Szlacheckie trunki na naszym stole

Anna Ruszczak

Owocowe, zio艂owe, kwiatowe, korzenne a nawet czekoladowe. Pomys艂贸w na nalewki jest mn贸stwo. Wszystko zale偶y od inwencji tw贸rczej autora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

鈥濸rzyroda jest lekarstwem wszystkich chor贸b鈥 mawia艂 Hipokrates i w艂a艣nie podobno pierwsza nalewka by艂a jego dzie艂em. Do Polski moda na nalewki (nazywane wtedy kordia艂ami) dotar艂a prawdopodobnie z Henrykiem Walezym. W szlacheckich apteczkach sta艂o po kilka gatunk贸w, wypijanych do 鈥 艣niadania, a ich receptury przekazywano z pokolenia na pokolenie, nierzadko dopiero w testamencie. W medycynie ludowej tak偶e zalecano spo偶ywanie nalewek, przypisuj膮c im korzystne dzia艂anie w wielu dolegliwo艣ciach. Dwa naparstki any偶贸wki zamiast kropli 偶o艂膮dkowych? Czemu nie. Panny na wydaniu zbiera艂y owoce na nalewk臋, a staraj膮cy si臋 kawaler, pocz臋stowany nalewk膮, m贸g艂 uzna膰 o艣wiadczyny za przyj臋te.

Pigwowy debiut

Osobi艣cie 偶adnej receptury po przodkach, niestety, nie odziedziczy艂am. Od wielu lat natomiast mamy z Przyjaci贸艂mi tradycj臋 dorocznego spotkania pod robocz膮 nazw膮 鈥瀌o偶ynki鈥. To ju偶 dojrzali 鈥瀗alewkowicze鈥, do艣wiadczeni, z bogatym dorobkiem i repertuarem smakowym. Czego tam nie ma: klasyczne wi艣ni贸wki i malin贸wki, ale te偶 orzech贸wki, imbir贸wki, kaw贸wki, do wyboru do koloru. Niez艂omn膮 zasad膮 jest, 偶e na stole mo偶e znale藕膰 si臋 wy艂膮cznie jedzenie w艂asnej produkcji. Ka偶dy przynosi swoje sp茅cialit茅 de la maison. Degustujemy wi臋c podczas 鈥瀌o偶ynek鈥 domowe wyroby, wymieniamy si臋 i udoskonalamy receptury. Do tej pory dostarcza艂am na st贸艂 jad艂o, a w tym roku wreszcie mam szans臋 zadebiutowa膰 w艂asnor臋czn膮 pigw贸wk膮! Zesz艂ej jesieni, odkrywaj膮c r贸偶ne zak膮tki ogrodu, ujrza艂am krzew obsypany 偶贸艂tymi 鈥瀓ab艂uszkami鈥. Ol艣ni艂o mnie, 偶e to przecie偶 pigwowiec. Zebra艂am 10 kg i tym razem, opr贸cz oddania cz臋艣ci plon贸w w dobre r臋ce na konfitury, postanowi艂am spr贸bowa膰 sama co艣 stworzy膰. Korzystaj膮c z instrukcji bardziej do艣wiadczonych kole偶anek, pokroi艂am, zala艂am, przefiltrowa艂am, odstawi艂am i uzbroi艂am si臋 w cierpliwo艣膰. Przez okr膮g艂y rok, zagl膮daj膮c do piwniczki, delektowa艂am oczy klarownym bursztynowym p艂ynem w p臋katych butelkach, a偶 wreszcie nadszed艂 moment prawdy. Debiut okaza艂 si臋 nadzwyczaj udany a wymagaj膮cy znawcy trunku przepowiedzieli mi karier臋, cho膰 wszystko oczywi艣cie jest indywidualn膮 kwesti膮 upodoba艅. Posz艂am za ciosem, tegoroczne zbiory ju偶 dojrzewaj膮 w s艂oju w towarzystwie odpowiednich p艂yn贸w.

Pigw贸wka

1 kg owoc贸w pigwowca lub pigwy
1 l spirytusu
1 l wody
50 dag cukru
3-4 艂y偶ki miodu, najlepiej akacjowego (odradzam gryczany i rzepakowy)
Przyprawy: 2 kawa艂ki kory cynamonu, kilka go藕dzik贸w, laska wanilii
3 cytryny
1 pomara艅cza

Owoce umy膰 (nie obiera膰!), przekroi膰, usun膮膰 pestki i twardy 艣rodek, pokroi膰 w cienkie plasterki, w艂o偶y膰 do s艂oja wraz z sokiem z 2 cytryn, zasypa膰 20 dag cukru, szczelnie zamkn膮膰 i odstawi膰 na 12 godzin w ciep艂e miejsce. Gdy owoce puszcz膮 sok, zala膰 spirytusem z przegotowan膮 wod膮. Zamkn膮膰 i odstawi膰 na 6 tygodni w ciep艂e, nas艂onecznione miejsce. Po tym czasie zla膰 nalew, wrzuci膰 do niego cienko pokrojon膮 sk贸rk臋 z pomara艅czy i cytryny. Owoce zasypa膰 30 dag cukru i odstawi膰 w ciemnym miejscu na kolejny tydzie艅. Potrz膮sa膰 co jaki艣 czas s艂ojem, 偶eby cukier dobrze si臋 rozpu艣ci艂. Mo偶na dola膰 odrobin臋 wody. Nast臋pnie po艂膮czy膰 nalewy, przefiltrowa膰 (np. przez podw贸jn膮 gaz臋), odstawi膰 zn贸w na tydzie艅. Przefiltrowa膰 ponownie, zla膰 do butelek i zakorkowa膰, ewentualnie zalakowa膰. Odstawi膰 w ch艂odnym, ciemnym miejscu, co najmniej na rok.

IMG_3020
Je偶ynowa kl臋ska urodzaju

Tegoroczne ogrodowe plony przesz艂y moje naj艣mielsze oczekiwania. Od truskawek, przez maliny, porzeczki, agrest, po granatowe i bia艂e winogrona, kt贸re w艂a艣nie le偶akuj膮 w dw贸ch g膮siorach, w oczekiwaniu na zbli偶aj膮ce si臋 listopadowe 艣wi臋to beaujolais nouveau. Wci膮偶 jeszcze jestem zaskakiwana przez kilogramy orzech贸w w艂oskich, kt贸re codziennie znajduj臋 pod drzewem. Tak te偶 zaskoczy艂y mnie je偶yny, wr臋cz przyt艂oczy艂y: prawie 20 kg z 20 metr贸w kwadratowych鈥 Czeg贸偶 to nie by艂o na moim stole. Koktajle, sa艂atki, musy, ciasta. Znakomita wi臋kszo艣膰 zwyczajowo trafi艂a w dobre r臋ce. Na konfitury nie znalaz艂am niestety czasu i my艣l膮c, co tu jeszcze dobrego zrobi膰, wpad艂am na, rzecz jasna, nalewk臋! Ta, w przeciwie艅stwie do pigw贸wki, jest ju偶 gotowa do degustacji po 3 miesi膮cach. Oczywi艣cie im d艂u偶ej stoi, tym zyskuje wi臋ksz膮 g艂臋bi臋 smaku.

Je偶yn贸wka

2 kg je偶yn
1 l spirytusu
1 l wody
50 dag cukru
Gar艣膰 migda艂贸w
2 kawa艂ki kory cynamonu
Laska wanilii
1 cytryna

Owoce zala膰 spirytusem, rozcie艅czonym przegotowan膮 wod膮, zamkn膮膰 i odstawi膰 w nas艂onecznione miejsce. Po 2 tygodniach, zla膰 p艂yn do osobnego s艂oja a owoce zasypa膰 cukrem, odstawi膰 r贸wnie偶 w ciep艂e, nas艂onecznione miejsce. Do nalewu doda膰 obrane ze sk贸rki (najlepiej wcze艣niej sparzy膰 wrz膮tkiem) i pokrojone drobno migda艂y, kor臋 cynamonu, lask臋 wanilii i sok z cytryny, odstawi膰 w ciemne miejsce. Po kolejnych 2 tygodniach wycisn膮膰 owoce, po艂膮czy膰 z pierwszym nalewem, odstawi膰 na 2 tygodnie. Przefiltrowa膰, zla膰 do butelek, zakorkowa膰. Odstawi膰 na 3 do 6 miesi臋cy.

Pami臋tajmy, 偶e nalewk臋 nale偶y dawkowa膰, jak lekarstwo i pi膰 鈥 jak ka偶dy alkohol 鈥 z umiarem. Delektujemy si臋 ni膮 powoli, ma艂ymi 艂yczkami, podziwiaj膮c kolor i zapach. Idealnie poda膰 j膮 go艣ciom w kryszta艂owej karafce, gdy偶 przezroczyste szk艂o pi臋knie podkre艣li barw臋. Pijemy j膮 zwykle na zimno, w temperaturze pokojowej, w malutkich kieliszkach (do 50 ml) na wysokiej n贸偶ce 鈥 ilo艣膰 p艂ynu nie powinna przekracza膰 2/3 kieliszka. Czyje towarzystwo lubi膮 nalewki? Wytrawne i p贸艂wytrawne 鈥 mi臋sa i w臋dliny, s艂odkie 鈥 desery lub dla zr贸wnowa偶enia pikantne i s艂one sery.

***

Anna Ruszczak
autorka bloga 鈥濶a moim stole鈥
www.annaewamarianamoimstole.pl
https://www.facebook.com/annaewamarianamoimstole
https://www.pinterest.com/annaewamaria/na-moim-stole/

Zarejestruj si臋 aby otrzyma膰 newsletter

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dost臋p w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawid艂owego dzia艂ania strony. Je偶eli nie wyra偶asz na to zgody, mo偶esz zmieni膰 ustawienia w swojej przegl膮darce. Zobacz wi臋cej w Polityce Prywatno艣ci.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close