艢wi膮teczne ciekawostki! Czy wiesz, dlaczego renifer 艣w. Miko艂aja ma czerwony nos?

Monika Pikor

Ciekawi Ci臋 sk膮d wzi膮艂 si臋 zwyczaj przyozdabiania choinki? Zastanawiasz si臋, dlaczego na wigilijnym stole jest 12 potraw, a renifer 艣w. Miko艂aja ma czerwony nos? Oto odpowiedzi na najcz臋艣ciej zadawane pytania 艣wi膮teczne!

Czy zawsze ubierali艣my choink臋?

Zwyczaj ubierania choinki w okresie Bo偶ego Narodzenia przyw臋drowa艂 do Polski z Niemiec na prze艂omie XVIII i XIX wieku. Wcze艣niej na polskich wsiach panowa艂a tradycja strojenia ga艂膮zek drzewek iglastych 鈥 podwieszano je wtedy pod sufitem. Wed艂ug historyk贸w jako pierwsi bo偶onarodzeniow膮 choink臋 ubrali mieszka艅cy 艁otwy w 1510 roku. Sam wygl膮d drzewka zmieni艂 si臋 przez lata. Obecnie kolorystyka ozd贸b ma okre艣lone znaczenie:

鈥 zielony symbolizuje 偶ycie,
鈥 czerwony nawi膮zuje do krwi Chrystusa,
鈥 z艂oty odzwierciedla bogactwo i kr贸lewskie pochodzenie Jezusa.

Tradycyjnie 艣wi膮teczne drzewko ubiera si臋 w Wigili臋, jednak coraz cz臋艣ciej odchodzimy od tego zwyczaju i ubieramy choinki nawet 6 grudnia.

Wigilijny st贸艂: Ile powinno by膰 na nim da艅?

Dawniej wierzono, 偶e na wigilijn膮 kolacj臋 powinno si臋 przygotowa膰 nieparzyst膮 liczb臋 potraw 鈥 uwa偶ano, 偶e to przyniesie domownikom szcz臋艣cie. Nie bez znaczenia by艂 r贸wnie偶 status spo艂eczny rodziny:

鈥 w biednych domach przygotowywano jedynie 7 da艅,
鈥 szlachta biesiadowa艂a przy 9 potrawach,
鈥 na dworach magnackich serwowano 11 potraw.

Obecnie da艅 na wigilijnym stole powinno by膰 12 鈥 istniej膮 dwa wyt艂umaczenia tej liczby. Mo偶e to by膰 nawi膮zanie do dwunastu miesi臋cy (ka偶de danie na jeden miesi膮c, aby w 偶adnym momencie w roku niczego nie zabrak艂o) albo do 12 aposto艂贸w.

Str贸j 艣w. Miko艂aja – czerwony, a mo偶e jednak br膮zowy?

Pierwszy raz posta膰 艣w. Miko艂aja pojawi艂a si臋 w 1823 roku w wierszu 鈥濿izyta 艢wi臋tego Miko艂aja鈥 Clementa Moore鈥檃. W tym utworze Miko艂aj zosta艂 przedstawiony jako elf mieszkaj膮cy w jaskini i ubrany w br膮zowy str贸j. Kilka lat p贸藕niej w 1863 roku rysownik Thomas Nast na zlecenie ameryka艅skiego tygodnika 鈥濰arper鈥檚鈥 narysowa艂 Miko艂aja jako starszego cz艂owieka o okr膮g艂ych policzkach i bia艂ych bokobrodach. Obecny wygl膮d i str贸j 艣w. Miko艂aja zawdzi臋czamy ilustratorowi Huddonowi Sundblomowi, kt贸ry w 1931 roku specjalnie do reklamy Coca-Coli narysowa艂 znan膮 posta膰 staruszka z siw膮 brod膮 w czerwonym stroju.

Po co Rudolfowi czerwony nos?

Pierwsze informacje o reniferach ci膮gn膮cych sanie 艣w. Miko艂aja r贸wnie偶 pojawi艂y si臋 w wierszu Clementa Moore鈥檃. Autor wymieni艂 wtedy 9 renifer贸w o imionach:

鈥 Kometek (Comet),
鈥 Amorek (Cupid),
鈥 B艂yskawiczny (Blizten),
鈥 Fircyk (Dasher),
鈥 Pysza艂ek (Prancer),
鈥 Tancerz (Dancer),
鈥 Z艂o艣nik (Vixen),
鈥 Profesorek (Donner),
鈥 Rudolf (Rudolph).

Najwa偶niejszemu reniferowi z ca艂ego zespo艂u dopiero po latach zosta艂 przyprawiony czerwony nos. Wszystko za spraw膮 napisanej przez Roberta L. Maya w 1939 roku ksi膮偶eczki, kt贸r膮 sie膰 sklep贸w Montgomery Ward rozdawa艂a dzieciom. Czerwononosy renifer Rudolf roz艣wietla艂 w niej drog臋 Miko艂ajowi i pom贸g艂 mu rozdawa膰 dzieciom prezenty. W popularyzacji Rudolfa pomog艂a te偶 znana piosenka 鈥濺udolph the Red-Nosed Reindeer鈥.

Dlaczego karp kr贸luje na 艣wi膮tecznym stole?

Wed艂ug zwyczaju na wigilijnym stole nie mo偶e zabrakn膮膰 ryby 鈥 ma ona ogromne znaczenie religijne. Ludowe wierzenia wskazywa艂y tak偶e na to, 偶e zjedzenie ryby podczas kolacji dzie艅 przed Bo偶ym Narodzeniem gwarantuje zdrowie i dostatek, natomiast spo偶ycie karpia 鈥 obfito艣膰. Jednak dlaczego to w艂a艣nie jego najcz臋艣ciej jemy podczas polskiej wigilii? Zwyczaj ten pochodzi z trudnego okresu powojennego 鈥 hodowla tych ryb by艂a po prostu najta艅sza. W rozpowszechnieniu tradycji jedzenia karpia pom贸g艂 r贸wnie偶 贸wczesny minister przemys艂u. Co ciekawe, obecnie roczne spo偶ycie tej ryby w Polsce szacuje si臋 na oko艂o 20 tys. ton.

 

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dost臋p w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawid艂owego dzia艂ania strony. Je偶eli nie wyra偶asz na to zgody, mo偶esz zmieni膰 ustawienia w swojej przegl膮darce. Zobacz wi臋cej w Polityce Prywatno艣ci.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close