Sukces Pisany Szminką platforma pierwszego wyboru dla kobiet

Portal wiedzy i najnowsze trendy ze świata biznesu, start-upów, finansów oraz kobiecej przedsiębiorczości

Jesienny gulasz z dyni

Jesienny gulasz z dyni

Dziś proponujemy trzeci z przepisów Magdaleny Cielengi-Wiaterek. Co powiecie na gulasz z dyni, jarmużu i białej fasoli z suszonymi śliwkami?

Jestem fanką warzywnych gulaszów. Nigdy mi się nie nudzą, bo za każdym razem smakują trochę inaczej. Podczas ich przygotowywania wypróbowuję różne egzotyczne przyprawy – tutaj użyłam ostrej indyjskiej sambar masali, którą można zastąpić mieszanką garam masali, płatków chilli i kurkumy. Do tego gulaszu najlepiej nadadzą się gatunki dyni o nierozpadającym się miąższu – na przykład hokkaido lub piżmowej. Zamiast jarmużu można dodać taką samą ilość liści szpinaku.

Składniki na 4–6 porcji:
* 400 g miąższu dyni (użyłam piżmowej)
* 400 g jarmużu
* 200 g namoczonej na noc białej fasoli
* 1 ząbek czosnku
* kilka gałązek tymianku i rozmarynu lub po 1 łyżeczce suszonych
* 1 liść laurowy
* 2–3 ziarenka ziela angielskiego
* 100 g suszonych śliwek
* 1 cebula
* 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
* 1 szklanka bulionu warzywnego
* 1 łyżeczka sambar masali
* 1 łyżeczka soli

Fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy zioła, liść laurowy, ziele angielskie i zgnieciony ząbek czosnku. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy pianę. Gotujemy na małym ogniu do zupełnej miękkości, czyli 30–40 minut. Studzimy, odcedzamy, usuwamy zioła i przyprawy.
Cebulę siekamy w kostkę. Dynię obieramy (polecam obierak do ziemniaków), wyjmujemy pestki (tu świetnie sprawdza się łyżka do lodów) i kroimy w sporą kostkę. Jarmuż myjemy dokładnie, wykrawamy grube nerwy z liści, resztę siekamy na kawałki. Śliwki kroimy w wąskie paseczki.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i sambar masalę. Smażymy, aż cebula się zeszkli, a przyprawa zacznie pachnieć. Dodajemy dynię i mieszamy, żeby cebula z przyprawą dobrze ją otoczyły. Wlewamy bulion, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Dusimy, aż dynia będzie miękka, czyli 15–20 minut. Na koniec dodajemy fasolę i jarmuż, mieszamy i podgrzewamy, aż całość będzie ciepła. Serwujemy z kaszą, brązowym ryżem lub pełnoziarnistym makaronem.

Magdalena Cielenga-Wiaterek jest autorką bloga Zielenina.

Przeczytaj wywiad z Magdaleną Cielengą-Wiaterek – Talerz pysznej zieleniny.

Zobacz przepis na pyszny Krem z buraczków.

Wszystkie przepisy pochodzą z książki Zielenina na talerzu (wydawnictwo Druga Strona).

Zielenina na talerzu - front 2015 (1)

Komentarze

może cię zainteresować

Najnowsze wpisy wybrane specjalnie dla Ciebie

Sukces Pisany Szminką

Wspieramy i promujemy kobiety od 2008 roku.

Newsletter

Jesteś ciekawy, co u nas nowego?
Bądź na bieżąco, zapisz się do newslettera!

[newsletter_form type="minimal"]

NEWSLETTER

Potrzebujesz jeszcze więcej motywacji, inspiracji i wiedzy?

Bądź na bieżąco i zapisz się do naszego newslettera!





Podanie przez Ciebie powyższych danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do korzystania z Newslettera.
Zapisując się wyrażasz zgodę na przesyłanie przez nas informacji o tematyce motywacyjnej, rozwoju osobistego, nowościach w serwisie oraz informacji handlowych.
Administratorem danych osobowych jest Fundacja Sukcesu Pisanego Szminką z siedzibą w Warszawie (00-012) przy ul. Podchorążych 75/77 lok. 2.
Zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności, z której dowiesz się, jak chronimy Twoje dane.

Na tej stronie wykorzystujemy cookies. Uzyskujemy do nich dostęp w celach analitycznych oraz w celu zapewnienia prawidłowego działania strony. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce. Zobacz więcej w Polityce Prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close