przepis z gruszką

Jesień pod gruszą. Zobacz najciekawsze przepisy!

Anna Ruszczak

Pełna temperamentu polska gruszka i dystyngowany francuski ser z tradycjami? Mimo tylu różnic potrafią stworzyć związek idealny!

Szybka i zdrowa przekąska

Wpadła ostatnio gruszka do mojego fartuszka. Wpadł mi też w oko i przypadł do gustu francuski ser Fourme d’Ambert. A że słodka gruszka doskonale przełamuje intensywny smak pleśniowego sera, świetnie poczuły się w swoim towarzystwie i regularnie goszczą na moim stole. Gdy mam tzw. „lenia” (tak, dopada czasem i mnie w kuchni!) i wprawdzie marzę o gorących pierożkach z rozpływającym się w ustach nadzieniem, ale nie chce mi się zagniatać i wałkować ciasta, poprzestaję na szybkiej przekąsce. Pierożki muszą wtedy poczekać na lepsze czasy.

Gruszka z Fourme d’Ambert na zielonym spodzie

2 dojrzałe gruszki
10 dag sera Fourme d’Ambert
Kilka listków rukoli, roszponki i endywii
Garść świeżych orzechów włoskich
Sok z ½ cytryny

Na dużym talerzu rozłożyć rukolę, roszponkę i endywię. Gruszki pokroić na ósemki, ser w kostkę, ułożyć na sałatach. Skropić sokiem z cytryny. Wyłuskane orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Posypać talerz. Polać miodowo-estragonowym winegretem.

PRZECZYTAJ TAKŻE: 3 SPOSOBY NA DYNIĘ. POZNAJ CIEKAWE PRZEPISY!

Miodowo-estragonowy winegret

2 łyżki miodu
2 łyżki białego octu winnego
5 łyżek oliwy
Szczypta soli i pieprzu
Kilka listków świeżego estragonu

Estragon drobno posiekać lub zmiażdżyć w moździerzu. Składniki wymieszać w naczyniu do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gruszki Juliusza Cezara

Czy Juliusz Cezar spędzał wczasy pod gruszą? Tego nie wiemy. Wiadomo jednak, że gruszka była gwiazdą jego ogrodu. Przywędrowała tam z antycznej Grecji, dokąd trafiła z kolei ze starożytnej Persji. W czasach rzymskich, w prowincji Owernia, Francuzi produkowali już Fourme d’Ambert. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „forma”, oznaczającego formę lub kształt. To miękkim ser z krowiego mleka, ma kształt walca i ciemnoszarą skórkę w drobne czerwone i jasnożółte kropki. Jest bardziej delikatny i kremowy niż większość serów pleśniowych tego rodzaju, łatwo się kruszy i ma bardzo wyraźny, słony smak z lekką nutą orzecha. Zauroczył mnie od pierwszego kęsa i świetnie sprawdził się między innymi we wspomnianych już pierożkach.

Pierożki z gruszką, serem Fourme d’Ambert i orzechami

Ciasto:
30 dag mąki pszennej
4 jajka
Łyżka oliwy
Opcjonalnie szafran lub cynamon
Białko do posmarowania

Na blacie usypać mąkę w kopczyk, wbić jajka, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

3 dojrzałe gruszki
10 dag sera Fourme d’Ambert
Łyżka świeżych orzechów włoskich
Sól, pieprz

Obrane gruszki i ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Z gruszek odcisnąć sok. Orzechy drobniutko pokroić lub zmiażdżyć w moździerzu. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.

Ciasto podzielić na części. Rozwałkowany cienko placek podzielić na pół. Posmarować białkiem. Na jednej części rozłożyć w odstępach nadzienie. Przykryć drugim plackiem. Wykrawać pierożki specjalnym urządzeniem, nożem, małą szklanką lub kieliszkiem. Zlepić rogi. Gotować w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch.

Na talerzu polać oliwą, posypać wiórkami parmezanu, oprószyć pieprzem.

Nie pozostaje nic innego, jak otworzyć butelkę białego słodkiego wina, np. Rudolf Müller Auslese z dojrzałego szczepu Riesling uprawianego w Dolinie Mozeli, pochodzącego z listopadowego zbioru, kiedy liście przybierają głęboko czerwoną barwę. Bogate w aromaty miodu, migdałów, brzoskwiń, limonki oraz mango, powinno dopełnić radość podniebienia.

***

Anna Ruszczak
autorka bloga „Na moim stole”
www.annaewamarianamoimstole.pl
https://www.facebook.com/annaewamarianamoimstole
https://www.pinterest.com/annaewamaria/na-moim-stole/

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dostęp w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawidłowego działania strony. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce. Zobacz więcej w Polityce Prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close