Sezon na 艣liwki rozpocz臋ty. Poznaj najnowsze przepisy naszej ekspertki!

Anna Ruszczak

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

 

Jesie艅 przysz艂a, a wraz z ni膮 sezon na 艣liwki. To owoc, z kt贸rym mo偶na poszale膰 w kuchni. Zobaczcie nasze inspiracje!

Odwiedzaj膮c w pi膮tkowe poranki lokalny targ, widz臋 skrzynki uginaj膮ce si臋 pod dorodnymi w臋gierkami, renklodami, mirabelkami. Okr膮g艂e, owalne, jajowate 鈥 podobno na 艣wiecie jest ponad 6 tysi臋cy odmian 艣liwy! Mam ochot臋 ca艂e to dobro spakowa膰 do wiklinowego kosza, a tam ju偶 gruszki, figi, kolorowe, soczyste pomidory i inne przepyszne sezonowe dary natury. Rozpakowuj膮c w domu kosz pe艂en skarb贸w, snuj臋 wizje, co by tu smacznego przyrz膮dzi膰.

Powid艂a, d偶emy, kompoty, ciasta, pierogi, knedle? Ze 艣liwk膮 mo偶na poszale膰. Za mn膮 鈥瀋hodzi艂鈥 ostatnio jeden ze smak贸w dzieci艅stwa. Pami臋tam, jak regularnie nurkowa艂am ma艂ymi, grubymi paluszkami w s艂oju, podgryzaj膮c s艂odko-kwa艣ne w臋gierki wraz z kanapkami z pysznym domowym pasztetem czy pieczonym schabem. Smaki te zamkni臋te s膮 w magicznym zeszyciku w kratk臋, odziedziczonym po Mamie, mistrzyni naszej domowej kuchni. Si臋gn臋艂am wi臋c po receptur臋 i zafundowa艂am 艣liwkom 24-godzinn膮 k膮piel w odpowiedniej miksturze, a teraz si臋gam ju偶 nieco szczuplejszymi paluszkami do s艂oja, powoli widz膮c dno. Na szcz臋艣cie zawsze mo偶na od nowa nape艂ni膰 koszyk na targu.

艢liwki na s艂odko

Wydr膮偶one twarde 艣liwki zala膰 w naczyniu gor膮cym octem (1l octu, najlepiej 6%, na 1 kg 艣liwek). Po 12 godzinach zla膰 ocet, ponownie zagotowa膰 i jeszcze raz zala膰 艣liwki. Po 12 godzinach odcedzi膰. 艢liwki uk艂ada膰 do s艂oja, przesypuj膮c cukrem. Zakr臋ci膰, odstawi膰. Po kilku dniach spr贸bowa膰, je艣li maj膮 zbyt mocny posmak octu, mo偶na dos艂odzi膰.

Chcia艂oby si臋 rzec, 偶e 艣liwka jest lekiem na ca艂e z艂o. Co艣 w tym jest. Owoce te maj膮 wiele cennych w艂a艣ciwo艣ci od偶ywczych. Wyci膮g ze 艣liwek wykorzystywany jest tak偶e do produkcji lek贸w. Reguluj膮 metabolizm, chroni膮 przed wolnymi rodnikami, wp艂ywaj膮 koj膮co na uk艂ad nerwowy, poprawiaj膮 apetyt, a nawet humor z racji du偶ej zawarto艣ci witaminy B. S膮 bogate w sk艂adniki mineralne jak potas, 偶elazo, magnez, wap艅 i fosfor. Polifenole zawarte w 艣liwkach dzia艂aj膮 antynowotworowo i przeciwmia偶d偶ycowo. 艢liwki wp艂ywaj膮 te偶 na urod臋 – polecane s膮 na p臋kaj膮ce naczynka, dzi臋ki zawarto艣ci witaminy K (reguluje procesy krzepni臋cia krwi) i C (uszczelnia naczynia krwiono艣ne). 艢liwki suszone s膮 co prawda bogatsze pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, witamin i b艂onnika, ale maj膮 pi臋膰 razy wi臋cej kalorii ni偶 surowe, wi臋c nale偶y je艣膰 je z umiarem.

Gdy mija sezon na truskawki, czere艣nie i maliny, to w艂a艣nie 艣liwki, a szczeg贸lnie w臋gierki, zostaj膮 bohaterkami jednego z moich ulubionych ciast (zeszycik w kratk臋 zn贸w nieoceniony).

PRZECZYTAJ TAK呕E: SEKRETY UDANYCH PRZETWOR脫W

Ciasto ze 艣liwkami i kruszonk膮

5 jajek
5 艂y偶ek wody
15 艂y偶ek oleju
350 g m膮ki pszennej
350 g cukru
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
500 g 艣liwek

Kruszonka: 150 g m膮ki pszennej, 100 zimnego mas艂a ose艂kowego, 50 g cukru pudru

Cukier utrze膰 z 偶贸艂tkami, wod膮 i olejem. Wymiesza膰 z m膮k膮 i proszkiem do pieczenia, a nast臋pnie doda膰 ubit膮 pian臋 z bia艂ek. Wyla膰 do formy wy艂o偶onej pergaminem. U艂o偶y膰 odpestkowane i przepo艂owione owoce. Posypa膰 kruszonk膮. Sk艂adniki kruszonki wcze艣niej wymiesza膰, posieka膰 no偶em, rozetrze膰 palcami. Piec, w zale偶no艣ci od piekarnika, od 45 minut do godziny.

Gdy po domu zaczyna rozchodzi膰 si臋 zapach 艣wie偶o upieczonego ciasta, parz臋 kaw臋, a potem siadam w ogrodzie, zawijam w koc i delektuj臋 艣liwkow膮 s艂odycz膮, podziwiaj膮c wci膮偶 kwitn膮ce astry, ki艣cie dojrzewaj膮cych winogron i drzewa otulaj膮ce si臋 powoli barwami Pani Jesieni. Bezcenne.

Anna Ruszczak jest autork膮 bloga 鈥濶a moim stole鈥
www.annaewamarianamoimstole.pl
www.facebook.com/annaewamarianamoimstole

Zarejestruj si臋 aby otrzyma膰 newsletter

 

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dost臋p w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawid艂owego dzia艂ania strony. Je偶eli nie wyra偶asz na to zgody, mo偶esz zmieni膰 ustawienia w swojej przegl膮darce. Zobacz wi臋cej w Polityce Prywatno艣ci.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close