Przystanek Mi艂o艣膰, Ewa Okrasa-Siniarska

Przepis na sukces: szczypta serca, du偶o mi艂o艣ci

Anna Ruszczak

鈥濿szystko mo偶na zacz膮膰 od nowa. Jutro jest 艣wie偶e i wolne od b艂臋d贸w鈥 - to motto Ewy Okrasy-Siniarskiej. O Przystanku Mi艂o艣膰 opowiada Annie Ruszczak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Ewa Okrasa-Siniarska wychowa艂a si臋 w rodzinie z tradycjami cukierniczymi, wi臋c nic dziwnego, 偶e ju偶 jako dziecko z zami艂owaniem piek艂a pierwsze ciasta. Jej dziadek, Tadeusz Czwarno, Mistrz Cukiernik, po wojnie otworzy艂 na warszawskiej Pradze zak艂ad cukierniczy i prowadzi艂 go do 2001 roku. D艂ugo szuka艂a swojej drogi, zdobywaj膮c przez wiele lat do艣wiadczenia w wydawniczej korporacji i 艣wiecie showbiznesu. Gdy w ostatnie wakacje podekscytowana lecia艂a kilkana艣cie godzin do Chicago spe艂ni膰 swoje marzenie i zobaczy膰 koncert ukochanej Barbry Streisand, nie wiedzia艂a jeszcze, 偶e to, co si臋 wydarzy, przejdzie jej naj艣mielsze oczekiwania i wkr贸tce przyspieszy bieg historii. W drodze powrotnej, pomy艣la艂a, 偶e nie ma marze艅, kt贸rych nie mo偶na spe艂ni膰 . Jej motto brzmi: 鈥濸ami臋taj, 偶e wszystko mo偶na zacz膮膰 od nowa. Jutro jest zawsze 艣wie偶e i wolne od b艂臋d贸w鈥. Zacz臋艂a wi臋c od nowa. Po dw贸ch miesi膮cach otworzy艂a dla pierwszych go艣ci drzwi Przystanku Mi艂o艣膰. Przystanku, na kt贸rym zatrzymujesz si臋 na d艂u偶ej ni偶 kilka minut.

O wielu obliczach mi艂o艣ci, spe艂nionych marzeniach i swoim miejscu na ziemi opowiada Annie Ruszczak.

Na przystanku sp臋dzamy zwykle tylko kilka minut albo w p臋dzie wsiadamy do tramwaju. A przecie偶 szukamy mi艂o艣ci na wieki.

W p臋dzie, kt贸ry nam towarzyszy na co dzie艅, bardzo rzadko zatrzymujemy si臋, 偶eby da膰 sobie chwil臋 , popatrze膰 na siebie samego i to co nas otacza. Dla mnie tym w艂a艣nie jest Przystanek Mi艂o艣膰 鈥 miejscem, gdzie mo偶na si臋 zatrzyma膰, oderwa膰 od po艣piechu i po艣wi臋ci膰 czas sobie. Mi艂o艣膰 jest bardzo szerokim okre艣leniem i dla ka偶dego oznacza co艣 innego. Natomiast kluczem do szcz臋艣cia jest odnalezienie mi艂o艣ci do samego siebie. Je偶eli dla siebie jeste艣my dobrzy, cierpliwi, otaczamy siebie mi艂o艣ci膮 i opiek膮 i tak膮 energi臋 wysy艂amy do innych, 艣wiat odwdzi臋czy nam si臋 dok艂adnie tym samym i znajdziemy rado艣膰 i mi艂o艣膰, jak m贸wisz, na wieki. Moim za艂o偶eniem by艂o od samego pocz膮tku, 偶eby stworzy膰 takie miejsce, gdzie go艣cie poczuj膮 si臋 jak w domu b臋d膮cym kolebk膮 mi艂o艣ci, ciep艂a, spokoju, zainteresowania drugim cz艂owiekiem. Nie ka偶dy z nas mia艂 lub ma taki dom i chcia艂abym, aby w Przystanku Mi艂o艣膰 m贸g艂 poczu膰 spok贸j i szcz臋艣cie. Na drzwiach powiesili艣my napis 鈥炁紋czymy dalszej radosnej podr贸偶y i pami臋taj, 偶e zawsze tu na ciebie czekamy鈥. Bo tak w艂a艣nie jest. Mamy kilku sta艂ych go艣ci, kt贸rzy przychodz膮 do nas na spotkania, te偶 na randki. Ka偶dy ich powr贸t do nas daje nam najwi臋ksz膮 rado艣膰.

O tym, na co kulinarny smakosz mo偶e liczy膰 w Buenos Aires i czy argenty艅skie steki s膮 przereklamowane Jacek Wan opowiada Annie Ruszczak.

D艂ugo trzeba czeka膰 na spe艂nienie marze艅?

Od dziecka fascynowa艂o mnie zaplecze cukierni mojego dziadka i wszystkie maszyny, z kt贸rych wychodzi艂y ob艂臋dnie pachn膮ce serniki i szarlotki. Do realizacji Przystanku Mi艂o艣膰 przez te wszystkie lata doprowadzi艂o mnie wiele zdarze艅. Szuka艂am w 偶yciu bardzo r贸偶nych dr贸g i wiod艂y mnie one w r贸偶ne miejsca, zar贸wno prywatnie , jak i zawodowo. Poczu艂am kiedy艣, 偶e nie jestem tam, gdzie chcia艂abym by膰. Wydawa艂o mi si臋, 偶e to co robi臋 jest fajne i kolejny krok jest krokiem do w艂a艣ciwego miejsca, jednak gdy ju偶 w nim by艂am, okazywa艂o si臋, 偶e to jeszcze nie to, 偶e to tylko etap, kt贸ry prowadzi mnie do tego w艂a艣ciwego miejsca. Wiedzia艂am, 偶e je艣li robi臋 co艣 bez serca, nie czuj臋 tego, wtedy nie ma szans na powodzenie. Gdzie艣 pod sk贸r膮 czai艂y si臋 s艂odkie wspomnienia i do g艂osu dochodzi艂a rodzinna tradycja. Pod koniec ubieg艂ego roku zebra艂am wszystkie moje do艣wiadczenia, pasje, to co mnie otacza i wtedy skrystalizowa艂 si臋 pomys艂 na Przystanek Mi艂o艣膰.

Pracuj膮c nad realizacj膮, w ci膮gu kilku miesi臋cy spotka艂am ludzi, kt贸rzy pomogli mi spe艂ni膰 moje marzenie. Pojawi艂 si臋 mi臋dzy innymi Micha艂 Anio艂, wydawca i t艂umacz ksi膮偶ek, obecnie mened偶er kawiarni, bez kt贸rego nie wyobra偶am sobie tego miejsca. Wspania艂a Lenka, z zawodu artysta-plastyk, autorka pysznych ciast, kt贸re razem pieczemy, jest naszym prawdziwym skarbem. Iga, moja kuzynka, kt贸ra z kolei ma dusz臋 filmowca, wprowadza do Przystanku troszk臋 m艂odzie艅czej awangardy. Wszystkich nas po艂膮czy艂y artystyczne dusze, dlatego dla mnie jest to co艣 wi臋cej ni偶 zwyk艂a kawiarnia. Kiedy skrystalizowa艂a mi si臋 dok艂adnie wizja tego miejsca nie chcia艂am ju偶 d艂u偶ej czeka膰. Nie mia艂am oszcz臋dno艣ci, a potencjalni inwestorzy do ko艅ca nie rozumieli mojego konceptu. Dla mnie drugorz臋dne znaczenie mia艂o, czy trzeba sprzeda膰 pi臋膰 czy dwadzie艣cia pi臋膰 ciastek dziennie, 偶eby biznesplan si臋 zgadza艂. Przede wszystkim, chcia艂am tu stworzy膰 domowy klimat, kt贸ry sobie wymarzy艂am. Wierz臋 w to, 偶e je艣li robimy co艣 z sercem i g艂臋bokim przekonaniem, to znajdziemy takie rozwi膮zania, kt贸re pozwol膮 nam zrealizowa膰 wizj臋. I ja swoj膮 zrealizowa艂am, przekonuj膮c do projektu partner贸w, kt贸rzy poczuli to miejsce i postanowili si臋 zaanga偶owa膰. Postawi艂am na to, co ceni臋 najbardziej, czyli prawd臋 i konsekwencj臋. No i uda艂o si臋.

Przystanek Mi艂o艣膰 jest dla mnie niezwyk艂膮 lekcj膮 od samego pocz膮tku. Tworz膮c ucz臋 si臋 samej siebie, prze艂amuj臋 swoje s艂abo艣ci, zmieniam niekt贸re dotychczasowe pogl膮dy, kt贸re jak si臋 okazuje, blokowa艂y mnie w dzia艂aniu i byciu sob膮. Na przyk艂ad ch臋tnie s艂ucham rad innych i bardzo jestem za nie wdzi臋czna, jednak przygl膮dam si臋 im dok艂adnie i filtruj臋, wprowadzaj膮c w 偶ycie to, co najbardziej ja sama czuj臋. Znajduj臋 z艂oty 艣rodek, bo nie da si臋 przecie偶 zadowoli膰 wszystkich. Nasi go艣cie maj膮 si臋 przede wszystkim czu膰 tu swobodnie, wiedzie膰, 偶e mog膮 tu przyj艣膰 w przys艂owiowym szlafroku i kapciach i poczu膰 si臋 w艂a艣nie, jak w domu, albo lepiej. Porozmawia膰, pomilcze膰, pobawi膰 si臋 z dzie膰mi, zje艣膰 ciasto, wypi膰 kaw臋, poczyta膰 ksi膮偶k臋, pos艂ucha膰 muzyki ze starych winylowych p艂yt, zostawi膰 za drzwiami zmartwienia i t臋sknoty, zatrzyma膰 si臋 tu i teraz.

Chwile zw膮tpienia?

My艣l臋, 偶e nie by艂o takich chwil. M贸j wewn臋trzny g艂os m贸wi mi, 偶e w danym momencie wszystko dzieje si臋, tak jak powinno si臋 dzia膰. Bardzo w to wierz臋. I tu w艂a艣nie tak by艂o. Mam 偶yciow膮 zasad臋, 偶e je艣li co艣 nie idzie po mojej my艣li, patrz臋 dlaczego, co to za lekcja i czego powinna mnie nauczy膰. Zawsze staram si臋 s艂ucha膰 intuicji. Bardzo czego艣 pragn膮c, cz臋sto przemy do przodu i walimy g艂ow膮 w mur i zdarza si臋, 偶e ci膮gle dostajemy k艂ody pod nogi. Czasem trzeba odpu艣ci膰 i pozwoli膰 wypadkom toczy膰 si臋. W moim przypadku to dzia艂a. Cho膰 przyznam, 偶e zaj臋艂o mi troch臋 czasu, aby doj艣膰 do takiej filozofii. 呕ycie nas uczy przez do艣wiadczenia, jakie nam przynosi. Bardzo pomagaj膮 mi medytacja, wyciszenie i s艂uchanie tego, co podpowiada mi moje cia艂o. Po nich ruszam w dalsz膮 drog臋.

Co sprawi艂o, 偶e wybra艂a艣 w艂a艣nie Fort Mokot贸w?

Wiedzia艂am od pocz膮tku, jak ma wygl膮da膰 wn臋trze, aby odda艂o wymarzony klimat. Zawsze podoba艂 mi si臋 i by艂 inspiracj膮 sklep za rogiem, ma艂a ksi臋garnia Kathleen Kelly, granej przez Meg Ryan, w filmie 鈥濵asz wiadomo艣膰鈥. Mia艂o to by膰 przede wszystkim miejsce prawdziwe, dla prawdziwych ludzi. Zanim trafi艂am tutaj, obejrza艂am kilkadziesi膮t lokali w ca艂ej Warszawie. Znajoma powiedzia艂a mi o Forcie. Gdy tu wesz艂am, wiedzia艂am od razu, 偶e to jest to, mimo, 偶e wcze艣niej by艂 tu klub rockowy i 艣ciany by艂y w kolorze w艣ciek艂ej czerwieni. Od razu wyobrazi艂am sobie te 艣ciany w ciep艂ym be偶owym kolorze, p贸艂ki pe艂ne ksi膮偶ek, pianino, lampki, dywan. Obecno艣膰 ogrodu te偶 ma ogromne znaczenie, pora roku teraz nie sprzyja, ale oczami wyobra藕ni widzia艂am ju偶, jak pi臋knie b臋dzie tu wiosn膮. Widzia艂am te偶 prawdziw膮 choink臋, tradycyjn膮, z bombkami, piernikami, pomara艅czami i jab艂kami, jak w dzieci艅stwie. Takie w艂a艣nie postawili艣my.

A mo偶e jesie艅 pod grusz膮? Pe艂na temperamentu polska gruszka i dystyngowany francuski ser z tradycjami? Mimo tylu r贸偶nic potrafi膮 stworzy膰 zwi膮zek idealny! Poznaj przepis w sam raz na jesienn膮 pogod臋!

Najs艂odsze wspomnienie z dzieci艅stwa?

Ciep艂e lody, kt贸re m贸j dziadek robi艂 w okresie jesienno-zimowym. Latem najwspanialsze by艂y domowe waniliowe lody, nad kt贸rymi tu te偶 zamierzam popracowa膰. Prawdziwa 艣mietana, prawdziwa wanilia, smak nie do podrobienia, pami臋tam go do dzi艣. Niestety nie odziedziczy艂am receptur dziadka. W tej chwili realizuj臋 swoje autorskie pomys艂y, ale bardzo chcia艂abym odzyska膰 kilka przepis贸w i niezapomniany smak bajaderek, ciastek p膮czowych czy kruchych babeczek z budyniem.
Teraz jestem szcz臋艣liwa, kiedy w Przystanku Mi艂o艣膰 s膮 ze mn膮 moje c贸reczki i pr贸buj膮 moich nowych wypiek贸w zachwalaj膮c, kt贸re s膮 ich ulubionymi. Mam nadziej臋, 偶e kiedy艣 w przysz艂o艣ci ich najs艂odszym wspomnieniem z dzieci艅stwa b臋dzie na przyk艂ad m贸j sernik.

Czego mo偶emy spodziewa膰 si臋 w najbli偶szym czasie w Przystanku Mi艂o艣膰?

Raz w miesi膮cu zapraszamy dzieci w wieku 4-10 lat na zaj臋cia z cyklu 鈥瀂 bajk膮 przez 艣wiat鈥, w kt贸rym opowiadamy o tradycjach i zwyczajach kraju, kt贸ry omawiamy podczas spotkania . W listopadzie by艂a to w臋dr贸wka z 鈥濧licj膮 w krainie czar贸w鈥, podczas kt贸rej dzieci poznawa艂y Wielk膮 Brytani臋, legendy, zwyczaje, tradycje. Spotkania po艂膮czone s膮 z zaj臋ciami plastycznymi.

W grudniu opowiadamy o tradycjach 艣wi膮tecznych na ca艂ym 艣wiecie: gdzie jest Miko艂aj a gdzie Dziadek Mr贸z, o tym, 偶e potraw膮 wigilijn膮 bywa g臋艣 a nawet nale艣niki polane 艣mietan膮. Razem zrobimy najd艂u偶szy i najbardziej kolorowy 艂a艅cuch choinkowy, kt贸ry ozdobi nasze drzewko.

17 grudnia organizujemy kol臋dowanie z zespo艂em Blue Cafe. Zapraszamy r贸wnie偶 na Powitanie Nowego Roku. A w nim鈥 kolejne plany! Czytanie poezji przez aktor贸w, koncerty znanych i mniej znanych artyst贸w, wsp贸lne muzykowanie 鈥 nasze pianino dost臋pne jest dla wszystkich, niekoniecznie profesjonalist贸w. Jeste艣my otwarci na tw贸rc贸w kina niezale偶nego, kt贸rzy b臋d膮 chcieli tu organizowa膰 pokazy swoich film贸w. Bardzo chcemy, aby w Przystanku Mi艂o艣膰 go艣cie dzielili si臋 swoimi pasjami, dlatego zapraszamy ka偶dego, kto chcia艂by opowiedzie膰 o tym, co kocha i co mu gra w duszy. A wiosn膮 wielka inauguracja tajemniczego ogrodu. Na naszym fanpage鈥檜 na facebooku informujemy na bie偶膮co, co b臋dzie si臋 dzia艂o w Przystanku Mi艂o艣膰.

Czego 偶yczysz Czytelnikom Sukcesu Pisanego Szmink膮 w 2017 roku?

W 2017 roku chcia艂abym 偶yczy膰 Czytelnikom, 偶eby uwierzyli w swoj膮 moc i w to, 偶e naprawd臋 wszystko jest mo偶liwe, je偶eli tylko si臋 w to wierzy i konsekwentnie pod膮偶a swoj膮 drog膮 do celu.

***

Wypr贸buj przepis Ewy Okrasy-Siniarskiej na sernik 鈥濻en nocy letniej鈥

Sk艂adniki:
1 kg mielonego serka na sernik
6 jajek
1 szklanka cukru br膮zowego
2 opakowania cukru waniliowego
2 opakowania budyniu 艣mietankowego
Kostka mas艂a
Duuu偶o mi艂o艣ci

Najpierw oddzielam bia艂ka od 偶贸艂tek i z bia艂ek ubijam na sztywno pian臋, pod koniec dodaj臋 p贸艂 szklanki cukru. Rozpuszczam mas艂o i sch艂odzone miksuj臋 z reszt膮 cukru, potem dodaj臋 cukier waniliowy, ca艂y czas mieszaj膮c, dodaj臋 偶贸艂tka, budy艅 i na ko艅cu ser. Do masy dodaj臋 ubit膮 pian臋, powoli i ca艂y czas mieszaj膮c. Mas臋 wlewam do tortownicy, oczywi艣cie wcze艣niej wysmarowanej mas艂em. Wstawiam na 75 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Mo偶na te偶 doda膰 rodzynki lub p艂atki migda艂贸w, je偶eli kto艣 lubi.

呕ycz臋 Wam smacznego!

***

Anna Ruszczak
Autorka bloga 鈥濶a moim stole鈥
www.annaewamarianamoimstole.pl
https://www.facebook.com/annaewamarianamoimstole
https://www.pinterest.com/annaewamaria/na-moim-stole/

Zarejestruj si臋 aby otrzyma膰 newsletter

 

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dost臋p w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawid艂owego dzia艂ania strony. Je偶eli nie wyra偶asz na to zgody, mo偶esz zmieni膰 ustawienia w swojej przegl膮darce. Zobacz wi臋cej w Polityce Prywatno艣ci.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close