sekret udanych przetwor贸w

Sekret udanych przetwor贸w

Anna Ruszczak

Skrzynki na targu pe艂ne s膮 艣wie偶ych, pachn膮cych s艂o艅cem, dojrza艂ych warzyw i owoc贸w. Z艂apmy t臋 chwil臋 i pakujmy na zim臋 w s艂oiki, co si臋 da - zach臋ca Anna Ruszczak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

Wszystko mo偶na kupi膰 w sklepie, ale walory zdrowotne i smakowe domowych przetwor贸w s膮 bezcenne!

Przetworowy sza艂 trwa, co wida膰 go艂ym okiem, gdy biegam po kolejnym sklepie w poszukiwaniu octu i gorczycy. P贸艂ki wymiecione. Gdy ju偶 wi臋c znajd臋, bior臋 hurtem. Na szcz臋艣cie piwniczka pojemna, wi臋c mam gdzie przechowa膰 zapasy. Cho膰 ju偶 coraz wi臋cej miejsca zajmuj膮 s艂oje, s艂oiki, s艂oiczki, pe艂ne skarb贸w. Marynowana papryka, grzybki, og贸rki pod r贸偶n膮 postaci膮 i w r贸偶nym towarzystwie, cukinie, buraczki, dynia, 艣liwki, gruszki, kompoty, fru偶eliny, konfitury鈥.

Morze pomys艂贸w, ocean smak贸w

Eksperymentuj臋 ze wszystkim, co da si臋 zje艣膰. Pr贸buj膮c odzyska膰 smaki dzieci艅stwa, si臋gam po magiczny zeszycik z ok艂adk膮 w czerwon膮 kratk臋 z przepisami Mamy i Babci. Prze艂amuj臋 klasyk臋, dorzucaj膮c nagle gar艣膰 czego艣, co teoretycznie nie ma prawa tam si臋 znale藕膰 i okazuje si臋 to przys艂owiowym 鈥瀗iebem w g臋bie鈥. Cz臋艣膰 wspomnianych skarb贸w rozchodzi si臋 w ramach wymiany. Kole偶e艅stwo te偶 eksperymentuje. Ostatnio poweekendowe rozmowy zaczynaj膮 si臋 od pytania – 鈥濩o tam znowu zapakowa艂a艣 w szk艂o? Bo ja og贸rki krokodylki zrobi艂am鈥. ?Kochane Ciotki te偶 nie dadz膮 zgin膮膰, gdy mr贸z 艣ci艣nie. Po ka偶dych odwiedzinach w rodzinnych stronach walizka mi si臋 nie mie艣ci do baga偶nika, bo tam s膮 ju偶鈥 s艂oiki. Albo skrzynka cukinii prosto z pola 鈥瀊o ty na pewno odpowiednio si臋 ni膮 zajmiesz Anusiu鈥. Wracam i przerabiam. Zwykle du偶o nie trzeba. Odpowiednie proporcje octu, wody i cukru, zio艂a 鈥 byle nie przesadzi膰. Przyjaciele obdarowuj膮 mnie prezentami z wakacji w postaci lokalnych smaczk贸w z r贸偶nych stron 艣wiata. Aktualnie cukinia przegryza si臋 z przywiezionym z Abu Dabi za鈥檃tarem, cudown膮 arabsk膮 mieszank膮 zi贸艂, podobno zapewniaj膮c膮 d艂ugowieczno艣膰. Cukinia raczej d艂ugo nie po偶yje, jak znam sw贸j apetyt.

Sekret udanych przetwor贸w

Przede wszystkim 艣wie偶e warzywa i owoce, zebrane lub kupione w dniu, kiedy zamierzamy je przerobi膰. J臋drne, ale dojrza艂e. Do d偶em贸w czy przecier贸w nie musz膮 by膰 co prawda pi臋kne lub okr膮glutkie, i tak si臋 rozpadn膮. Mo偶na tu te偶 zaoszcz臋dzi膰, kupuj膮c taniej np. pop臋kane pomidory. No i koniecznie trzeba dotkn膮膰, pow膮cha膰, dok艂adnie obejrze膰 鈥 po艣piech niewskazany. W 偶adnym wypadku nie powinny by膰 nadpsute, nawet odrobina ple艣ni jest wrogiem naszego sukcesu. Je艣li ju偶 musimy je przechowa膰, to nie nale偶y ich my膰 i trzeba im znale藕膰 ch艂odne miejsce. Przed przetworzeniem myjemy je dok艂adnie, osuszamy, odrywamy ogonki, li艣cie, usuwamy pestki. Do sma偶enia d偶em贸w lub konfitur wystarczy garnek z grubym dnem lub g艂臋boka patelnia. S艂oiki, czy to nowe czy u偶ywane, parzymy wrz膮tkiem przez ok. 15 minut, to samo z nakr臋tkami, kt贸re potem nale偶y dok艂adnie osuszy膰. Zalew臋 warto pogotowa膰 kilka minut, 偶eby przyprawy dobrze si臋 鈥瀙rzegryz艂y鈥 i stworzy艂y odpowiedni aromat. S艂oiki nape艂niamy, zostawiaj膮c ok. 2 cm od g贸rnej kraw臋dzi, wycieramy brzegi, zakr臋camy. Pasteryzowa膰 mo偶na w zwyk艂ym du偶ym garnku, k艂ad膮c na dno 艣cierk臋, aby szk艂o nie pop臋ka艂o. Wlewamy wod臋, doprowadzamy do wrzenia, ustawiamy nape艂nione i zakr臋cone s艂oiki tak, aby nie styka艂y si臋 ze sob膮. Po pasteryzacji, wyjmujemy s艂oiki, dokr臋camy i ustawiamy do g贸ry dnem a偶 do wystygni臋cia. Warto te偶 zadba膰 o etykiety, po kilku miesi膮cach nie b臋dziemy pami臋ta膰 czy to 偶贸艂te w og贸rkach to by艂a kurkuma czy curry.

Cukinia w zalewie octowej z kurkum膮 (lub curry)

2 du偶e cukinie 偶贸艂te lub zielone
2 szklanki octu 10%
2,5 szklanki wody
2,5 szklanki bia艂ego cukru
3 艂y偶ki kurkumy (lub curry)
3 艂y偶ki gorczycy

S艂oiki i nakr臋tki sparzy膰 wrz膮tkiem przed u偶yciem. Cukini臋 umy膰, (nie obiera膰), pokroi膰 na grubsze paski (d艂ugo艣膰 dostosowa膰 do wysoko艣ci s艂oika), w艂o偶y膰 do s艂oik贸w. Sk艂adniki zalewy zagotowa膰, gor膮c膮 nape艂ni膰 s艂oiki. Pasteryzowa膰 5 minut. Po wyj臋ciu z garnka, odstawi膰 do ostygni臋cia do g贸ry dnem.
Powy偶sza porcja mie艣ci si臋 w 7-8 s艂oikach 300-400 ml.

O autorce:

Anna Ruszczak, autorka bloga 鈥濶a moim stole鈥. Wi臋cej na: www.annaewamarianamoimstole.pl i Facebooku: https://www.facebook.com/annaewamarianamoimstole

Zarejestruj si臋 aby otrzyma膰 newsletter