petit katowice

Jak za艂o偶y膰 knajpk臋, do kt贸rej ludzie b臋d膮 chcieli przychodzi?

W Petit mo偶na kupi膰 wypiekane na miejscu pieczywo, zje艣膰 pyszne 艣niadanie lub kupi膰 co艣 s艂odkiego do kawy. Joanna Pazdur opowiada o tworzeniu 艣niadaniowni i piekarni z dusz膮.

Ca艂y czas przekuwam swoje marzenia w biznes 鈥 m贸wi Joanna Pazdur, tw贸rczyni wyj膮tkowego miejsca w Katowicach. W Petit mo偶na kupi膰 wypiekane na miejscu pieczywo, zje艣膰 pyszne 艣niadanie lub kupi膰 co艣 s艂odkiego do kawy. Petit powsta艂 rok temu i jak m贸wi Joanna: 鈥濼en rok by艂 jednocze艣nie najtrudniejszym, ale i najlepszym rokiem w moim 偶yciu – min膮艂 mi na budowaniu. Najpierw w艂asnej pewno艣ci siebie, a potem przekonania, 偶e marzy膰 znaczy chcie膰, a chcie膰 to m贸c”.

Dagny Kurdwanowska: W recenzji Petit na stronie Kukbuk przeczyta艂am: 鈥濿 Petit karmi膮 ludzie, kt贸rzy kochaj膮 jedzenie”. Co dla Ciebie znaczy: kocha膰 jedzenie?

Joanna Pazdur: Kocha膰 jedzenie to kocha膰 je艣膰, gotowa膰, eksperymentowa膰, dba膰 o to co l膮duje na talerzu 鈥 naszym w艂asnym, ale nie tylko. Kocha膰 to dzieli膰 si臋 sob膮 z najbli偶szymi. W Petit kochamy jedzenie i dzielimy si臋 nim.

Mi艂o艣膰 do jedzenia to jedno. Ale, 偶eby za艂o偶y膰 knajpk臋, do kt贸rej ludzie b臋d膮 chcieli przychodzi膰 trzeba te偶 lubi膰 karmi膰 innych, prawda?

Oczywi艣cie! Trudno mi uwierzy膰, 偶e mo偶na inaczej, zw艂aszcza kiedy go艣cie lokali gastronomicznych coraz mocniej zwracaj膮 uwag臋 na to, co jedz膮 na mie艣cie. Zreszt膮 my艣l臋, 偶e mog艂abym upro艣ci膰 Twoj膮 my艣l, aby otworzy膰 knajpk臋 do kt贸rej ludzie b臋d膮 chcieli przychodzi膰 trzeba lubi膰 ludzi. Je艣li darzysz kogo艣 sympati膮 i szacunkiem chcesz da膰 co艣 od siebie. My dajemy rodzinn膮 atmosfer臋, u艣miech oraz jedzenie, kt贸rym na co dzie艅 sami si臋 偶ywimy. St膮d u nas ci膮g艂e zmiany i nowo艣ci w menu 鈥 m贸wi si臋, 偶e sztywne receptury i rutyna w gastronomii gwarantuj膮 sukces, ale kto chcia艂by codziennie je艣膰 to samo?

Zawsze chcia艂a艣 stworzy膰 w艂asn膮 knajpk臋? D艂ugo szuka艂a艣 na ni膮 pomys艂u?

Musz臋 przyzna膰, 偶e nie. Wcze艣niej dzia艂a艂am w bran偶y, kt贸ra jest moj膮 drug膮 ogromn膮 nami臋tno艣ci膮 鈥 chodzi o buty. Mo偶e jeszcze kiedy艣 do tego wr贸c臋… :) Poprzednie zaj臋cie nauczy艂o mnie jednego 鈥 je艣li lubisz swoj膮 prac臋, znasz si臋 na tym co robisz i chcesz si臋 rozwija膰, to ju偶 w zasadzie sukces. Jednak 鈥瀞woje dziecko” zawsze chcia艂am mie膰 i pewnego dnia obudzi艂am si臋 z my艣l膮 鈥 dlaczego nie? Od tej chwili do otwarcia min臋艂y nieca艂e dwa miesi膮ce. Nie mia艂am 偶adnego wielkiego zamys艂u 鈥 kierowa艂am pracami remontowymi, sama dobiera艂am wystr贸j i sprz臋ty, kieruj膮c si臋 g艂osem serca. Chcia艂am, 偶eby by艂o inaczej ni偶 wsz臋dzie 鈥 postawi艂am na minimalizm oraz 鈥瀕e艣ne” elementy, kt贸re po prostu kocham. Pocz膮tkowo menu by艂o bardzo proste 鈥 wiedzia艂am, 偶e natura nie lubi pr贸偶ni. Pojawili si臋 go艣cie, rozmowy, sugestie, pro艣by, serdeczno艣ci. Plus nasza praca i rozw贸j 鈥 to w艂a艣nie Petit.

PRZECZYTAJ TAK呕E: Z 400 z艂 w kieszeni za艂o偶y艂a firm臋. Teraz zarz膮dza wieloosobowym zespo艂em

Pogo艅 za marzeniami w biznesie cz臋sto ko艅czy si臋 bolesnym l膮dowaniem, kiedy okazuje si臋, 偶e biznesplan by艂 zbyt idealistyczny. Jak przekuwa艂a艣 swoje marzenia na biznes?

Ci膮gle przekuwam! My艣lenie, 偶e kiedykolwiek w 偶yciu mo偶emy si臋 zatrzyma膰 jest pu艂apk膮, a ci kt贸rzy na starcie licz膮 na natychmiastowy zysk bez konieczno艣ci ci膮g艂ego inwestowania i tej ekscytuj膮cej nutki niepewno艣ci po prostu nie pasuj膮 do tej uk艂adanki. Ka偶dego dnia wstaj臋, id臋 do pracy i sp臋dzam tam ca艂y dzie艅. Ciesz臋 si臋, 偶e mam co艣 swojego, 偶e mog臋 dzieli膰 si臋 swoj膮 energi膮 i mi艂o艣ci膮. Po co martwi膰 si臋 na zapas?

Co by艂o najwi臋ksz膮 przeszkod膮 na pocz膮tku? Wiele kobiet m贸wi o braku wiedzy biznesowej 鈥 nie wiedz膮, jak stworzy膰 biznesplan czy strategi臋 dzia艂ania. Inne m贸wi膮, 偶e najwi臋ksz膮 barier膮 jest brak pewno艣ci siebie i wiary we w艂asny sukces.

Zatem, ja chyba jestem z przeciwleg艂ego bieguna. Nie 艣mia艂abym tworzy膰 biznesplanu 鈥 ja chcia艂am tylko robi膰 co艣 dla ludzi wok贸艂 a jednocze艣nie dla siebie. Wiedzia艂am, 偶e kiedy do warto艣ci produktu dodam jak膮艣 mar偶臋 oraz mn贸stwo pasji i mi艂o艣ci to musi by膰 zysk! Ca艂y schemat dzia艂ania zamkn膮艂 si臋 w pozyskaniu funduszy, przygotowaniach do otwarcia (papierologia) 鈥 chyba najwi臋ksza przeszkoda, ale przecie偶 do przej艣cia. A potem ju偶 tylko praca i wiara w to, 偶e to co robi臋 鈥 robi臋 dobrze. Tego si臋 trzymam!

Dla wielu os贸b najwi臋ksz膮 przeszkod膮 jest porzucenie stabilnej pracy i podj臋cie ryzyka, kt贸re zawsze wi膮偶e si臋 z tworzeniem w艂asnego biznesu. Co by艣 poradzi艂a tym, kt贸rzy si臋 wahaj膮 i zastanawiaj膮, czy to jest w艂a艣ciwy moment?

Zawsze jest w艂a艣ciwy moment, 偶eby zacz膮膰 dzia艂a膰. Je艣li co艣 sprawia Ci ogromn膮 rado艣膰 i wiesz, 偶e mo偶esz si臋 tym dzieli膰, jednocze艣nie potrafi膮c jako艣 z tego 偶y膰 鈥 nie wahaj si臋. Nie ma nic ekscytuj膮cego w przeliczaniu zer na koncie, kiedy nie lubisz swojej pracy. M贸j rok z Petit jest 偶yciem z dnia na dzie艅, ale jestem szcz臋艣liwsza ni偶 kiedykolwiek.

Napisa艂a艣: 鈥 tylko wspaniali ludzie tworz膮 wspania艂e miejsca”. W jaki spos贸b dobiera艂a艣 zesp贸艂 Petit?

Uwa偶am, 偶e jest to najtrudniejsza i najbardziej odpowiedzialna cz臋艣膰 mojej pracy. Od pocz膮tku chcia艂am, 偶eby Petit tworzyli ludzie z 鈥瀦ajawk膮” – nie szuka艂am wykszta艂conych barist贸w, kucharzy po szko艂ach, czy zawodowych cukiernik贸w, kt贸rych rynek zd膮偶y艂 nauczy膰, 偶e liczy si臋 ilo艣膰 鈥 nie jako艣膰, 偶e papier 鈥 nie talent, kt贸rzy zapomnieli co to kreatywno艣膰. Przyznaj臋, mia艂am mn贸stwo szcz臋艣cia, pozna艂am wspania艂ych ludzi, kt贸rzy zrozumieli moj膮 koncepcj臋 i wsp贸lnie tworzyli艣my Petit od podstaw. Bardzo wiele si臋 od nich 鈥 specjalist贸w w swoim fachu 鈥 nauczy艂am, i cho膰 z cz臋艣ci膮 nasze drogi si臋 rozesz艂y z r贸偶nych przyczyn, naprawd臋 jestem im wdzi臋czna. Dzi艣 kieruj臋 si臋 t膮 sam膮 zasad膮 鈥 przecie偶 艣wiat jest pe艂en niesamowitych ludzi. Jasne zdarzaj膮 si臋 osoby, kt贸re po prostu chc膮 sobie 鈥瀌orobi膰”. Nasza wsp贸艂praca zazwyczaj nie jest d艂uga i owocna. Nie ka偶dy ma predyspozycje do pracy w gastronomii, a ja nie chc臋 ryzykowa膰 miesi臋cy ci臋偶kiej pracy reszty ekipy.

Na kt贸rym etapie zacz臋艂a艣 tworzy膰 ofert臋? Szuka艂a艣 niszy, czy raczej czego艣, co wyr贸偶ni Petit w艣r贸d innych? Konkurencja jest przecie偶 ogromna.

Petit to nie zwyk艂y lokal gastronomiczny. To koncept opieraj膮cy si臋 na filozofii slow life 鈥 ju偶 to nas wyr贸偶nia. Bardzo chcemy, aby ludzie zatrzymali si臋 u nas, napili naszej 艣wietnej kawy, pogadali czekaj膮c na 艣niadanie. W ko艅cu 偶eby zjedli 艣wie偶o, smacznie 鈥 to mo偶liwe! Oto nasza oferta 鈥 tu chodzi o co艣 wi臋cej!

Mia艂a艣 w g艂owie to, kim b臋dzie Tw贸j klient?

Chcia艂am, 偶eby ka偶dy czu艂 si臋 u nas dobrze 鈥 jest przejrzy艣cie, niespecjalnie tematycznie, elegancko, ale lekko. Oferta r贸wnie偶 jest dosy膰 szeroka. Lubi膮 nas weganie, ale tak偶e tradycjonali艣ci. Mamy w karcie opcje bezglutenowe. Nasz go艣膰 to kto艣, kto lubi dobrze, spokojnie zje艣膰, a my umo偶liwiamy mu to bez wzgl臋du na ograniczenia czy nawyki 偶ywieniowe.

Pami臋tasz emocje w dniu otwarcia Petit?

Takie chwile si臋 pami臋ta. By膰 mo偶e zdarzaj膮 si臋 tylko raz, cho膰 znam siebie i mam nadziej臋, 偶e nie. Mam misj臋 do spe艂nienia na rynku pe艂nym fast food贸w i bylejako艣ci :)

Jaki by艂 dla Ciebie ten rok? Warto by艂o rzuci膰 wszystko, 偶eby prze偶y膰 tak膮 przygod臋?

Warto by艂o, a moja przygoda trwa. Nigdy nie stoj臋 w miejscu. Ci膮gle goni臋 za marzeniami, bo przecie偶 nie o 鈥瀟o chodzi by z艂apa膰 kr贸liczka”.

Je艣li kto艣 po przeczytaniu tej rozmowy nie jest jeszcze pewien, czy warto wpa艣膰 do Petit, jak by艣 go zach臋ci艂a?

We wszystkim co robimy jest mn贸stwo pracy i mi艂o艣ci. Kto nie chcia艂by tego spr贸bowa膰?