przepis z gruszk膮

Jesie艅 pod grusz膮. Zobacz najciekawsze przepisy!

Anna Ruszczak

Pe艂na temperamentu polska gruszka i dystyngowany francuski ser z tradycjami? Mimo tylu r贸偶nic potrafi膮 stworzy膰 zwi膮zek idealny!

Szybka i zdrowa przek膮ska

Wpad艂a ostatnio gruszka do mojego fartuszka. Wpad艂 mi te偶 w oko i przypad艂 do gustu francuski ser Fourme d鈥橝mbert. A 偶e s艂odka gruszka doskonale prze艂amuje intensywny smak ple艣niowego sera, 艣wietnie poczu艂y si臋 w swoim towarzystwie i regularnie goszcz膮 na moim stole. Gdy mam tzw. 鈥瀕enia鈥 (tak, dopada czasem i mnie w kuchni!) i wprawdzie marz臋 o gor膮cych piero偶kach z rozp艂ywaj膮cym si臋 w ustach nadzieniem, ale nie chce mi si臋 zagniata膰 i wa艂kowa膰 ciasta, poprzestaj臋 na szybkiej przek膮sce. Piero偶ki musz膮 wtedy poczeka膰 na lepsze czasy.

Gruszka z Fourme d鈥橝mbert na zielonym spodzie

2 dojrza艂e gruszki
10 dag sera Fourme d鈥橝mbert
Kilka listk贸w rukoli, roszponki i endywii
Gar艣膰 艣wie偶ych orzech贸w w艂oskich
Sok z 陆 cytryny

Na du偶ym talerzu roz艂o偶y膰 rukol臋, roszponk臋 i endywi臋. Gruszki pokroi膰 na 贸semki, ser w kostk臋, u艂o偶y膰 na sa艂atach. Skropi膰 sokiem z cytryny. Wy艂uskane orzechy posieka膰 i upra偶y膰 na suchej patelni. Posypa膰 talerz. Pola膰 miodowo-estragonowym winegretem.

PRZECZYTAJ TAK呕E:聽3 SPOSOBY NA DYNI臉. POZNAJ CIEKAWE PRZEPISY!

Miodowo-estragonowy winegret

2 艂y偶ki miodu
2 艂y偶ki bia艂ego octu winnego
5 艂y偶ek oliwy
Szczypta soli i pieprzu
Kilka listk贸w 艣wie偶ego estragonu

Estragon drobno posieka膰 lub zmia偶d偶y膰 w mo藕dzierzu. Sk艂adniki wymiesza膰 w naczyniu do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gruszki Juliusza Cezara

Czy Juliusz Cezar sp臋dza艂 wczasy pod grusz膮? Tego nie wiemy. Wiadomo jednak, 偶e gruszka by艂a gwiazd膮 jego ogrodu. Przyw臋drowa艂a tam z antycznej Grecji, dok膮d trafi艂a z kolei ze staro偶ytnej Persji. W czasach rzymskich, w prowincji Owernia, Francuzi produkowali ju偶 Fourme d鈥橝mbert. Jego nazwa pochodzi od 艂aci艅skiego s艂owa 鈥瀎orma鈥, oznaczaj膮cego form臋 lub kszta艂t. To mi臋kkim ser z krowiego mleka, ma kszta艂t walca i ciemnoszar膮 sk贸rk臋 w drobne czerwone i jasno偶贸艂te kropki. Jest bardziej delikatny i kremowy ni偶 wi臋kszo艣膰 ser贸w ple艣niowych tego rodzaju, 艂atwo si臋 kruszy i ma bardzo wyra藕ny, s艂ony smak z lekk膮 nut膮 orzecha. Zauroczy艂 mnie od pierwszego k臋sa i 艣wietnie sprawdzi艂 si臋 mi臋dzy innymi we wspomnianych ju偶 piero偶kach.

Piero偶ki z gruszk膮, serem Fourme d鈥橝mbert i orzechami

Ciasto:
30 dag m膮ki pszennej
4 jajka
艁y偶ka oliwy
Opcjonalnie szafran lub cynamon
Bia艂ko do posmarowania

Na blacie usypa膰 m膮k臋 w kopczyk, wbi膰 jajka, szybko zagnie艣膰 ciasto. Zawin膮膰 w foli臋 spo偶ywcz膮, wstawi膰 na 30 minut do lod贸wki.

Nadzienie:

3 dojrza艂e gruszki
10 dag sera Fourme d鈥橝mbert
艁y偶ka 艣wie偶ych orzech贸w w艂oskich
S贸l, pieprz

Obrane gruszki i ser zetrze膰 na tarce z grubymi oczkami. Z gruszek odcisn膮膰 sok. Orzechy drobniutko pokroi膰 lub zmia偶d偶y膰 w mo藕dzierzu. Wymiesza膰. Doda膰 s贸l i pieprz do smaku.

Ciasto podzieli膰 na cz臋艣ci. Rozwa艂kowany cienko placek podzieli膰 na p贸艂. Posmarowa膰 bia艂kiem. Na jednej cz臋艣ci roz艂o偶y膰 w odst臋pach nadzienie. Przykry膰 drugim plackiem. Wykrawa膰 piero偶ki specjalnym urz膮dzeniem, no偶em, ma艂膮 szklank膮 lub kieliszkiem. Zlepi膰 rogi. Gotowa膰 w osolonym wrz膮tku, a偶 wyp艂yn膮 na wierzch.

Na talerzu pola膰 oliw膮, posypa膰 wi贸rkami parmezanu, opr贸szy膰 pieprzem.

Nie pozostaje nic innego, jak otworzy膰 butelk臋 bia艂ego s艂odkiego wina, np. Rudolf M眉ller Auslese z dojrza艂ego szczepu Riesling uprawianego w Dolinie Mozeli, pochodz膮cego z listopadowego zbioru, kiedy li艣cie przybieraj膮 g艂臋boko czerwon膮 barw臋. Bogate w aromaty miodu, migda艂贸w, brzoskwi艅, limonki oraz mango, powinno dope艂ni膰 rado艣膰 podniebienia.

***

Anna Ruszczak
autorka bloga 鈥濶a moim stole鈥
www.annaewamarianamoimstole.pl
https://www.facebook.com/annaewamarianamoimstole
https://www.pinterest.com/annaewamaria/na-moim-stole/