firmowe 艣wi臋ta

Szybko i smacznie na 艢wi臋ta

Anna Ruszczak

艢wi臋ta Bo偶ego Narodzenia tu偶 tu偶. Nie masz czasu na przygotowania? Dla zapracowanych przedstawiamy kilka prostych i smacznych przepis贸w na 艣wi膮teczny st贸艂.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

艢wi臋ta tu偶 tu偶 i zaczynamy powoli wpada膰 w panik臋, zw艂aszcza zapracowane panie domu, kt贸re zbyt du偶o czasu na przygotowania nie maj膮. Stajemy przed wyborem: kupi膰 czy przyrz膮dzi膰 w艂asnor臋cznie. Bo co powie Ciocia Krysia, bo babcia Zosia przez ca艂e 偶ycie, mimo pi膮tki dzieci na g艂owie, gotowa艂a sama, bo nie wypada鈥 Szczerze? Je艣li mamy si臋 um臋czy膰, stoj膮c ca艂e noce przy garach, bo tylko wtedy mamy chwil臋, a potem s艂ania膰 si臋 na nogach ju偶 przy dzieleniu si臋 op艂atkiem, to kupmy gotowe potrawy w sprawdzonym miejscu lub zam贸wmy u zaprzyja藕nionej s膮siadki, kt贸ra pasjami lepi pierogi i piecze ciasta. Je艣li jednak chcemy sami co艣 przyrz膮dzi膰, bo budzi si臋 w nas kulinarny 艣wi膮teczny zew, zaplanujmy to sobie tak, 偶eby nie goni膰 w ostatniej chwili i denerwowa膰 si臋, 偶e kto艣 nam sprz膮tn膮艂 sprzed nosa ostatnie 艣ledzie. Rozpiszmy menu, zr贸bmy list臋 potrzebnych produkt贸w, a to, co mo偶emy kupmy wcze艣niej. Nast臋pnie zr贸bmy list臋 zada艅 na poszczeg贸lne dni, zamiast miota膰 si臋 po kuchni, rycz膮c przy okazji na niczego winnych domownik贸w i zastanawiaj膮c si臋 鈥瀋o jeszcze i czy zd膮偶臋?鈥

Przede wszystkim jednak nie obci膮偶ajmy sto艂u i naszych 偶o艂膮dk贸w. T臋sknimy za tradycj膮, smakami dzieci艅stwa, nasi domownicy i go艣cie maj膮 swoje upodobania i 偶yczenia, ale to nie znaczy, 偶e sto艂y maj膮 si臋 ugina膰, my mamy potem chorowa膰 a niezjedzone potrawy ostatecznie wyl膮duj膮 w koszu na 艣mieci. Tradycji stanie si臋 zado艣膰, nawet je艣li ugotujemy kilka litr贸w barszczu mniej, usma偶ymy mniejszego karpia czy upieczemy dwa a nie siedem ciast. Smaczne i pi臋kne potrawy to tak naprawd臋 tylko dodatek. Je艣li sp臋dzamy ten szczeg贸lny czas z bliskimi, delektujmy si臋 swoj膮 obecno艣ci膮, celebrujmy bezcenne chwile ze sob膮 i dla siebie, prze偶ywamy 艢wi臋ta w pe艂ni.

Czerwony barszcz

4 skrzyde艂ka kurczaka
2 opakowania (po 100 g) krojonych suszonych burak贸w (100 g = 1 kg 艣wie偶ych burak贸w)
4 du偶e marchewki
2 du偶e pietruszki
Du偶y seler
Du偶y por
Kilka suszonych grzyb贸w
Ziele angielskie
Li艣膰 laurowy
S贸l
Pieprz
2 艂y偶ki suszonego majeranku
1 艂y偶eczka cukru
Sok z cytryny

Do du偶ego, kilkulitrowego garnka wla膰 zimn膮 wod臋, wrzuci膰 skrzyde艂ka oraz obrane i pokrojone w wi臋ksze kawa艂ki, warzywa. Doda膰 kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka listk贸w laurowych, grzyby, posoli膰. Gotowa膰 ok. godziny. Wyj膮膰 kurczaka i warzywa z bulionu. Wsypa膰 suszone buraki, gotowa膰 ok. 15 minut a偶 b臋d膮 mi臋kkie. Pod koniec gotowania wsypa膰 majeranek, kilka kropel soku z cytryny, cukier. Odcedzi膰 buraki. Doprawi膰 barszcz sol膮 i pieprzem wed艂ug uznania.


Ryba po kaszubsku

1 kg filetowanej bia艂ej, chudej ryby ze sk贸r膮 (dorszowate: dorsz, merluza, mintaj, miruna)
3 du偶e papryki (r贸偶ne kolory)
3-4 艣rednie cebule
1 艣redni s艂oik og贸rk贸w konserwowych

Zalewa:
2 szklanki wody
6 艂y偶ek octu 10-procentowego
陆 艂y偶ki soli
4 艂y偶ki cukru
1 ma艂y koncentrat pomidorowy
1 ma艂y ostry ketchup
Kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
Kilka li艣ci laurowych

Papryk臋 pokroi膰 w cienki paski, zblanszowa膰 na oliwie, podlewaj膮c na patelni臋 troch臋 wody. Zdj膮膰 z patelni. Cebul臋 pokroi膰 w pi贸rka, zeszkli膰 na oliwie. Og贸rki pokroi膰 w paski. Wszystkie warzywa wymiesza膰 w naczyniu, doda膰 s贸l i pieprz. Ryb臋 umy膰, osuszy膰 papierowym r臋cznikiem, pokroi膰 na wi臋ksze kawa艂ki. Obtoczy膰 w m膮ce i sma偶y膰 kilka minut a偶 si臋 zrumieni (niezbyt d艂ugo, 偶eby si臋 nie rozpad艂a). W g艂臋bszym naczyniu u艂o偶y膰 warstwami na zmian臋 ryb臋 z warzywami w taki spos贸b, aby na wierzchu pozosta艂y warzywa. Sk艂adniki zalewy zagotowa膰 i gor膮c膮 zalew膮 pola膰 ryb臋 z warzywami w naczyniu. Odstawi膰 na noc. Podawa膰 na zimno.


艢led藕 s艂odko-s艂ony

10 filet贸w 艣ledziowych
Du偶a cebula
Du偶a puszka ananasa
8 艂y偶ek jogurtu naturalnego
2 艂y偶ki majonezu
2 艂y偶ki musztardy Dijon
Sok z cytryny
Natka pietruszki
S贸l, pieprz

Filety 艣ledziowe namoczy膰 na 2 godziny w zimnej wodzie lub mleku, aby pozby膰 si臋 rybnego zapachu i nadmiaru soli. Im d艂u偶ej moczymy, tym s膮 delikatniejsze. Op艂uka膰 i pokroi膰 na wi臋ksze kawa艂ki. Cebul臋 obra膰 i pokroi膰 w pr膮偶ki. Przela膰 na sitku wrz膮tkiem i ods膮czy膰. Na g艂臋bszym p贸艂misku u艂o偶y膰 艣ledzie, opr贸szy膰 艣wie偶o zmielonym pieprzem, ob艂o偶y膰 cebul膮 i pokrojonym na mniejsze kawa艂ki ananasem. Jogurt wymiesza膰 z majonezem, musztard膮, sol膮 i pieprzem, sokiem z cytryny oraz zalew膮 z ananasa. Pola膰 sosem 艣ledzie i posypa膰 natk膮 pietruszki.


Keks

30 dag m膮ki bia艂ej pszennej
30 dag mas艂a ose艂kowego
30 dag cukru pudru
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
6 jaj
3 艂y偶ki spirytusu
Ma艂y aromat rumowy
Pokrojone bakalie

Mas艂o uciera膰, dodaj膮c po 艂y偶ce m膮ki, cukru pudru i po jednym 偶贸艂tku. Bia艂ka odk艂ada膰 do osobnej miski. Pod koniec ucierania wla膰 spirytus i aromat rumowy. Reszt臋 m膮ki wymiesza膰 z proszkiem do pieczenia, doda膰 do utartego ciasta, wymiesza膰. Ubi膰 pian臋 z bia艂ek, delikatnie wymiesza膰 z ciastem i bakaliami. Bakalie mo偶na wcze艣niej przesypa膰 m膮k膮. Piec w w膮skich formach typu rynienki ok. 40 minut w temperaturze 1800 (sprawdza膰 patyczkiem, gdy b臋dzie suchy, ciasto jest upieczone). Po ostudzeniu i wyj臋ciu, posypa膰 wierzch cukrem pudrem.

Wszystkim Czytelniczkom i Czytelnikom Sukcesu Pisanego Szmink膮 偶ycz臋 dobrych i smacznych 艢wi膮t Bo偶ego Narodzenia, sp臋dzonych w taki spos贸b, jaki lubicie, a Nowy Rok 2016 niech b臋dzie pe艂en s艂o艅ca, u艣miechu, optymizmu i wiary w siebie.

***

Anna Ruszczak
autorka bloga 鈥濶a moim stole鈥
www.annaewamarianamoimstole.pl
https://www.facebook.com/annaewamarianamoimstole
https://www.pinterest.com/annaewamaria/na-moim-stole/

Zarejestruj si臋 aby otrzyma膰 newsletter

 

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dost臋p w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawid艂owego dzia艂ania strony. Je偶eli nie wyra偶asz na to zgody, mo偶esz zmieni膰 ustawienia w swojej przegl膮darce. Zobacz wi臋cej w Polityce Prywatno艣ci.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close