Peelinguj usta raz w tygodniu
Usta szybko się przesuszają, a przez to nie prezentują się dobrze. Jednocześnie zmienna temperatura czy intensywne promieniowanie słoneczne nie wpływa na nie korzystnie. Dlatego też raz w tygodniu należy wykonać peeling. Możecie kupić gotowy kosmetyk, ale możecie też przygotować go w domu samodzielnie. Wystarczy tylko wymieszać łyżeczkę cukru z łyżeczką miodu, następnie nałożyć kosmetyk na usta i przez ok. 2 minuty wmasowywać. Po tym czasie wystarczy tylko zmyć peeling ciepłą wodą. Możecie też spróbować fusów z kawy. Wystarczy tylko łyżeczkę fusów wymieszać z łyżeczką miodu i nałożyć na usta, następnie masować je przez minutę. Kawowy peeling nie tylko usunie martwy naskórek, ale też sprawi, że usta będą miękkie. Po wykonaniu peelingu należy nawilżyć usta. Do tego celu możecie wybrać gotowe produkty do pielęgnacji ust, ale też możecie wsmarować odrobinę miodu bądź wazeliny kosmetycznej.
Pomadka ochronna do ust – jak wybrać najlepszą?
Skuteczna pomadka ochronna do ust powinna mieć odpowiedni skład. Powinien być on w miarę krótki. Na pewno dobrze, jeżeli znajdzie się w nim np. masło kakaowe czy wosk pszczeli. Skuteczne działanie nawilżające, ale i łagodzące podrażnienia ma lanolina bądź kwas salicylowy. Jeżeli Wasze usta są naprawdę mocno przesuszone i skóra na ustach często pęka, to wybierzcie balsamy do ust, które w swoim składzie mają olej ze słodkich migdałów bądź też olej makadamia. Działanie ochronne balsamów czy pomadek powinno obejmować nie tylko nawilżanie, ale też łagodzenie podrażnień czy stanów zapalnych. Pomadka ochronna SPF 15 czy 30 to kolejny niezbędny wybór, szczególnie latem.
Jak dbać o swoje usta, by zawsze prezentowały się obłędnie?
O usta trzeba dbać niezależnie od pory roku. Raz w tygodniu należy wykonać peeling, zaś codziennie, a nawet kilka razy dziennie należy stosować pomadkę ochronną. Ponadto pamiętajcie, by ograniczyć spożywanie pikantnych potraw, które mogą powodować nadmierne przesuszenie. Dieta powinna być lekkostrawna. Nie może w niej zabraknąć świeżych warzyw czy owoców.