Toska艅skie ol艣nienie

Anna Ruszczak

Piotr Karo艅 zostawi艂 prac臋 w korporacji, by realizowa膰 swoje pasje. Wilk morski, koneser dobrej kuchni i wina, odkrywca nowych smak贸w opowiada Annie Ruszczak o swoich inspiracjach.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin

鈥濳iedy si臋 czego艣 pragnie, ca艂y wszech艣wiat sprzysi臋ga si臋, by艣my mogli spe艂ni膰 nasze marzenie鈥 鈥 pisze w 鈥濧lchemiku鈥 Paulo Coehlo.

Piotr Karo艅 po wielu latach pracy w mi臋dzynarodowych korporacjach finansowych postanowi艂 zrealizowa膰 swoje marzenia i los mu sprzyja. W ko艅cu jest 鈥瀖istrzowsk膮鈥 numerologiczn膮 jedenastk膮, a to wyj膮tkowa osobowo艣膰 w zwyczajnym 艣wiecie. O znaku Wodnika z kolei kr膮偶y wiele astrologicznych przes膮d贸w. 呕e indywidualista, odludek i szalony naukowiec. Nic bardziej mylnego. Piotr to otwarty i ciekawy 艣wiata wilk morski, koneser dobrej kuchni i wina, odkrywca nowych smak贸w, dusza towarzystwa. M贸wi, 偶e miejsce tworz膮 ludzie, ale on w艂a艣nie stworzy艂 dla ludzi miejsca niebanalne, gdzie mo偶na sp臋dzi膰 swobodnie czas, odetchn膮膰 od zgie艂ku miasta, zregenerowa膰 po ci臋偶kim dniu, m.in. Fort Wino na warszawskim Mokotowie. Pracuje z pasj膮 czyli jakby nie pracowa艂. Z ka偶dej podr贸偶y i ka偶dego do艣wiadczenia wyci膮ga cenne lekcje.

O inspiracjach, pasjach, 偶yciowych zwrotach nie tylko przez ruf臋, opowiada Annie Ruszczak.

Dobrze zapowiadaj膮ca si臋 kariera, a偶 tu nagle skok ze 艣wiata finans贸w do jak偶e innej materii. A mo偶e wcale nie nagle?

Do tego, co teraz robi臋 i gdzie jestem, dojrzewa艂em d艂u偶szy czas. Pracuj膮c w r贸偶nych miejscach, przechodzi艂em powolny proces szukania czego艣 innego. 呕agle, podr贸偶e, klub 鈥濻ea Adventures鈥, zawsze ci膮gn臋艂o mnie w 艣wiat. Od podr贸偶y si臋 zacz臋艂o, zw艂aszcza tych morskich. Zdobywaj膮c kolejne akweny, nabieraj膮c znajomo艣ci 艣wiata, r贸偶nych kultur, smak贸w, od jedzenia po wino, w pewnym momencie, b臋d膮c w Toskanii, pomy艣la艂em 鈥濼ak! To jest to!鈥. Zaj膮艂em si臋 wi臋c winem od strony zg艂臋bienia r贸偶nych ciekawych region贸w, kt贸re nie zawsze s膮 rozpoznane, takich jak np. Dao w Portugalii. Rzadko s艂yszymy o nim w Polsce, a jest to moim zdaniem kwintesencja Portugalii. Albo regiony austriackie, kt贸re s膮 ma艂o znane nie tylko w naszym kraju, ale i na 艣wiecie, produkuj膮 genialne, ultranowoczesne i bardzo wysokiej jako艣ci wina. Gdy zauwa偶y艂em, 偶e jest pewna szansa pokazania tego szerzej, ma艂ymi krokami zacz膮艂em od eksplorowania tych miejsc. Przez rok je藕dzi艂em, szuka艂em winnic, odpowiednich produkt贸w, oczywi艣cie na tym si臋 nie sko艅czy艂o, proces trwa dalej. Po roku w艂a艣ciwie posz艂o ju偶 z g贸rki. Mia艂em w sobie na tyle du偶o energii i fascynacji, 偶e m贸wi膮c kr贸tko, zacz膮艂em komercjalizowa膰 swoj膮 pasj臋. Rok temu wszed艂em na rynek, kt贸ry przyj膮艂 te nowinki z ogromnym zainteresowaniem.

Sk膮d Fort Mokot贸w?

Jak zwykle. 艢miej臋 si臋 czasem, 偶e 偶ycie podsy艂a mi pewne fajne rzeczy, kt贸rych potrzebuj臋, o kt贸rych po prostu pomy艣l臋. Tak te偶 by艂o z Fortem. Podobnie, jak z inspiracj膮 w temacie wina. Jesieni膮 zesz艂ego roku przyjecha艂em tu na spotkanie ze znajomym, przeszli艣my si臋 po terenie XIX-wiecznego Fortu i zn贸w wiedzia艂em, 偶e to jest to. Wtedy ju偶 rozpatrywa艂em alternatywne miejsce na sk艂ad wina bli偶ej centrum miasta. Rozmowy z dzier偶awc膮 troch臋 trwa艂y, ale od pocz膮tku by艂a mi臋dzy nami tzw. chemia, wi臋c szybko doszli艣my do konkluzji, 偶e m贸j pomys艂 艣wietnie wpisuj臋 si臋 w projekt tego miejsca. Urzek艂a mnie tutejsza sceneria, niczym w amazo艅skiej d偶ungli i niepowtarzalna atmosfera. Warunki, jakie tutaj panuj膮 w starych piwnicach, s膮 idealne dla wina. Wszystko to wysz艂o bardzo naturalnie. W艂a艣ciwe miejsce i czas. I 艣wiadomo艣膰, 偶e wiem czego chc臋. 呕ycie w Forcie toczy艂o si臋 dot膮d g艂贸wnie w tygodniu, w godzinach pracy, ma tu siedzib臋 kilkana艣cie firm, pracownie artystyczne, studia fotograficzne czy kulinarne, jak Cook Up. Jednak wraz z zarz膮dc膮 terenu chcemy to miejsce o偶ywi膰, zaproponowa膰 okolicznym mieszka艅com 鈥 cho膰 oczywi艣cie zapraszamy wszystkich warszawian 鈥 alternatywn膮 i ciekaw膮 formu艂臋 sp臋dzania wolnego czasu rodzinnie, z przyjaci贸艂mi, s膮siadami. Jedn膮 z takich inicjatyw jest 鈥濻膮siedzki Grill na Po偶egnanie Lata鈥, kt贸ry organizujemy w ostatni膮 sobot臋 wrze艣nia – ca艂odzienne wydarzenie gastronomiczno-muzyczne w stylu Urban BBQ czyli swobodny, aktywny grill maj膮cy na celu integracj臋 spo艂eczno艣ci Mokotowa z kreatywnymi najemcami fortowych przestrzeni. Nasze zaproszenie przyj膮艂 Tomasz Jakubiak, gwiazda kana艂u Kuchnia+. Planujemy atrakcje dla doros艂ych i dzieci, z pewno艣ci膮 ka偶dy znajdzie tu dla siebie co艣 ciekawego, no i oczywi艣cie smacznego.

Pocz膮tki bywaj膮 trudne, p贸藕niej jest ju偶 z g贸rki. Jak by艂o w Twoim przypadku?

Pocz膮tku by艂y niesamowicie ekscytuj膮ce. Poznawanie ludzi, kultur, wyszukiwanie i odpowiednia selekcja win to najbardziej wdzi臋czna cz臋艣膰 mojej pracy. Druga cz臋艣膰, czyli tzw. komercjalizacja, sprzeda偶, szukanie nowych odbiorc贸w, nie jest 艂atwa. Z drugiej strony, je艣li robi艂em to przez po艂ow臋 swojego 偶ycia, nawet je艣li by艂a to inna bran偶a, to doskona艂a baza do艣wiadcze艅 i umiej臋tno艣ci, kt贸r膮 staram si臋 wykorzystywa膰. Rynek nie jest 艂atwy, jest wielu dystrybutor贸w, importer贸w, konkurencja nie 艣pi. Na szcz臋艣cie rynek ro艣nie i 艂adnie si臋 rozwija, ma du偶y potencja艂, dzi臋ki czemu i ja mog艂em znale藕膰 dla siebie miejsce. Spo偶ycie wina w Polsce jest wci膮偶 znacznie ni偶sze ni偶 w krajach Europy Zachodniej, cho膰 coraz cz臋艣ciej widzimy, 偶e Polacy odchodz膮 od tradycyjnych dot膮d alkoholi czyli piwa i w贸dki w kierunku whisky i w艂a艣nie wina. I to nie tylko w Warszawie, ale i mniejszych miejscowo艣ciach. Polacy ju偶 w pewnym sensie nauczyli si臋 pi膰 wino, ucz膮 si臋 zreszt膮 dalej. I to w艂a艣nie wspiera ca艂膮 bran偶臋. Sam ci膮gle si臋 ucz臋. Nie jest mo偶liwe za jednego 偶ycia poznanie wszystkiego: rodzaje win, gdzie i jak s膮 produkowane, ich smaki, smaczki i niuanse. I to mnie kr臋ci, 偶e mam jeszcze tyle do odkrywania.

Gdzie wino najbardziej Ci臋 zaskoczy艂o?

Genialnym zaskoczeniem by艂a Austria, kt贸r膮 wydawa艂o si臋, 偶e znam doskonale. Moim zdaniem jedne z najlepszych win na 艣wiecie, szczeg贸lnie bia艂e. Potwierdza si臋 to nie tylko na rynkach rozwini臋tych np. Skandynawii, Niemczech, ale i za oceanem. Id膮c do najlepszych restauracji w Nowym Jorku, z o艣miu w karcie, dwa to w艂a艣nie austriackie wina. To co艣 znaczy. Ich wina s膮 naprawd臋 wy艣mienite. I nie jest to zas艂uga wy艂膮cznie dobrego marketingu. Austria jest bardzo ma艂ym krajem, wi臋kszo艣膰 produkcji sprzedaj膮 na w艂asny wewn臋trzny rynek, ale 艣wiat interesuje si臋 ich winami coraz bardziej. Co do marketingu, jest niepor贸wnywalnie mniejszy do dzia艂a艅 producent贸w wina z Francji czy W艂och. Tu na naszym krajowym podw贸rku pr贸bujemy t臋 艣wiadomo艣膰 wci膮偶 kreowa膰.

Zjecha艂e艣 i op艂yn膮艂e艣 co najmniej po艂ow臋 globu. Chcia艂e艣 gdzie艣 zosta膰 na d艂u偶ej albo nawet zadomowi膰 si臋?

Jako cz艂owiek morza bardzo pokocha艂em Portugali臋. Kraj, kt贸ry 艂膮czy ocean i sta艂y l膮d. Kraj kt贸ry urzeka swoj膮 prostot膮, ale te偶 dba艂o艣ci膮 o wino. Ka偶dy 鈥瀢iniarz鈥 z krwi i ko艣ci wk艂ada w swoje wino ca艂e serce, dlatego jest ono tym bardziej wyj膮tkowe. Portugalia to z jednej strony nietkni臋ty krajobraz, gdzie mo偶emy si臋 poczu膰, jak w zaczarowanej krainie, z drugiej – genialna domowa kuchnia pe艂na regionalnych przysmak贸w. Portugalczycy s膮 ciepli, otwarci, towarzyscy, dalecy od klasycznego po艂udniowoeuropejskiego wyobra偶enia, bardziej wyrafinowani, z klas膮, ciekaw膮 kultur膮. A Toskania? Co by nie m贸wi膰, Toskania zawsze b臋dzie Toskani膮 i w tym miejscu te偶 mo偶na si臋 zatraci膰. Nawet miejsca, kt贸re odwiedzam cz臋sto, jak Grecj臋 co roku, p艂ywam tam od wyspy do wyspy, ci膮gle mnie fascynuj膮 i nigdy nie nudz膮. Niespe艂nione jeszcze marzenie to Australia i Nowa Zelandia. Zawsze mi brakowa艂o kilka godzin lotu, nawet, gdy by艂em w tamtej cz臋艣ci 艣wiata. 呕eby jednak dobrze je pozna膰 i poczu膰, my艣l臋, 偶e potrzeba co najmniej kilku tygodni. To jednak nie zamyka mojej listy podr贸偶niczych marze艅.

Winnica Karonii. Tw贸j w艂asny, sta艂y 鈥瀢inny鈥 l膮d. Kiedy b臋dzie pierwsze wino?

W艂asne wino domowe pili艣my ju偶 trzy lata temu. Pierwsze pinot noir zasadzili艣my ok. 7-8 lat temu. Obserwowali艣my, jak si臋 rozwija i faktycznie bardzo dobrze si臋 przyj臋艂o. Wino wysz艂o zaskakuj膮co dobre, bardzo esencjonalne, wytrawne, intensywne, z charakterem i do艣膰 mocne, wbrew temu, co cz臋sto w Polsce m贸wi si臋 b膮d藕 co wychodzi. Przyj臋li艣my metod臋 klasyczn膮, tradycyjn膮, bez cukru i dro偶d偶y, bazuj膮c wy艂膮cznie na winogronach. Dosadzili艣my wi臋c kolejne szczepy: gr眉ner veltliner, riesling, zweigelt, Saint Laurent, bianca, merlot, ich plony b臋dziemy po raz pierwszy zbiera膰 w 2017 roku i to b臋dzie chwila prawdy. Wtedy zobaczymy, co dalej. Sadzonki sprowadzali艣my z Austrii. Jest nam bliska i dobrze rozpoznana, mieszkali艣my tam z rodzicami jaki艣 czas. Doszli艣my te偶 do wniosku, 偶e geograficznie, klimatycznie, geologicznie jest nam tam najbli偶ej. Nasza Winnica znajduje si臋 na Jurze Krakowsko-Cz臋stochowskiej pod Olsztynem (tak, tak, jest w Polsce drugi Olsztyn). Mo偶na tam przyjecha膰, spr贸bowa膰 dobrych win, odpocz膮膰, sp臋dzi膰 mi艂o czas. Docelowo mamy w planach enoturystyk臋, degustacje, imprezy tematyczne.

Podobno jeszcze dobrze nie zacz膮艂e艣 chodzi膰 a ju偶 艂apa艂e艣 za patelni臋?

Kuchnia to moja pierwsza pasja. Faktycznie ju偶 jako dziecko fascynowa艂y mnie r贸偶ne smaki. Mama, tata, starszy brat, wszyscy w moim domu gotuj膮. Od bardzo tradycyjnej kuchni babci Lwowianki, kt贸ra nas ni膮 zarazi艂a i tradycj臋 t臋 kontynuowa艂a mama, po kuchni臋 mi臋dzynarodow膮. Du偶o podr贸偶owali艣my. W czasach, gdy w Polsce niewiele by艂o do wyboru, smaki trafia艂y w nas, jak grom z jasnego nieba. By艂o w tym co艣 bardzo egzotycznego i wci膮gaj膮cego. Wiede艅, w kt贸rym mieszkali艣my, to tygiel kulturowy, z wszystkimi kulinariami 艣wiata. Ceni臋 sobie kuchni臋 austriack膮, obal臋 tu mit ci臋偶kiej kuchni 鈥 mo偶na znale藕膰 w niej r贸偶nego rodzaju potrawy, l偶ejsze te偶. Austriacy lubi膮 wysoki standard jedzenia, dobre produkty, dobr膮 jako艣膰. Przez lata wi臋c kuchnia rozwija艂a si臋 nie tylko w mojej g艂owie, ale i w praktyce na stole. 呕egluj膮c po 艣wiecie mia艂em kolejne okazje do odkrywania smak贸w i trenowania ich we w艂asnej kuchni. Idziesz na lokalny targ, kupujesz, gotujesz albo wskakujesz do wody i 艂owisz kolacj臋. Bezcenne jest p艂yn膮膰 jachtem i na 艣rodku oceanu z艂owi膰 tu艅czyka, barakud臋 czy o艣miornic臋 i natychmiast w艂o偶y膰 do garnka. Korzystam z ka偶dej okazji. Kuchnia mia艂a ogromny wp艂yw na to, co robi臋 teraz. Wino, jak wiadomo, 艂膮czy si臋 z jedzeniem. Miejsce, w kt贸rym siedzimy, Fort Wino, to nie tylko wino, ale i autorska kuchnia. Bazuj臋 na swoich do艣wiadczeniach, ale te偶 ws艂uchuj臋 si臋 w g艂osy moich przyjaci贸艂 i go艣ci, znam ich gusta. Moim rytua艂em weekendowym jest warszawski BioBazar, kt贸ry uwielbiam. Znajduj臋 tam inspiracje i 艣wietnej jako艣ci produkty, klimat i atmosfera tego miejsca jest wspania艂a. Ostatnio kupi艂em 艣wie偶utkie vongole od mojego ulubionego dostawcy owoc贸w morza, zach臋cony przez koleg臋, 偶eby cos fajnego przyrz膮dzi膰 w weekend. Gdy kolega zobaczy艂 zdj臋cie na facebooku, wyskoczy艂 z 艂贸偶ka i zjawi艂 si臋 w Forcie, dzwoni膮c po drodze, 偶eby tylko nie zabrak艂o. Trzymam si臋 jednak przede wszystkim tego, co podpowiada mi serce i do艣wiadczenie, gotuj臋 w zgodzie z moj膮 natur膮.

M贸wisz, 偶e podr贸偶e kszta艂c膮. Czego smacznego zatem si臋 nauczy艂e艣?

呕egluj膮c niegdy艣 po Karaibach, dop艂yn臋li艣my do wysepki Union Island na Ma艂ych Antylach, rzucili艣my cumy i zwyczajowo poszli艣my na zwiad po okolicy. W pi臋knych okoliczno艣ciach zachodz膮cego s艂o艅ca w ma艂ej zatoczce natkn臋li艣my si臋 na tubylc贸w, siedz膮cych na ma艂ej rozwalonej 艂贸deczce, odwr贸conej do g贸ry dnem. Po chwili rozmowy zauwa偶y艂em, 偶e w zatoczce znajduje si臋 jakby ma艂y basen z du偶ych pustych (!) muszli. Zapyta艂em wi臋c z wrodzonej ciekawo艣ci, co tam jest. Jeden z naszych nowych przyjaci贸艂 podszed艂 wiec tam, wyj膮艂 wielka muszl臋, swoim magicznym sposobem otworzy艂 i wyci膮gn膮艂 co najmniej kilogramowego 艣limaka, sprawi艂 go bardzo szybko, z czego zosta艂o fantastyczne bia艂e mi臋so, podobne do ma艂偶y 艢w. Jakuba tyle, 偶e p贸艂kilowe. Poci膮艂 to na ma艂e kawa艂eczki, jak ryb臋 do sashimi, wrzuci艂 do woreczka, do kt贸rego wcisn膮艂 limonk臋, zamiesza艂 i mnie pocz臋stowa艂. Brak s艂贸w, jakie to by艂o fantastyczne. Wtedy dozna艂em ol艣nienia, gdy przypomnia艂em sobie, jak podczas nurkowania widzia艂em te du偶e muszle. To by艂 conch. Wskoczy艂em do wody nast臋pnego dnia, wy艂owi艂em, przyrz膮dzi艂em, zjad艂em. Gdy tylko mamy okazj臋 tam by膰, podaje to danie go艣ciom i s膮 zachwyceni. Innym razem, siedz膮c p贸藕n膮 noc膮 na katamaranie, postanowili艣my zanurkowa膰, w艂膮czyli艣my latarki i nagle si臋 okaza艂o, 偶e wsz臋dzie p艂ywaj膮 du偶e langusty. Poniewa偶 mamy na nie spos贸b, z艂apali艣my kilka i natychmiast po wyj艣ciu z wody wrzucili艣my do garnka, maj膮c kolejn膮 fantastyczn膮 biesiad臋. Jednym s艂owem, co znajdziemy, to zjemy.

Wypr贸buj przepis Piotra Karonia na ryb臋 po kreolsku.

Ryba po kreolsku

1. Sos to kwintesencja kreolskich smak贸w
Drobno posieka膰 warzywa: jedna ma艂a cebula, p贸艂 ma艂ej marchewki, jedna czerwona papryka, z膮bek czosnku, kawa艂ek ok. 1 cm 艣wie偶ego imbiru, ma艂a czerwona papryka chilli
Na patelni臋 z oliw膮 wrzuci膰 cebul臋 i marchewk臋, po zeszkleniu doda膰 papryk臋, niech si臋 podsma偶y. Nast臋pnie doda膰 imbir, czosnek, drobno skrojon膮 papryk臋 chilli i jednego pokrojonego w kr膮偶ki banana;
Do przesma偶onych warzyw doda膰 s艂odkie curry, przesma偶y膰 i ca艂o艣膰 podla膰 250ml mleka kokosowego, zagotowa膰;
Prze艂o偶y膰 ca艂o艣膰 do ma艂ego garnka, doda膰 posiekan膮 bazyli臋 azjatyck膮 i kolendr臋, doda膰 do smaku s贸l i gotowa膰 dalej bardzo wolno, maks. 15 minut, mieszaj膮c co jaki艣 czas .

2. Ryz ja艣minowy – Idealnym dodatkiem jest fantastycznie pachn膮cy ry偶 tajlandzki ja艣minowy
Odmierzy膰 odpowiedni膮 porcj臋 ry偶u, najlepiej szklank膮 (jedna szklanka to idealna porcja dla 2 os贸b);
Wyp艂uka膰 ry偶 pod bie偶膮c膮 zimn膮 wod膮;
W wysokim garnku odmierzy膰 tak膮 sam膮 pojemno艣膰 zimnej wody co ry偶u, doda膰 wyp艂ukany ry偶 i wstawi膰 na ogie艅 pod przykryciem, posoli膰;
Po zagotowaniu natychmiast obni偶y膰 ogie艅 na ok. 30-40 proc. mocy , zamiesza膰 ry偶 i bardzo wolno dalej gotowa膰 pod przykryciem przez ok. 10 minut a偶 woda zostanie zupe艂nie wch艂oni臋ta, wy艂膮czy膰 kuchenk臋, zamiesza膰 delikatnie ry偶, po kolejnych 2 minutach pod przykryciem dojdzie idealnie.

Po wstawieniu ry偶u idealnie zabra膰 si臋 za ryb臋, wtedy i ryba i ry偶 b臋d膮 dobrze zsynchronizowane.

3. Ryba
Oczyszczon膮 艣wie偶膮 ryb臋 (najlepiej dorad臋 albo okonia morskiego) naci膮膰 na boku ostrym no偶em po 3 kreski z ka偶dej strony, posoli膰;
W ma艂ym naczyniu wymiesza膰 1/6 mas艂a z szafranem w proszku;
Na t臋 sam膮 patelni臋, na kt贸rej podsma偶ali艣my sos, dola膰 oliwy, wrzuci膰 troch臋 pokrojonej papryki chilli i doda膰 ryb臋;
Sma偶y膰 z jednej strony ok. 5-7 minut, przerzuci膰 delikatnie, aby nie uszkodzi膰 ryby, na drug膮 stron臋 i sma偶y膰 tyle samo czasu;
Ok. 4 minuty przed ko艅cem sma偶enia doda膰 na patelni臋/ryb臋 mas艂o z szafranem , (rozsmarowa膰 po wierzchu ryby mas艂o z szafranem, samo si臋 rozpu艣ci i rozleje na patelni臋) i posypa膰 posiekan膮 kolendr膮.
Twoje kreolskie danie jest gotowe! Podawa膰, wed艂ug uznania, w osobnych naczyniach na st贸艂 albo nak艂ada膰 na talerze wszystko razem, jednak nie 艂膮cz膮c sk艂adnik贸w. Koniecznie podawa膰 do przyprawienia pokrojon膮 limonk臋. Smacznego!

***

Anna Ruszczak
Autorka bloga 鈥濶a moim stole鈥
www.annaewamarianamoimstole.pl
https://www.facebook.com/annaewamarianamoimstole
https://www.pinterest.com/annaewamaria/na-moim-stole/

Zarejestruj si臋 aby otrzyma膰 newsletter

 

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dost臋p w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawid艂owego dzia艂ania strony. Je偶eli nie wyra偶asz na to zgody, mo偶esz zmieni膰 ustawienia w swojej przegl膮darce. Zobacz wi臋cej w Polityce Prywatno艣ci.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close