pomys艂 na biznes

Biznes z pasji do dobrego jedzenia

Dagny Kurdwanowska

Ulala Chef zrobi przyj臋cie w twoim domu. O pomy艣le na biznes, wyzwaniach i przek艂adaniu strategii na konkretne rozwi膮zania oraz rozwoju firmy opowiada jej tw贸rczyni Agnieszka G贸rska.

Sk膮d wzi膮艂 si臋 pomys艂 na firm臋?

Pomys艂 na firm臋 Ulala Chef wzi膮艂 si臋 ze splotu kilku rzeczy.

Gotowo艣膰. Po siedemnastu latach pracy dla du偶ych korporacji by艂am ju偶 gotowa na skok na g艂臋bok膮 wod臋 w poszukiwaniu nowego spe艂nienia zawodowego, w zupe艂nie innym modelu. Potrzebowa艂am du偶ego wyzwania, w艂a艣nie sko艅czy艂am 40 lat, w korporacyjnej karierze osi膮gn臋艂am ju偶 na tyle du偶o, 偶e niewiele nowego mog艂am tam znale藕膰 dla siebie. A na laurach spoczywa膰 to jeszcze nie w tym wieku! ;)

Pasja. Pomys艂 wzi膮艂 si臋 z mojej pasji do gastronomii – nie do gotowania ale do jedzenia! Ju偶 od dobrych kilku lat wcze艣niej interesowa艂am si臋 restauracjami i kucharzami. Obserwowa艂am rynek i to jak ta bran偶a rozwija艂a si臋 w Polsce. Odwiedza艂am mn贸stwo restauracji, analizowa艂am czynniki sukcesu najlepszych i co bardzo wa偶ne – uwielbia艂am patrze膰, jak kucharze przygotowuj膮 jedzenie.

Realna potrzeba. M贸j pomys艂 wzi膮艂 si臋 r贸wnie偶 z obserwacji moich w艂asnych potrzeb jako klientki. Nie by艂o na polskim rynku firmy, kt贸ra moje potrzeby adresowa艂aby w taki w艂a艣nie spos贸b jak robi to Ulala Chef! Czasem jest tak, 偶e chcemy lub musimy zrobi膰 przyj臋cie w domu. Chrzciny, wa偶na rocznica, urodziny. Nie zawsze przyj臋cie w restauracji jest najlepszym rozwi膮zaniem. A je艣li chcemy w domu? Mo偶emy zam贸wi膰 catering, ale jako艣膰 jego podania jest daleka od mojego idea艂u. Nawet w przypadku topowych dostawc贸w. To jedzenie przygotowywane jest cz臋sto du偶o wcze艣niej, a nie na 艣wie偶o przy go艣ciach. Gospodarze przyj臋cia nawet w przypadku cateringu musz膮 zaanga偶owa膰 si臋 w zaserwowanie da艅, nie mog膮 w pe艂ni cieszy膰 si臋 udzia艂em w przyj臋ciu ze swoimi go艣膰mi. A je艣li gospodyni lub gospodarz decyduj膮 si臋, 偶e to oni osobi艣cie przygotuj膮 jedzenie dla go艣ci, bo lubi膮 i umiej膮 gotowa膰, to wiemy jak to potem si臋 ko艅czy. Gospodyni sp臋dza ca艂e godziny na zakupach i przygotowaniach, stoi w kuchni podczas przyj臋cia, obs艂uguje go艣ci. Nie ma cz臋sto ani czasu ani si艂y cieszy膰 si臋 rozmow膮 z bliskimi przy tej okazji. Dlatego przyj臋cie w domu z prywatnym kucharzem by艂o dla mnie strza艂em w dziesi膮tk臋. Tak pomy艣la艂am 2 lata temu i od tej pory po艣wi臋cam temu projektowi ca艂膮 moj膮 zawodow膮 energi臋?

Jak wygl膮da艂o tworzenie strategii dzia艂ania?

Zacz臋艂am od sprawdzenia, czy podobne modele funkcjonuj膮 z powodzeniem gdzie艣 na 艣wiecie. Okaza艂o si臋, 偶e tak. To mnie zach臋ci艂o jeszcze bardziej. Potem poszuka艂am wsp贸lniczki, bo by艂am przekonana, 偶e chc臋 to od pocz膮tku robi膰 w zespole. Nast臋pnie bardzo dok艂adnie zanalizowa艂y艣my rynek i strategie poszczeg贸lnych graczy. Zacz臋艂y艣my szkicowa膰 sobie nasze rozwi膮zanie. Dok艂adnie opisa艂y艣my grup臋 docelow膮, jej potrzeby i warto艣ci, jakie ma dostarcza膰 Ulala Chef swoim Klientom. Potem zidentyfikowali艣my, jakie zasoby b臋d膮 nam potrzebne do realizacji tego pomys艂u i sk膮d je pozyska膰. Nast臋pnym krokiem by艂a jak najszybsza weryfikacja tez i za艂o偶e艅. Odby艂y艣my seri臋 spotka艅 i wywiad贸w. Zar贸wno z osobami, kt贸re wydawa艂y nam si臋 potencjalnymi Klientami, jak i z kucharzami, 偶eby zobaczy膰, jak najlepiej zbudowa膰 system, kt贸ry b臋dzie atrakcyjny r贸wnie偶 dla nich. Wa偶ne by艂o te偶 zidentyfikowanie ewentualnych barier w obydwu grupach, kt贸re mog艂yby powstrzymywa膰 je przed korzystaniem z oferty Ulala Chef.

A jak przebiega艂o wdro偶enie pomys艂u?

Maj膮c ju偶 te wszystkie informacje przyst膮pi艂y艣my do projektowania aplikacji internetowej, wyboru partnera technologicznego a r贸wnolegle – do rekrutacji pierwszej grupy kucharzy. Zanim aplikacja by艂a gotowa do pokazania na rynku my ju偶 od kilku miesi臋cy testowali艣my koncept, najpierw na przyj臋ciach w naszych domach, a wkr贸tce ju偶 u naszych pierwszych Klient贸w. To szybkie przej艣cie do test贸w i b艂yskawiczne przej艣cie do pierwszych sprzeda偶y by艂o w mojej opinii najlepsz膮 strategi膮. Pozwoli艂o szybko weryfikowa膰 b艂臋dne za艂o偶enia i s艂abe punkty w naszym rozwi膮zaniu. Uczy艂y te偶 nas skutecznie sprzedawa膰 i lepiej poznawa膰 grupy docelowe.

Sk膮d pozyska艂y艣cie pierwsze finansowanie?

Projekt zosta艂 sfinansowany z naszych w艂asnych oszcz臋dno艣ci. Nie szuka艂y艣my dot膮d finansowania zewn臋trznego, cho膰 nie wykluczamy tego w przysz艂o艣ci. Teraz kiedy chcemy szybko rozwin膮膰 skal臋, zewn臋trzne finansowanie mo偶e by膰 dobrym rozwi膮zaniem.

Jakie by艂y pierwsze wyzwania i jak uda艂o si臋 je pokona膰?

Najwa偶niejsze wyzwania, jakich do艣wiadczy艂am? Przede wszystkim budowa trwa艂ego zespo艂u. Moja pierwsza wsp贸lniczka, Basia, musia艂a si臋 wycofa膰 z przyczyn osobistych z projektu ju偶 po pierwszych 6 miesi膮cach od startu prac. Musia艂am i chcia艂am w jej miejsce znale藕膰 kogo艣, kto b臋dzie gotowy szybko do艂膮czy膰, komu b臋d臋 mog艂a ufa膰 tak jak Basi, kto b臋dzie mia艂 determinacj臋 i kto wniesie nowe kompetencje do zespo艂u, 偶eby mnie jak najlepiej uzupe艂nia膰. To si臋 uda艂o, jest ze mn膮 Kasia Wajkowska i ciesz臋 si臋, 偶e przekona艂am Kasi臋 do do艂膮czenia. Pracujemy razem ju偶 od p贸艂tora roku. Ufamy sobie, bo znamy si臋 jeszcze ze studi贸w czyli od ponad 20 lat i ju偶 wielokrotnie mog艂y艣my sprawdzi膰 swoj膮 lojalno艣膰. I co r贸wnie wa偶ne 鈥 Kasia doskonale uzupe艂nia moje kompetencje. Ja znam si臋 na strategiach rynkowych, konkurowaniu i marketingu oraz zarz膮dzaniu projektami. No i na gastronomii. A Kasia ma ogromn膮 wiedz臋 z zakresu finans贸w, kontrolingu koszt贸w, ksi臋gowo艣ci. 艢wietnie tez odnajduje si臋 w sferze um贸w, rozlicze艅, regulacji prawnych.

Teraz z perspektywy tych ponad 18 miesi臋cy wiem, 偶e odej艣cie mojej pierwszej wsp贸lniczki mog艂o by膰 istotnym kryzysem dla mojego projektu. Jednak nie by艂o, bo szybko skoncentrowa艂am si臋 na pozyskaniu do zespo艂u nowej zaufanej osoby. Trzeba znajdowa膰 w sobie determinacj臋 do dzia艂ania, zamiast u偶ala膰 si臋 nad utrudnieniami, bo w ka偶dym przedsi臋wzi臋ciu czeka nas jeszcze wiele kryzys贸w i wyzwa艅. Je艣li umiemy si臋 im przeciwstawi膰, to daje nam wielk膮 si艂臋.

Na jakim etapie jest teraz projekt?

Dzi艣 Ulala Chef wsp贸艂pracuje ju偶 z 70 precyzyjnie wyselekcjonowanymi kucharzami ze wszystkich najwi臋kszych miast Polski. Jeste艣my w stanie obs艂u偶y膰 ka偶de przyj臋cie w dowolnym miejscu w kraju. Mamy klient贸w prywatnych i biznesowych, kt贸rzy do nas wracaj膮 i organizuj膮 z nami kolejne przyj臋cia. To nas najbardziej cieszy 鈥 偶e nasza us艂uga realizowana jest na wysokim poziomie i daje satysfakcj臋 Klientom spe艂niaj膮c ich wysokie oczekiwania. Nie tylko wracaj膮 przy kolejnej okazji, ale i polecaj膮 nas swoim znajomym. Wiemy ju偶, co umiemy robi膰 dobrze.

Teraz czas na zwi臋kszenie skali dzia艂ania Ulala Chef w Polsce. My艣limy te偶 o rozwoju poza granicami kraju.

Wi臋cej na www.ulalachef.com