby je spali膰 mo偶na, np. biec przez 30 minut z pr臋dko艣ci膮 11 km/h, 21 minut je藕dzi膰 na rowerze, p艂ywa膰 przez 28 minut, my膰 okna przez 57 minut lub 鈥 malowa膰 艣ciany przez 2 godziny. Podobno 10-godzinny seans przed telewizorem te偶 spali nam p膮czka. Bior膮c jednak pod uwag臋, 偶e p贸藕niej nast臋puje 40-dniowy post i wstrzemi臋藕liwo艣膰 kulinarna, jest du偶a szansa na powr贸t do nale偶ytej wagi. Zreszt膮, czy koniecznie trzeba by膰 niewolnikiem kalorii i ci膮gle si臋 ogranicza膰? Jeden lub dwa p膮czki na pewno nam nie zaszkodz膮.

P膮czki domowe

1 kg m膮ki pszennej
10 偶贸艂tek
1 szklanka cukru
15 dag dro偶d偶y
10 dag mas艂a
陆 l mleka
1 艂y偶ka spirytusu
ma艂y olejek rumowy
konfitura owocowa np. r贸偶ana
1-2 kostki smalcu (do sma偶enia)
olej uniwersalny (do sma偶enia)
cukier puder do posypania

Mleko lekko podgrza膰, wymiesza膰 w du偶ym kubku z pokruszonymi dro偶d偶ami, 艂y偶eczk膮 cukru i dwoma 艂y偶kami m膮ki. Ostawi膰 w ciep艂e miejsce pod 艣ciereczk膮 do wyro艣ni臋cia na 15 minut. Mas艂o roztopi膰 i ostudzi膰. 呕贸艂tka utrze膰 z cukrem. Do du偶ej miski wsypa膰 m膮k臋, doda膰 zaczyn dro偶d偶owy, utarte 偶贸艂tka. Wyrabia膰, dodaj膮c roztopione mas艂o. Doda膰 spirytus i rum i dalej wyrobi膰. Przykryte 艣ciereczk膮 ciasto odstawi膰 do wyro艣ni臋cia, najlepiej w cieple przy kaloryferze albo kominku, a偶 b臋dzie go dwa razy wi臋cej (trwa to ok. godziny).

Podzieli膰 na wi臋ksze kawa艂ki, na blacie lub du偶ej desce posypanej m膮k膮 rozwa艂kowa膰 placki o grubo艣ci ok. centymetra. Wykrawa膰 k贸艂ka klasyczn膮 szklank膮. Na kr膮偶ek nak艂ada膰 艂y偶eczk膮 nadzienie, zlepi膰 u g贸ry brzegi i uformowa膰 d艂o艅mi kul臋. P膮czkowe kule zostawi膰 do wyro艣ni臋cia na ok. p贸艂 godziny na blacie lub desce posypanej m膮k膮, przykry膰 艣ciereczk膮.

W du偶ym garnku rozgrza膰 olej i smalec tak, aby p膮czki mog艂y w nim lu藕no p艂ywa膰. Sma偶y膰 z obu stron na rumiany br膮z. Bia艂y paseczek na 艣rodku mo偶na zlikwidowa膰, zanurzaj膮c p膮czka tak, aby podsma偶y膰 lekko i wtedy zniknie. Wyjmowa膰 delikatnie p艂ask膮 艂y偶k膮 cedzakow膮 na talerz lub tac臋 przykryt膮 r臋cznikiem papierowy. Po ostygni臋ciu posypa膰 cukrem pudrem.

***

Anna Ruszczak
autorka bloga 鈥濶a moim stole鈥
www.annaewamarianamoimstole.pl
https://www.facebook.com/annaewamarianamoimstole
https://www.pinterest.com/annaewamaria/na-moim-stole/

Zarejestruj si臋 aby otrzyma膰 newsletter

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dost臋p w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawid艂owego dzia艂ania strony. Je偶eli nie wyra偶asz na to zgody, mo偶esz zmieni膰 ustawienia w swojej przegl膮darce. Zobacz wi臋cej w Polityce Prywatno艣ci.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close