przepis z gruszk膮

Jesie艅 pod grusz膮. Zobacz najciekawsze przepisy!

Anna Ruszczak

Pe艂na temperamentu polska gruszka i dystyngowany francuski ser z tradycjami? Mimo tylu r贸偶nic potrafi膮 stworzy膰 zwi膮zek idealny!
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Szybka i zdrowa przek膮ska

Wpad艂a ostatnio gruszka do mojego fartuszka. Wpad艂 mi te偶 w oko i przypad艂 do gustu francuski ser Fourme d鈥橝mbert. A 偶e s艂odka gruszka doskonale prze艂amuje intensywny smak ple艣niowego sera, 艣wietnie poczu艂y si臋 w swoim towarzystwie i regularnie goszcz膮 na moim stole. Gdy mam tzw. 鈥瀕enia鈥 (tak, dopada czasem i mnie w kuchni!) i wprawdzie marz臋 o gor膮cych piero偶kach z rozp艂ywaj膮cym si臋 w ustach nadzieniem, ale nie chce mi si臋 zagniata膰 i wa艂kowa膰 ciasta, poprzestaj臋 na szybkiej przek膮sce. Piero偶ki musz膮 wtedy poczeka膰 na lepsze czasy.

Gruszka z Fourme d鈥橝mbert na zielonym spodzie

2 dojrza艂e gruszki
10 dag sera Fourme d鈥橝mbert
Kilka listk贸w rukoli, roszponki i endywii
Gar艣膰 艣wie偶ych orzech贸w w艂oskich
Sok z 陆 cytryny

Na du偶ym talerzu roz艂o偶y膰 rukol臋, roszponk臋 i endywi臋. Gruszki pokroi膰 na 贸semki, ser w kostk臋, u艂o偶y膰 na sa艂atach. Skropi膰 sokiem z cytryny. Wy艂uskane orzechy posieka膰 i upra偶y膰 na suchej patelni. Posypa膰 talerz. Pola膰 miodowo-estragonowym winegretem.

PRZECZYTAJ TAK呕E:聽3 SPOSOBY NA DYNI臉. POZNAJ CIEKAWE PRZEPISY!

Miodowo-estragonowy winegret

2 艂y偶ki miodu
2 艂y偶ki bia艂ego octu winnego
5 艂y偶ek oliwy
Szczypta soli i pieprzu
Kilka listk贸w 艣wie偶ego estragonu

Estragon drobno posieka膰 lub zmia偶d偶y膰 w mo藕dzierzu. Sk艂adniki wymiesza膰 w naczyniu do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gruszki Juliusza Cezara

Czy Juliusz Cezar sp臋dza艂 wczasy pod grusz膮? Tego nie wiemy. Wiadomo jednak, 偶e gruszka by艂a gwiazd膮 jego ogrodu. Przyw臋drowa艂a tam z antycznej Grecji, dok膮d trafi艂a z kolei ze staro偶ytnej Persji. W czasach rzymskich, w prowincji Owernia, Francuzi produkowali ju偶 Fourme d鈥橝mbert. Jego nazwa pochodzi od 艂aci艅skiego s艂owa 鈥瀎orma鈥, oznaczaj膮cego form臋 lub kszta艂t. To mi臋kkim ser z krowiego mleka, ma kszta艂t walca i ciemnoszar膮 sk贸rk臋 w drobne czerwone i jasno偶贸艂te kropki. Jest bardziej delikatny i kremowy ni偶 wi臋kszo艣膰 ser贸w ple艣niowych tego rodzaju, 艂atwo si臋 kruszy i ma bardzo wyra藕ny, s艂ony smak z lekk膮 nut膮 orzecha. Zauroczy艂 mnie od pierwszego k臋sa i 艣wietnie sprawdzi艂 si臋 mi臋dzy innymi we wspomnianych ju偶 piero偶kach.

Piero偶ki z gruszk膮, serem Fourme d鈥橝mbert i orzechami

Ciasto:
30 dag m膮ki pszennej
4 jajka
艁y偶ka oliwy
Opcjonalnie szafran lub cynamon
Bia艂ko do posmarowania

Na blacie usypa膰 m膮k臋 w kopczyk, wbi膰 jajka, szybko zagnie艣膰 ciasto. Zawin膮膰 w foli臋 spo偶ywcz膮, wstawi膰 na 30 minut do lod贸wki.

Nadzienie:

3 dojrza艂e gruszki
10 dag sera Fourme d鈥橝mbert
艁y偶ka 艣wie偶ych orzech贸w w艂oskich
S贸l, pieprz

Obrane gruszki i ser zetrze膰 na tarce z grubymi oczkami. Z gruszek odcisn膮膰 sok. Orzechy drobniutko pokroi膰 lub zmia偶d偶y膰 w mo藕dzierzu. Wymiesza膰. Doda膰 s贸l i pieprz do smaku.

Ciasto podzieli膰 na cz臋艣ci. Rozwa艂kowany cienko placek podzieli膰 na p贸艂. Posmarowa膰 bia艂kiem. Na jednej cz臋艣ci roz艂o偶y膰 w odst臋pach nadzienie. Przykry膰 drugim plackiem. Wykrawa膰 piero偶ki specjalnym urz膮dzeniem, no偶em, ma艂膮 szklank膮 lub kieliszkiem. Zlepi膰 rogi. Gotowa膰 w osolonym wrz膮tku, a偶 wyp艂yn膮 na wierzch.

Na talerzu pola膰 oliw膮, posypa膰 wi贸rkami parmezanu, opr贸szy膰 pieprzem.

Nie pozostaje nic innego, jak otworzy膰 butelk臋 bia艂ego s艂odkiego wina, np. Rudolf M眉ller Auslese z dojrza艂ego szczepu Riesling uprawianego w Dolinie Mozeli, pochodz膮cego z listopadowego zbioru, kiedy li艣cie przybieraj膮 g艂臋boko czerwon膮 barw臋. Bogate w aromaty miodu, migda艂贸w, brzoskwi艅, limonki oraz mango, powinno dope艂ni膰 rado艣膰 podniebienia.

***

Anna Ruszczak
autorka bloga 鈥濶a moim stole鈥
www.annaewamarianamoimstole.pl
https://www.facebook.com/annaewamarianamoimstole
https://www.pinterest.com/annaewamaria/na-moim-stole/

Zarejestruj si臋 aby otrzyma膰 newsletter

 

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dost臋p w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawid艂owego dzia艂ania strony. Je偶eli nie wyra偶asz na to zgody, mo偶esz zmieni膰 ustawienia w swojej przegl膮darce. Zobacz wi臋cej w Polityce Prywatno艣ci.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close